Spit Klachten - tips voor sneller herstel - Chiropractie Tiel Zutphe
Spit klachten
Tips bij spit voor een sneller herstel
Ivar Schenk - Chiropractie Tiel Zutphen

door Ivar Schenk  |  leestijd: 3 minuten

Spit klachten

Wat is spit en hoe ontstaat het?

Spit is een plotselinge pijn in het lage ruggebied. Spit klachten kunnen ontstaan na een ongelukkige tilbeweging of overbelasting van de onderrug. De rugpijn wordt veroorzaakt door een verrekking in de tussenwervelschijf. De tussenwervelschijf is het zachte flexibele ‘kussentje’ tussen de wervels dat bijdraagt aan het soepel bewegen van de rug. Spit klachten geven aan dat er een irritatie is ontstaan in het bandensysteem van deze tussenwervelschijf. De wervelschijf zwelt daardoor op en wordt pijnlijk. Dit ervaar je als een pijnlijke onderrug.

Spit klachten

Welke rugklachten zijn kenmerkend voor spit

Spit klachten kun je vergelijken met een verzwikte enkel. Je rug bewegen is daardoor tijdelijk een stuk moeizamer en pijnlijker. Met name wanneer je opstaat als je een tijdje hebt gezeten, bij het omdraaien in bed en bij je sokken of schoenen aantrekken, voelt dat niet fijn en geeft dan problemen.

In veel gevallen zien wij dat de rug ‘scheef’ staat. Dat komt doordat je lichaam een ‘verkeerde’ houding aanneemt om de pijn te ontwijken. In het algemeen zijn spit klachten goed te behandelen en duurt het niet al te lang. Bij een voorspoedig herstel zijn spit rugklachten met een dag of vijf grotendeels hersteld!

Wil je snel van je spit klachten af?
Neem contact met ons op of plan direct een afspraak in onze online agenda.

Spit klachten?

Blijf er niet mee lopen

Tips bij spit

Wat kun je zelf doen om snel klachtenvrij te zijn?

Blijf (gedoseerd) bewegen
Ondanks de pijn is het is belangrijk om toch – gedoseerd – in beweging te blijven. Loop regelmatig (kleine) stukjes. Ook al is het maar een rondje door het huis of een blokje om. Zolang het lopen de spit klachten niet verergert, is het een activiteit die het herstel van de rugpijn bij spit klachten juist bevorderd en versneld!
Kom van die stoel af!
Eén van de belangrijkste tips bij spit: vermijd langdurig zitten. Veel mensen zitten veel op een dag, simpelweg voor hun werk. Dit geeft een ongunstige belasting op de rug en zorgt ervoor dat je moeite hebt met opstaan. Dus kom tussendoor regelmatig van je stoel af en beweeg kleine stukjes! Het kost weinig tijd en moeite en heeft direct effect. Als je toch langer achter elkaar zit, doe dit dan bij voorkeur op een goede bureaustoel of hoge eetkamerstoel met een extra kussentje in de rug.
Voorkom langdurig liggen
Het is niet aan te raden om langdurig te liggen, aangezien de rug hier vaak stijver van wordt. Het draagt niet bij aan een voorspoediger herstel.

Help je rug ontspannen met de juiste houding
Verder hebben onze tips bij spit te maken met je houding. Het is het prettig om te weten in welke houdingen je jouw rug kunt ontspannen:
  – Een voorbeeld hiervan is liggen op de rug of op je zij met de knieën net iets opgetrokken.
  – Daarnaast is de handen-knieën stand een houding waarin je de rug goed kan ontspannen.
  – Tot slot kan liggen op je buik, waarbij je het hoofd op beide handen legt, een rustgevende en corrigerende houding zijn voor de rug.

Spit klachten tips bij spit - Chiropractie Tiel Zutphen

Spit klachten en chiropractie

Versnel je herstel en voorkom klachten in de toekomst

Chiropractische behandeling kan spit klachten voorspoediger laten herstellen op het moment dat het natuurlijke herstel onvoldoende plaatsvindt. De behandeling heeft in de eerste plaats tot doel je weer zo snel mogelijk pijnvrij te laten bewegen. We hebben hiervoor verschillende behandeltechnieken tot onze beschikking en kijken altijd zorgvuldig welke het beste bij jouw situatie en jouw lichaam past. Iedere behandeling is altijd maatwerk. Daarnaast krijg je van ons oefeningen en adviezen met betrekking tot je dagelijkse houdingen en bewegingen, om je herstel te ondersteunen en te versnellen en spit klachten in de toekomst te voorkomen

Spit Klachten en chiropractie - Chiropractie Tiel Zutphen

Wil je snel van je spit rugklachten af en weer normaal kunnen functioneren in het dagelijks leven?

Onze chiropractoren doen zorgvuldig onderzoek naar de oorzaak van jouw rugklachten en behandelen je rugklachten, zodat jij weer pijnvrij kunt bewegen.

Spit klachten?

Blijf er niet mee lopen

Ivar Schenk - Chiropractie Tiel Zutphen

Ivar Schenk

Ivar is chiropractor en mede-eigenaar van chiropractiepraktijk Tiel Zutphen. Zijn studie volgde hij in Engeland. Zijn dag is goed wanneer hij merkt dat patiënten aan de slag gaan met de nieuwe inzichten die hij ze meegeeft, zodat ze sneller kunnen herstellen en de kans op terugkerende klachten een stuk kleiner wordt. Hij vindt het ontzettend leuk om mensen wat te leren, maar heeft een hekel aan ‘beleren’. Maar daarvoor heeft hij zijn troeven klaarliggen: een heldere, laagdrempelige uitleg, persoonlijke aandacht en humor. En naast zijn werk? Dan is Ivar druk met allerlei gezinsactiviteiten en traint hij graag voor een leuke triatlon. Want dat houdt hem fysiek en mentaal fit en fris!

LinkedIn

Ook interessant
Stenose klachten? Dit kun je eraan doen

Stenose klachten? Dit kun je eraan doen

Pijn in je benen door stenose? Dit kun je eraan doendoor Roel te Kolstee  |  leestijd: 3 minutenHeb je pijn in je benen die maar niet weggaat? De kans is groot dat je rug daar een rol in speelt. Wanneer je last hebt van beide benen tegelijk, kan het zijn dat er sprake...

Artrose in rug, nek of schouder?

Artrose in rug, nek of schouder?

Artrose in rug, schouder of nek? Voorkom pijn, stijfheid en beperkingendoor Ivar Schenk  |  leestijd: 3 minutenArtrose is een veelvoorkomende aandoening en gaat gepaard met pijnlijke gewrichten en verminderde mobiliteit. Artrose in je rug, schouder of nek kan je...