Senior,Elderly,Grandmother,Grandfather,Training,Nordic,Walking,With,Ski,Trekking

Acute rugpijn en niet meer kunnen lopen

3 tips om snel weer op de been te zijn
Ivar Schenk - Chiropractie Tiel Zutphen

door Ivar Schenk |  leestijd: 4 minuten

Je maakt één verkeerde beweging en… aij… het schiet in je rug. Je weet je geen raad van de pijn. Je kan – letterlijk- geen kant op. “Help, wat moet ik doen? Wat kan ik doen om snel de ergste acute rugpijn te beperken en een beetje dragelijk te maken?” Deze vraag krijgen we regelmatig van patiënten met acute rugpijn die niet meer kunnen lopen. Begrijpelijk, want niemand heeft zin om noodgedwongen het grootste deel van je dag het bed of de bank te moeten opzoeken!

Het goede nieuws is: in de meeste gevallen kun je inderdaad direct wat doen om de acute rugpijn te verminderen. In dit artikel vind je mijn belangrijkste 3 tips.

Acute rugpijn

Hoe krijg je de pijn snel onder controle?

Hoe kan het dat het je ineens in de rug schiet en je van het een op andere moment geen kant meer op kunt. Van pijnvrij naar vergaan van de pijn. De oorzaken kunnen heel verschillend zijn. Er sluimert vaak al iets. Het bukken, opstaan, die autorit, het tillen van iets simpels of die rare misstap kan dan de druppel zijn die de emmer doet overlopen. 3 dingen die je dan het beste kunt doen:

Tip 1. Stop je activiteit

Stop met datgene waar je mee bezig bent. Denk niet: ik maak het nog even af of het gaat wel, ik neem daarna wel wat rust. De acute rugpijn geeft een duidelijk signaal af. Er wordt iets overbelast of er gaat iets niet goed. Negeer je dit signaal, dan is de kans groot dat de overbelasting en daarmee de blessure erger wordt.

Tip 2. Blijf in beweging

Ga niet langdurig zitten of liggen. Maar probeer – ondanks de pijn – voorzichtig in beweging te blijven. Ga als het mogelijk is een stukje wandelen of fietsen. Daarmee voorkom je dat de rug snel stijf wordt. Beweging zorgt voor doorbloeding van de spieren, waardoor ze gevoed worden én kunnen ontspannen. Je rug wordt minder snel stijf en minder pijnlijk

Veel mensen hebben de neiging om in een stoel te gaan zitten of op de bank te blijven liggen. Zeker als ze met de acute rugpijn bijna niet kunnen lopen. Maar zitten is geen goed idee. Het is erg belastend voor je rug. Je loopt de kans dat je daarna nog moeilijker in beweging komt. De rug ontlasten en rust geven door te gaan liggen is prima. Helemaal als je dit afwisselt met beweging. Vermijd autorijden, omdat dit ook erg belastend is voor de rug.

Tip 3. Koel je rug

Moet je een pijnlijke rug warm houden of juist koelen? Warmte helpt inderdaad om je spieren te ontspannen. Maar acute rugpijn is goed te vergelijken met een verzwikte enkel of knie. ledereen weet dat je die eerst moet koelen, om zwelling te voorkomen en de pijn te verminderen. Voor de rug geldt precies hetzelfde. Koel je rug met bijvoorbeeld een ijszak uit de vriezer en de acute rugpijn neemt sneller af.

Loop je al langer dan je lief is met rugpijn, ischias of spit?
Een chiropractor helpt je snel van de pijn af.

Acute rugpijn: wat is er aan de hand met je rug?

Acute rugpijn zit vaak onderin de rug. Acute lage rugpijn, ook wel acute spit of ischias genoemd, ontstaan met name door te lang achter elkaar te staan of te zitten. Ook verkeerd bukken of tillen zijn bekende boosdoeners.

Geef het lichaam de kans zelf te herstellen

Meestal nemen de klachten bij acute rugpijn na een paar dagen weer af. Het is daarom goed het lichaam de eerste dagen de kans te geven om zelf te herstellen. Voel je na 4 à 5 dagen nog onvoldoende verbetering, nemen de pijnklachten toe of heb je veel last van uitstraling in het been? Dan is het belangrijk om een afspraak bij de chiropractor te maken. Een eerste consult kun je binnen enkele dagen inplannen. Je chiropractor onderzoekt je zorgvuldig en kan je direct een eerste behandeling geven, om zo snel mogelijk de pijn te verminderen.

Samenvattend: wat kun je doen bij acute rugpijn?

Dus, heb je acute rugpijn en kun je niet lopen? Koel je rug een aantal keren per dag met een icepack en blijf gedoseerd lopen en bewegen. Ga niet lang achter elkaar zitten en neem tussendoor rust door te gaan liggen. Stel jezelf gerust dat de klachten bij normaal herstel binnen 5 dagen grotendeels zijn hersteld. Loop je na 5 dagen nog met aanzienlijke beperkingen? Trek dan bij je chiropractor aan de bel!

Een chiropractor helpt je snel van de pijn af.
Een chiropractor helpt je snel van de pijn af.
Ivar Schenk - Chiropractie Tiel Zutphen

Ivar Schenk

Ivar is chiropractor en mede-eigenaar van chiropractiepraktijk Tiel Zutphen. Zijn studie volgde hij in Engeland. Zijn dag is goed wanneer hij merkt dat patiënten aan de slag gaan met de nieuwe inzichten die hij ze meegeeft, zodat ze sneller kunnen herstellen en de kans op terugkerende klachten een stuk kleiner wordt. Hij vindt het ontzettend leuk om mensen wat te leren, maar heeft een hekel aan ‘beleren’. Maar daarvoor heeft hij zijn troeven klaarliggen: een heldere, laagdrempelige uitleg, persoonlijke aandacht en humor. En naast zijn werk? Dan is Ivar druk met allerlei gezinsactiviteiten en traint hij graag voor een leuke triatlon. Want dat houdt hem fysiek en mentaal fit en fris!

LinkedIn

Ook interessant
Chiropractie en herstellen:  

Chiropractie en herstellen:  

Chiropractie en herstellen: Hoeveel tijd kost het om weer klachtenvrij te zijn? door Roel te Kolstee  |  leestijd: 5 minuten‘Even kraken en dan is alles opgelost!’ Dat klinkt goed, zo’n snelle fix voor al je rug- of nekklachten. Maar de realiteit is meestal net iets...