Rugpijn herstel versnellen
Rugpijn?
Zo versnel je het herstel

Rugpijn

Daar wil je vanaf!

Rugpijn is voor veel mensen helaas een bekend fenomeen; 80% van alle mensen krijgt er in ieder geval eens in zijn leven mee te maken. Er wordt vaak vrij laconiek over gedaan. Maar rugpijn kan je behoorlijk belemmeren en beperken in je dagelijkse doen en laten.

In dit artikel lees je onder meer over:

  • De verschillende oorzaken van rugpijn
  • Hoe kun je rugpijn succesvol behandelen
  • Waarom komt rugpijn regelmatig terug
  • Hoe voorkom je dat rugpijn terugkomt
  • Tips; zo versnel je het herstel

Verschillende oorzaken van rugpijn

Veel oorzaken liggen in het dagelijks leven

Vaak ontstaat rugpijn gewoon door ons dagelijkse doen en laten. We zijn lekker bezig en hebben niet in de gaten dat we:
• Te veel en te lang achter elkaar zitten
• Te weinig bewegen
• Te zwaar tillen
• Tillen in een kwetsbare houding.

Soms is er sprake van acute rugpijn met een duidelijke aanleiding. Maar veel vaker ontstaan rugklachten geleidelijk, zonder dat precies duidelijk is waardoor. Meestal spelen er dan verschillende subtiele factoren tegelijk. Vergelijk het met een gaatje in je kies. Die ontstaat ook niet door één snoepje te eten. Het is een proces. Met rugklachten werkt het vaak net zo.

Wil je van je (terugkerende) rugklachten af en weer pijnvrij bewegen en leven?

Plan een intakegesprek bij een van onze chiropractoren.

Rugklachten?
Blijf er niet mee lopen

Hoe zorg je voor een sterke en gezonde rug zonder pijn

Gun jezelf een rugspecialist
Rugpijn kan mild beginnen en steeds pijnlijker worden. Maar rugpijn kan ook acuut ontstaan. Van het een op het andere moment zijn je dagelijkse houdingen en bewegingen, zoals bukken, uit een stoel opstaan en omdraaien in bed, allesbehalve vanzelfsprekend. Daar wil je zo snel mogelijk vanaf.

De chiropractoren van Chiropractie Tiel en Zutphen zijn gespecialiseerd in de behandeling van rugpijn. Zoals je met kiespijn rechtstreeks naar je tandarts gaat, kun je bij ons rechtstreeks terecht voor een effectieve behandeling van rugklachten. Gun jezelf een sterke en gezonde rug en een dagelijks leven zonder (terugkerende) rugklachten.

Effectief behandelen van terugkerende rugklachten

Pijnvrij op de korte én lange termijn
Niets is vervelender dan rugklachten die na een behandeling en een klachtenvrije periode toch weer terugkomen. Het effect van de behandeling is dan maar tijdelijk. Dat is jammer en meestal niet nodig.

In onze praktijk zien we vaak patiënten met terugkerende rugklachten. Meestal is dit omdat de oorzaak en de persoonlijke risicofactoren die de kans op terugkerende rugklachten vergroten, onvoldoende zijn onderzocht en behandeld. Pas wanneer de aanleiding van de klachten zorgvuldig is bekeken en glashelder is, kun je werken aan een maatwerkoplossing die zorgt dat jij ook op de lange termijn van je rugpijn af bent en blijft.

Naast een effectieve behandeling zit een lange termijn oplossing bijvoorbeeld in en zit- stabureau, een lidmaatschap van een sportvereniging of een paar nieuwe wandelschoenen. Vaak zijn het kleine dingen die niet moeilijk te organiseren zijn en een enorm verschil maken voor de lange termijn.

Succesvol behandelen van rugpijn

Een persoonlijk behandelplan geeft het beste resultaat
In de volksmond hebben we verschillende namen voor verschillende soorten rugpijn; spit, ischias, hernia, lage rugpijn, pijn in de middenrug. Helaas ligt bij veel behandelaars nogal eens de focus op een specifieke behandeltechniek. Maar de lage rugpijn van een stratenmaker is anders dan de lage rugpijn van een postbode. En rugklachten die afgelopen weekend in de tuin zijn ontstaan, hebben waarschijnlijk niet dezelfde oorzaak als rugpijn die al twee jaar aanwezig is bij iemand met een kantoorbaan.

