Senior,Elderly,Grandmother,Grandfather,Training,Nordic,Walking,With,Ski,Trekking
Welke sport is goed voor mijn rug?

Alle sporten op een rijtje

Roel te Kolstee - Chiropractie Tiel Zutphen

door Roel te Kolstee |  leestijd: 6 minuten

Welke sport is goed voor mijn rug?

Informatie en tips om de beste sport voor jouw rug te kiezen

Welke sport is goed voor m’n rug? Welke oefeningen kan ik doen om rugpijn te voorkomen? Hoe hou ik m’n rug sterk en soepel? Allemaal vragen die we bijna dagelijks van patiënten krijgen. Tijd voor antwoorden, extra informatie en tips die jou helpen bij het kiezen van de beste sport of beweegactiviteiten voor een sterke, gezonde rug, zonder pijn.

Elke sport is goed om rugklachten te voorkomen, maar….

Welke sport is goed voor mijn rug? Een logische vraag, met een simpel antwoord: ELKE sport is in principe goed voor je rug. Iedereen weet dat sporten gezond is voor lichaam en geest. Sterker nog: het is noodzakelijk om je lichaam enkele keren per week flink uit te dagen, om een optimale gezondheid te behouden. Er zijn volop onderzoeksresultaten die laten zien dat mensen die regelmatig sporten een kleinere kans op lichamelijke blessures, rugpijn en rugklachten hebben. Bovendien herstelt een gezond en fit lichaam veel sneller als het toch een keertje misgaat.

Maar een van de meest opvallende conclusies uit de onderzoeken is misschien wel dat het niet zoveel uitmaakt hoe je beweegt, als je maar beweegt! Maar… wel alleen wanneer je je aan een aantal voorwaarden houdt.

Dát je beweegt en sport is belangrijker dan

 

3 Voorwaarden om veilig te sporten zonder rugpijn

Zoals gezegd is iedere sport in principe goed om je rug te versterken. Maar sporten is alleen gezond en effectief om rugklachten te voorkomen wanneer je dat onder bepaalde voorwaarden doet.

3 Belangrijke voorwaarden om gezond en effectief te sporten zijn:

 

Voorwaarde 1. Eerst herstellen van rugpijn, daarna sporten

Op een verzwikte enkel kun je niet hardlopen. Daarom geef je je enkel eerst de gelegenheid om te herstellen. Tijdens dit hersteltraject ga je de enkel geleidelijk aan meer belasten. Eerst met kleine stukjes lopen, daarna wandelen (bewegen voor herstel) en later weer hardlopen Wil je nog sneller 100% herstellen, dan doe je tussendoor specifieke oefeningen om je balans terug te krijgen, je coördinatie te verbeteren en de belastbaarheid op te voeren (bewegen voor correctie en preventie).

Voor je rug geldt hetzelfde. Als je rugpijn of rugklachten hebt, is het prima om onbelast te bewegen. Denk aan wandelen, zwemmen of fietsen. Maar het is niet verstandig om met (een nieuwe) sport te beginnen voordat je rugpijn is hersteld. Ook bij rugklachten is het vaak nodig om eerst met hele specifieke oefeningen de coördinatie en belastbaarheid van de rugspieren te herstellen, voordat je de boel weer veilig kunt uitdagen met voluit sporten.
Wil je nog meer lezen hierover? Lees dan ook onze tips om rugklachten te voorkomen of het artikel met oefeningen voor een sterke rug?

Ben je beperkt in bepaalde bewegingen of ervaar je (rug)pijn bij het sporten?
Laat een van onze chiropractoren ernaar kijken. Dan weet je zeker dat je op de goede weg bent met sporten voor je rug!

Voorwaarde 2. Beweeg eerst goed, beweeg daarna veel

Als je niet eerder veel hebt gesport en gewend bent om een groot deel van je dag zittend door te brengen op je werk, kan het té enthousiast starten met sporten juist blessures geven. De lol is er dan snel af en de goede voornemens om te sporten verdwijnen weer in de prullenbak.

