Nekpijn, nekklachten en nekhernia

Hernia oefeningen

Verkort de hernia herstelperiode
Roel te Kolstee - Chiropractie Tiel Zutphen

door Roel te Kolstee  |  leestijd: 5 minuten

Hernia oefeningen

Een hernia is niet leuk. De klachten zijn vaak heftig en behoorlijk belemmerend. Daar wil je zo snel mogelijk van af. Met de juiste hernia oefeningen kun je het herstel een handje helpen. In dit blogartikel geven we je graag een aantal tips en hernia oefeningen; welke oefeningen moet je wél en welke moet je vooral níet doen als je de hernia herstelperiode wilt verkorten?

Hernia oefeningen verkorten de herstelperiode

Een hernia herstelperiode vraagt tijd en geduld. Maar het goede nieuws is dat 95% van de hernia’s vanzelf binnen 3 tot 6 maanden volledig geneest. Hernia-operaties zijn zeldzaam geworden. Ze worden alleen nog gedaan als er geen spontaan herstel plaatsvindt.

Echter, een hernia moet wel de kans krijgen om te herstellen! Je zou denken dat je rust moet nemen om te herstellen. Vroeger kregen mensen met een hernia het advies om 6 weken op bed te liggen. Tegenwoordig weten we dat dit vooral averechts werkt. Juist bewegen is een cruciale voorwaarde voor herstel!

Wil je snel van je herniaklachten af?
Chiropractie biedt gerichte behandeling, advies en hernia oefeningen
Herniaklachten?
Blijf er niet mee lopen

Hernia oefeningen; bewegen is cruciaal voor herstel

Het algemene advies bij een hernia is rustig blijven bewegen. Ofwel, ga ondanks de pijn regelmatig wandelen of op een andere ontspannen manier rustig bewegen . Het liefst meerdere keren per dag, 20 tot 30 minuten per keer. Tijdens die activiteit is het veilig om een beetje pijn te voelen. In de meeste gevallen zal de pijn geleidelijk afnemen tijdens het wandelen.

Naast ‘gewoon bewegen’ kunnen specifieke hernia oefeningen nuttig zijn bij hernia klachten. Maar ons vak en de ervaring leren dat er ook reden is om voorzichtig te zijn met specifieke hernia oefeningen. Elke patiënt en elke rug is anders. Soms kan een oefening bij de ene patiënt helpen, terwijl de andere patiënt er juist slechter van wordt.

4 Tips en hernia oefeningen die je veilig kunt doen

Om die reden zijn wij voorzichtig met hernia oefeningen op onze website te adviseren. We kunnen namelijk pas echt doelgericht en veilig hernia oefeningen adviseren, als we jouw klachten, jouw rug en jouw situatie in z’n geheel hebben onderzocht en beoordeeld.

Toch willen we je 4 beweegtips en hernia oefeningen geven die je wél veilig kunt doen om de hernia herstelperiode te verkorten:

Tip 1. Zorg voor extra beweegmomenten op een dag

De allerbelangrijkste tip die we je graag geven is: zorg voor veel beweegmomenten op een dag:
Onderbreek zittend werk, tv kijken, gamen etc. elke 20 minuten met 1 à 2 minuten wandelen.
Beperk zitten sowieso zoveel mogelijk. Zitten is belastender voor je rug dan staan en lopen.
Pak de trap in plaats van de lift.
Ga in de lunchpauze een wandeling maken in plaats van in de kantine zitten.

Onthoud altijd: oefeningen of activiteiten waarbij de hernia klachten, rugpijn of pijn in het been toeneemt, zijn slecht. Bewegingen en oefeningen waardoor de pijn afneemt, zijn goed.

Tip 2. Doe hernia oefeningen waarbij je de rug goed kunt rechthouden

Een voorbeeld hiervan is de ‘Superman’.
Voor deze oefening ga je op handen en knieën zitten.
Zorg dat de hele wervelkolom, inclusief de nek op een rechte lijn blijft
Strek vervolgens in een gekruist patroon tegelijkertijd een arm naar voren en het tegenovergestelde been naar achteren.
Hierbij eindigen de arm en het been op dezelfde hoogte als de wervelkolom (niet overstrekken).
Houdt dit 5 tellen vast en doe dat ook aan de andere kant.
Herhaal dit in totaal 10 keer, bij voorkeur 3x per dag.
Chiropractiebehandelingen - blijven Chiropractie Tiel Zutphen

Tip 3. Doe hernia oefeningen die je staand kunt uitvoeren

Een voorbeeld van een veilige hernia oefening die je staand kunt uitvoeren (zitten geeft namelijk een hogere belasting van de rug) is een aangepaste squat.
Voor deze hernia oefening zoek je iets waaraan je je met beide handen kunt vasthouden en een beetje kunt hangen (bijvoorbeeld een deurklink).
Ga op een halve armlengte van de deurklink staan met de voeten op schouderbreedte.
Zak vervolgens rechtstandig door de knieën, zonder hierbij de rug te buigen of te strekken, tot ongeveer 90 graden.
Hang een beetje naar achteren aan de deurklink, zodat de schouders boven de heupen blijven.
Kom weer helemaal terug omhoog.
Herhaal deze oefening 10x. Doe dit ook 3x daags.
Chiropractiebehandelingen - blijven Chiropractie Tiel Zutphen

Tip 4. Doe hernia oefeningen waardoor de (uitstralings)pijn en hernia klachten afnemen