Het is daarom allerminst logisch om alle mensen met lage rugklachten precies dezelfde behandeling te geven. Wij kennen dan ook geen standaardbehandeling voor ischias, hernia of lage rugklachten. We bereiken de beste resultaten bij onze patiënten met een persoonlijk behandelplan. Geen standaardbehandelingen, geen magische trucjes die voor iedereen werken, maar gedegen maatwerk maakt het verschil!

Door zorgvuldig te onderzoeken wat er aan de hand is, weten we welke behandeling het meeste effect heeft voor jou. Want niet elke rug heeft een ‘krakje’ nodig. Soms juist niet. Van een opticien verwacht je toch ook dat hij eerst een oogmeting doet, voordat hij een bril over de toonbank schuift?

Rugpijn behandelen

Tips bij rugpijn

Zo ondersteun en versnel je het herstel

Wanneer tijdens een activiteit acuut rugpijn ontstaat, stop dan meteen
Ga de activiteit niet ‘nog even afmaken’. Je loopt het risico dat de rugklachten verergeren en het herstel langer duurt.
Indien mogelijk, blijf in beweging
Heb je rugklachten, ga dan vooral niet te veel stilzitten of liggen. De rug kan dan snel verstijven. De beste EHBO is een rustige, maar actieve wandeling maken.
Vermijd in de eerste dagen langdurig zitten
Vermijd bijvoorbeeld langdurig werken achter een computer of laptop, lange autoritten maken of andere belastende activiteiten voor de rug.
Koel de pijnlijke plek
De eerste dagen is koelen van de rug beter dan een warme kruik. Beschouw de klacht als een verzwikte enkel; een ijszak gaat zwelling in het gewricht tegen waardoor de rugpijn vermindert. Warmte is meer geschikt bij rugklachten die al enkele weken aanwezig zijn.
Kijk of de klachten na een paar dagen vanzelf afnemen
Bij beginnende rugpijn is het prima om een dag of 5 af te wachten. Kijk of de klachten in de eerste dagen vanzelf afnemen. In dat geval is er geen behandeling nodig. Blijf actief en rustig bewegen het de klachten zullen binnen 10 tot 14 dagen voorbij zijn.
Houden de klachten langer dan 5 dagen aan zonder verbetering, neem dan contact met ons op.
Rugpijn tips

Wil je van je (terugkerende) rugklachten af en weer pijnvrij bewegen en leven?

Plan een intakegesprek bij een van onze chiropractoren.

Rugklachten?
Blijf er niet mee lopen
Ook interessant
Spanningshoofdpijn | Tips om klachten te verhelpen

Spanningshoofdpijn | Tips om klachten te verhelpen

Last van spanningshoofdpijn?Dit kun je doen!Spanningshoofdpijn Tips om de pijn te verhelpen Welke spanningshoofdpijn tips zijn er om zo snel mogelijk van je hoofdpijn af te komen? Wat is spanningshoofdpijn precies en hoe ontstaat het? Zomaar een kleine greep uit de...

Beknelde zenuw | Klachten, oorzaken en behandeling

Beknelde zenuw | Klachten, oorzaken en behandeling

Beknelde zenuwKlachten, oorzaken en behandelingBeknelde zenuw Hoe herken je een beknelde zenuw? Een beknelde zenuw is letterlijk een fysieke belemmering, ergens in je zenuwstelsel. Door de beknelling kunnen signalen via de zenuw niet meer goed doorgegeven worden aan...

Artrose symptomen | Artrose wat is dat? | Chiropractie Tiel Zutphen

Artrose symptomen | Artrose wat is dat? | Chiropractie Tiel Zutphen

Artrose klachten?Houd je gewrichten soepel en verminder de pijn Artrose symptomen Hoe herken je artrose symptomen en wat kun je eraan doen? Wat is artrose? Wat zijn artrose symptomen? Is artrose hetzelfde als slijtage? Zomaar een paar vragen over artrose die cliënten...