Senior,Elderly,Grandmother,Grandfather,Training,Nordic,Walking,With,Ski,Trekking

Rugvriendelijk op vakantie

Ivar Schenk - Chiropractie Tiel Zutphen

door Ivar Schenk  |  leestijd: 2 minuten

De zomervakantie komt eraan! Tijd om even lekker te ontspannen. Het is ook een tijd waarin ons lichaam met een compleet ander houdings- en bewegingsritme te maken krijgt, nu we het werkritme even mogen loslaten. Zorg daarbij dat je rug ook probleemloos de vakantie overleeft; niets is zo vervelend als rugklachten die je belemmeren om tijdens je vakantie leuke dingen te doen. Hier een aantal tips:

Tip 1

Sjouw en stouw met beleid
We nemen graag (te) veel mee op vakantie. Zware koffers met kleding voor alle mogelijke weersomstandigheden en gelegenheden en kratten vol eten voor het geval je in de lokale supermarkt lege schappen aantreft. Voordat we op onze vakantiestek zijn, wordt er heel wat gesjouwd en gestouwd.

Dat is geen probleem, maar doe het met beleid. Let erop dat je met het tillen van al die zware items goed op je houding let. Hou je rug recht en zet kracht vanuit je been- en heupspieren. Zwaar tillen met een kromme rug is risicovol. Vragen om problemen, zeggen we in ons vak 😉! Je wilt niet ineens ‘geparkeerd’ staan als je je koffer van de lopende band haalt, op het lokale vliegveld van Zakynthos. Schroom ook niet om zware koffers en kratten met z´n tweeën in de auto te tillen. Vele handen maken licht werk!

Tip 2

Vermijd eentonig zitten
Een lange auto- of vliegreis is vaak een noodzakelijk kwaad om op de gedroomde vakantiebestemming aan te komen. Helaas kan langdurig eentonig zitten in een auto- of vliegtuigstoel voor de rug echt problematisch zijn. Wil je die kans aanzienlijk verkleinen? Zorg dan dat je tijdens je reis regelmatig je rug rekt en strekt en je buikspieren aanspant. Deze ‘micro-breaks’ houden je rug mobiel en actief.

Tijdens lange vliegreizen is het goed om in ieder geval elk uur even te gaan staan. Ben je met de auto op pad? Stop dan elke anderhalf uur, om je auto op te laden en je rug wat bewegingsenergie te geven, door een stukje te lopen op de parkeerplaats.

Tip 3

Blijf in beweging!
Het is heerlijk om het op vakantie rustig aan te doen. Zorg er alleen wel voor dat je regelmatig blijft wandelen, zwemmen of fietsen. Een rug die te weinig beweging krijgt, wordt stijf en lui en kan daarom klachten geven. Heb je een lekkere, luie dag gehad? Geen probleem: je kan in je vakantiehuis of voortent in 10 minuten makkelijk een setje bewegingsoefeningen doen om de rug even ‘door te smeren’.

Tip 4

Slaap lekker op je eigen kussen
Als je gevoelig bent voor nekklachten en je hebt thuis een fijn kussen, neem dit kussen dan mee op vakantie als dit mogelijk is. De ervaring leert dat de kwaliteit van kussens in vakantiehuizen en hotels ondermaats is. Ze zijn vaak te plat en geven weinig steun. Het risico is dat je onrustiger slaapt, met een stijve nek opstaat en je niet uitgerust voelt. Heb je een lange vliegreis voor de boeg? Neem dan zo’n opblaasbaar hoefijzertje mee die je in je nek kan leggen. Als je dan in slaap valt in het vliegtuig blijft je nek goed ondersteund en komt niet in rare houdingen te liggen.

Genoeg adviezen voor nu! Geniet van hele mooie zomer en een pijnvrije, ontspannen vakantie!

 

Team Chiropractie Tiel – Zutphen.

Ivar Schenk - Chiropractie Tiel Zutphen

Ivar Schenk

Ivar is chiropractor en mede-eigenaar van chiropractiepraktijk Tiel Zutphen. Zijn studie volgde hij in Engeland. Zijn dag is goed wanneer hij merkt dat patiënten aan de slag gaan met de nieuwe inzichten die hij ze meegeeft, zodat ze sneller kunnen herstellen en de kans op terugkerende klachten een stuk kleiner wordt. Hij vindt het ontzettend leuk om mensen wat te leren, maar heeft een hekel aan ‘beleren’. Maar daarvoor heeft hij zijn troeven klaarliggen: een heldere, laagdrempelige uitleg, persoonlijke aandacht en humor. En naast zijn werk? Dan is Ivar druk met allerlei gezinsactiviteiten en traint hij graag voor een leuke triatlon. Want dat houdt hem fysiek en mentaal fit en fris!

LinkedIn

Ook interessant
Artrose in rug, nek of schouder?

Artrose in rug, nek of schouder?

Artrose in rug, schouder of nek? Voorkom pijn, stijfheid en beperkingendoor Ivar Schenk  |  leestijd: 3 minutenArtrose is een veelvoorkomende aandoening en gaat gepaard met pijnlijke gewrichten en verminderde mobiliteit. Artrose in je rug, schouder of nek kan je...

Wat is het verschil tussen chiropractie en manuele therapie?

Wat is het verschil tussen chiropractie en manuele therapie?

De verschillen en overeenkomsten tussen chiropractie en manuele therapiedoor Roel te Kolstee  |  leestijd: 5 minutenWat is het verschil tussen chiropractie en manuele therapie? Deze vraag komt bijna dagelijks voorbij in onze praktijk. Best begrijpelijk, want voor...