Dit klinkt als een open deur. Toch is het je belangrijkste graadmeter!
Probeer onderstaande oefening:
Ga gestrekt op de buik liggen, met de handen onder het voorhoofd.
Probeer de rug, billen en benen zoveel mogelijk te ontspannen.
Voel hoeveel uitstraling er in deze positie in de rug is.
Kom vervolgens met het bovenlichaam omhoog, steunend op de ellebogen (sfinx-positie), terwijl het bekken op de grond blijft liggen.
Zorg dat billen en benen ontspannen blijven.
Let nu goed op wat er met de pijn gebeurt: de pijn in het been hoort minder te worden, de pijn in de rug mag eventueel een klein beetje toenemen.
Minder pijn in het been betekent minder druk op de zenuw en dat is goed!
Indien dit het geval is, mag je deze houding 10 tellen vasthouden.
Kom dan weer langzaam plat op de buik liggen.
Deze oefening mag je 5x achter elkaar doen, meerdere keren per dag.

LET OP: als de pijn in het been toeneemt bij het omhoog komen, dan is deze oefening voor jou ongeschikt. Ga er dan ook niet meer door.

Welke hernia oefeningen kun je beter NIET doen?

Over welke hernia oefeningen je vooral NIET moet doen, kunnen we heel duidelijk zijn:

Klassieke buikspieroefeningen. Denk aan sit-ups, crunches, buikspiermachines in de sportschool. Deze oefeningen geven veel druk op de lage rug, waarmee je de hernia kunt verergeren. Sommige onderzoeken laten zelfs een verband zien tussen het doen van deze oefeningen en het ontstaan van een hernia.
Elke oefening die de uitstralingspijn in het been verergert. Dit kan betekenen dat door de oefening de druk op de beklemde zenuw toeneemt. En dat is uiteraard geen goed idee.
Zware oefeningen met gewichten. Bij dit soort oefeningen kan er grote druk op de rug ontstaan, wat bij een hernia niet bevorderlijk is.

Roeien op een roeitrainer, tenzij je een professional met een perfecte techniek bent.

W. van Kruisbergen

“Er is veel kennis van bewegingsleer aanwezig in de praktijk. Hierdoor kan menobjectief adviseren bij klachten die het bewegen belemmeren, en deze gerichtbehandelen. Daarbij is het prettig dat veel zorgverzekeraars de kosten (deels)vergoeden. Prettige omgang met de behandelaar. Mijn klachten voortkomend uit een hernia zijn al een aantal jaren onder controlezonder de noodzaak van opereren, en men heeft bijgedragen aan een zéér voorspoedig herstel waardoor ik weer volledig kan functioneren.”

Wat moet je voor ogen houden als je veilig en effectief hernia oefeningen wilt doen?

Onthoud altijd dit: oefeningen of activiteiten waardoor de pijn in het been toeneemt zijn slecht. Neemt de pijn in het been af, dan is het goed.

Bij een hernia is het prima om eerst een paar weken aan te kijken of de klachten spontaan afnemen. Maak het je rug makkelijker door veel te bewegen, waarbij je let op bovenstaande tips. Vermijd lang stilzitten, lange autoritten en tillen met een gebogen rug.
Nemen je klachten niet snel genoeg af? Maak dan een afspraak met een van onze chiropractoren.

Ben je jouw herniapijn meer dan zat?

Wil je weten of chiropractie kan helpen?
Plan een gratis herniacheck bij een van onze chiropractoren in Tiel of Zutphen.

Doe de gratis herniacheck
t.w.v. € 57,-
Roel te Kolstee - Chiropractie Tiel Zutphen

Roel Te Kolstee

Roel is chiropractor en mede-eigenaar van chiropractiepraktijk Tiel Zutphen. Al meer dan 20 jaar werkt hij als chiropractor, zonder zich een dag te vervelen. De nieuwste inzichten en ontwikkelingen in het vak, de verschillende type klachten, de persoon achter de pijn, het blijft hem mateloos boeien. Misschien heeft dat iets te maken met zijn enorme leergierigheid en ambitie? Hoe dan ook is hij niet snel tevreden. Hij wil precies weten hoe dingen zitten, zoekt altijd naar de vraag achter de vraag en naar nóg betere manieren om patiënten te helpen. Blij wordt hij op het moment dat patiënten zich realiseren dat ze zelf weer grip krijgen op hun lichaam. Ook privé heeft Roel altijd volop plannen. Naast iedere dag sporten of bewegen, houdt hij van lekker koken, fotograferen, lezen en een gezellig feestje op z’n tijd.

LinkedIn

Ook interessant
Wat is het verschil tussen chiropractie en manuele therapie?

Wat is het verschil tussen chiropractie en manuele therapie?

De verschillen en overeenkomsten tussen chiropractie en manuele therapiedoor Roel te Kolstee  |  leestijd: 5 minutenWat is het verschil tussen chiropractie en manuele therapie? Deze vraag komt bijna dagelijks voorbij in onze praktijk. Best begrijpelijk, want voor...

Pijnvrij op vakantie | Zo voorkom je rugklachten

Pijnvrij op vakantie | Zo voorkom je rugklachten

Rugvriendelijk op vakantie door Ivar Schenk  |  leestijd: 2 minutenDe zomervakantie komt eraan! Tijd om even lekker te ontspannen. Het is ook een tijd waarin ons lichaam met een compleet ander houdings- en bewegingsritme te maken krijgt, nu we het werkritme even mogen...