Geef je rug en je hele lijf daarom de kans om te wennen aan nieuwe activiteiten. Gun je spieren, gewrichten en zelfs je botten de tijd om sterker te worden. Realiseer je dat een jong lichaam zich sneller aanpast dan een ouder lichaam. Bij slechts één sportmoment per week duurt het aanpassen langer dan bij drie sportmomenten per week.

Begin met een goede houding en de juiste techniek

Wanneer je aan een nieuwe sport of activiteit begint, moet je lichaam het ‘nieuwe kunstje’ eerst leren. Besteed veel aandacht aan een goede houding en juiste techniek, zodat je leert om veilig en efficiënt te bewegen. Schakel desnoods de hulp in van iemand met ervaring of een goede trainer. Pas als je een goede techniek beheerst, kun je de intensiteit veilig verder opbouwen. En vergeet niet in je enthousiasme om je lichaam ook weer de rust te geven om te herstellen. Zeven dagen per week sporten naast een drukke baan, is meestal geen goede balans.

Voorwaarde 3. Kies iets wat bij jouw rug én situatie past

Stel je hebt een kantoorbaan. Het laatste wat jouw lichaam nodig heeft, is ’s avonds in de sportschool op een toestel zitten om aan apparaten te trekken. Je hebt de hele dag al stilgezeten. Dan is het beter voor je rug om op je benen te gaan staan!

Als je tijdens je dagelijkse werk je armen en bovenlichaam weinig beweegt (dat geldt voor zowel kantoorbanen als bijvoorbeeld chauffeurs), is het belangrijk om dat tijdens het sporten wél te doen. Enkel wandelen of fietsen is dan niet de meest voor de hand liggende keuze. Al is het altijd beter dan niets natuurlijk!

Voorkeur voor sporten die om natuurlijke bewegingen vragen

Onze voorkeur gaat uit naar sportactiviteiten die natuurlijke bewegingen vragen. Veel oefeningen in een sportschool zijn kunstmatig. We spannen lokaal een klein deel van de spieren tegelijk aan. Balans en coördinatie komen nauwelijks aan bod. Veel liever zien wij sportactiviteiten waarbij het hele lichaam en zoveel mogelijk spiergroepen tegelijkertijd worden gebruikt en met elkaar moeten samenwerken. Net zoals tijdens de meeste alledaagse activiteiten.

Wil je een keer sparren over de beste sport voor jouw rug?
Mail mij of bespreek het met je eigen chiropractor

Welke sport past bij jou?

Voorbeelden van gezonde sporten voor je rug

Zwemmen, (hard)lopen, klimmen en boulderen sluiten perfect aan bij hoe moeder natuur het voor ogen heeft. Met Nordic Walking gebruik je ook de spieren in je bovenlichaam en rug. Ook veel bal- en teamsporten bestaan uit een goede combinatie van sprinten, werpen, trappen en andere bewegingen, die afwisselend zijn en veel coördinatie en balans vragen.

Ook bij vechtsporten is veel aandacht voor techniek, balans, kracht en coördinatie (denk ook aan stootzaktraining, boksles etc.).

Skeeleren en natuurlijk schaatsen zijn fantastische sportactiviteiten om te leren bewegen vanuit de heupen. Het is wel zaak om een redelijke techniek te ontwikkelen. Zoek desnoods een workshop of vereniging om dit goed onder de knie te krijgen.

Crossfit is in essentie een uitstekende manier om je rug en je hele lichaam te trainen. De combinatie van krachttraining, tiltechnieken en conditietraining is heel goed en effectief.

Maar… veel crossfitters zijn té fanatiek. Er bestaat soms het idee dat als je na de training nog kunt lopen, je eigenlijk lui bent geweest. Dit is onzin. Zoek je 3 à 4 x per week op deze manier je grenzen op, dan is dat géén gezonde trainingsbelasting. Een topsporter zou dit nooit doen. Het risico op blessures door onvoldoende herstel is veel te groot. Dus train meestal matig intensief. En af en toe mag je best een keer wat meer geven.

Yoga, pilates, groepstrainingen in de sportschool en ‘bootcamp’ buiten zijn geweldige sportactiviteiten met lekker veel variatie. En het kan erg motiverend zijn om in een groep te trainen. Bovendien zijn veel van de oefeningen die gedaan worden prima zelf thuis met enige regelmaat te doen. Extra training dus, gratis en voor niks!

Artrose-voorkomen-Chiropractie-Tiel-Zutphen

“Beweging is net als voeding: hoe meer variatie je krijgt, hoe gezonder het is”

Sporten combineren

Uiteraard kun je ook nog sporten combineren. Beweging is namelijk net als voeding: hoe meer variatie, des te gezonder het is. Heb je geen zin of tijd om naar de sportschool of sportclub te gaan? Lees dan mijn tips en adviezen over ‘sporten zonder sportschool’ .

Wil je een keer sparren over de beste sport voor jouw rug?
Mail mij of bespreek het met je eigen chiropractor

Keuzes genoeg, dus kies vooral wat je leukt vindt!

Ondanks alles wat ik hierboven heb geschreven, is er één argument het allerbelangrijkste bij het kiezen van een sport die goed is voor je rug: kies de sport die je echt leuk vindt en die goed bij je situatie past. Want zoals gezegd maakt het eigenlijk minder uit hoe je beweegt, als je maar beweegt.

Het helpt enorm voor je motivatie om een sport te doen die je leuk vindt om te doen. Sporten met tegenzin houdt niemand vol. Ook niet als je chiropractor graag wil dat je iets aan sport gaat doen om je rug te versterken. Kies je een sport die je niet leuk vindt, dan heb je waarschijnlijk je chiropractor weer veel vaker nodig. En we helpen je graag om te herstellen van je rugpijn, maar ook om je rugpijn te voorkomen!

Heb je al langer last van rugklachten die niet overgaan?
Blijf er niet mee lopen
Roel te Kolstee - Chiropractie Tiel Zutphen

Roel Te Kolstee

Roel is chiropractor en mede-eigenaar van chiropractiepraktijk Tiel Zutphen. Al meer dan 20 jaar werkt hij als chiropractor, zonder zich een dag te vervelen. De nieuwste inzichten en ontwikkelingen in het vak, de verschillende type klachten, de persoon achter de pijn, het blijft hem mateloos boeien. Misschien heeft dat iets te maken met zijn enorme leergierigheid en ambitie? Hoe dan ook is hij niet snel tevreden. Hij wil precies weten hoe dingen zitten, zoekt altijd naar de vraag achter de vraag en naar nóg betere manieren om patiënten te helpen. Blij wordt hij op het moment dat patiënten zich realiseren dat ze zelf weer grip krijgen op hun lichaam. Ook privé heeft Roel altijd volop plannen. Naast iedere dag sporten of bewegen, houdt hij van lekker koken, fotograferen, lezen en een gezellig feestje op z’n tijd.

LinkedIn

Ook interessant
Wat is het verschil tussen chiropractie en manuele therapie?

Wat is het verschil tussen chiropractie en manuele therapie?

De verschillen en overeenkomsten tussen chiropractie en manuele therapiedoor Roel te Kolstee  |  leestijd: 5 minutenWat is het verschil tussen chiropractie en manuele therapie? Deze vraag komt bijna dagelijks voorbij in onze praktijk. Best begrijpelijk, want voor...

Pijnvrij op vakantie | Zo voorkom je rugklachten

Pijnvrij op vakantie | Zo voorkom je rugklachten

Rugvriendelijk op vakantie door Ivar Schenk  |  leestijd: 2 minutenDe zomervakantie komt eraan! Tijd om even lekker te ontspannen. Het is ook een tijd waarin ons lichaam met een compleet ander houdings- en bewegingsritme te maken krijgt, nu we het werkritme even mogen...