Whiplash klachten
Whiplash
Oorzaak, klachten en behandeling

Whiplash

Wat is een whiplash?

Een whiplash is een combinatie van klachten die kan ontstaan wanneer je hoofd een plotselinge, heftige slingerbeweging maakt ten opzichte van je lichaam. Bijvoorbeeld door een verkeersongeluk, een val of een klap tegen het hoofd. Een whiplash heeft niet alleen gevolgen voor de nek. Het heeft ook vaak impact op het functioneren van de hersenen.

In dit blogartikel gaan we uitgebreid in op vragen als:

 • Wat is een whiplash?
 • Welke klachten zijn kenmerkend voor een whiplash?
 • Wat is een goede whiplash behandeling?
 • Tips: wat kun je zelf doen om zo snel mogelijke te herstellen van een whiplash?

Whiplash

Kenmerken en klachten

Kenmerkende klachten voor een whiplash zijn nekpijn en stijfheid, hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid en concentratiestoornissen. De plotselinge voor- en achterwaartse beweging van de nek kan een verstuiking van nekwervelgewrichten en een verrekking van spieren in de nek tot gevolg hebben. Dit verklaart de pijn en stijfheid in het nek- en schoudergebied. Na het ongeval wordt nogal eens een röntgenfoto gemaakt. Dat is goed om te zien of er aantoonbare schade is. Maar een verstuiking van de nekwervelgewrichten en een verrekking van de spieren is niet te zien als schade op een röntgenfoto. Bij een whiplash zijn het namelijk de ‘zachte structuren’ van de nek die overbelast zijn.

Hersengerelateerde klachten

Ook de hersenen worden tijdens een ongeval of klap aan flinke krachten blootgesteld. Als gevolg hiervan kan het gebeuren dat verschillende hersendelen tijdelijk moeilijker met elkaar kunnen communiceren en sneller overprikkeld raken. Dit verklaart de ‘cognitieve’ ofwel hersengerelateerde klachten zoals vermoeidheid, duizeligheid, concentratieproblemen en hoofdpijn. Deze klachten merk je soms pas een paar dagen of zelfs een paar weken na het ongeval.

Wil je weten hoe we je whiplashklachten kunnen behandelen om te zorgen dat jij straks weer energiek, vitaal en pijnvrij door het leven gaat?


Plan een intakegesprek bij een van onze chiropractoren.

Whiplash? Blijf er niet mee lopen

Whiplash behandeling

Effectief herstel begint bij voldoende rust

Een effectieve whiplash behandeling is altijd maatwerk en dus voor iedereen anders. De behandeling is volledig afgestemd op het klachtenpatroon dat zich laat zien. Heb je klachten na een val of ongeluk, dan leert de praktijk dat het belangrijk is om de eerste weken voldoende rust te nemen:

 • Pak ruime nachtrust
 • Probeer overdag gedoseerd actief te zijn
 • Beperk het werken achter een computer
 • Beperk het gebruik van je smartphone
Rust is dus – als start – een belangrijk onderdeel van je whiplash behandeling. Niet alleen omdat je daarmee je nek sterk ontlast, maar ook vanwege de vele (licht)prikkels die onze hersenen onder meer via beeldschermen binnenkrijgen en moeten verwerken.

Wanneer schakel je bij een whiplash een chiropractor in?

Merk je na een aantal weken dat je nekklachten, pijn en concentratieproblemen aanhouden, maak dan een afspraak met een van onze chiropractoren. In een intakegesprek bespreken we uitgebreid hoe de klachten zijn ontstaan en doen we zorgvuldig lichamelijk onderzoek. Weten we zeker dat we jouw whiplash kunnen behandelen, dan stellen we een behandelplan op. Zo zorgen we dat jij straks weer energiek, vitaal en pijnvrij door het leven gaat.

Hersengerelateerde klachten

Soms hebben patiënten vooral last van hersengerelateerde klachten. Denk aan:
 • Concentratieproblemen
 • Vergeetachtigheid
 • Overgevoeligheid voor licht en/of geluid
 • Emotioneel instabiel
 • Slapeloosheid
We adviseren je in dat geval een chiropractor te bezoeken die gespecialiseerd is in functionele neurologie. Hij of zij kan door middels van specifieke oefeningen de communicatie tussen de verschillend hersendelen weer verbeteren. Daardoor zullen de whiplashklachten verminderen en uiteindelijk verdwijnen. Neem gerust contact met ons op voor een verwijzing naar een betrouwbaar adres.

Ondersteuning van een goede arbeidscoach

Kun je vanwege je klachten (gedeeltelijk) niet werken? Dan is het verstandig om via je werkgever of zelf contact op te nemen met een arbeidscoach. Een arbeidscoach helpt je gedurende de herstelperiode om een goede balans te vinden tussen de tijdelijk verminderde fysieke en/of mentale belastbaarheid en je dagelijkse taken, werkzaamheden en verplichtingen.
Whiplash behandeling

Verwaarloosde whiplash

Voorkom onnodige whiplashklachten

Een verwaarloosde whiplash ontstaat wanneer bij whiplashklachten niet vroegtijdig de juiste maatregelen worden genomen om het herstel goed te ondersteunen. Daardoor kunnen klachten onnodig lang aanhouden en in sommige gevallen verergeren. Vaak gebeurt dit omdat het doseren en aanpassen van dagelijkse activiteiten in de praktijk een hele opgave is. Daarnaast weten we dat de erkenning van whiplashletsel soms een probleem is, omdat het niet ‘hard-medisch’ aantoonbaar is. Dit heeft als risico dat mensen te lang doorlopen met een verwaarloosde whiplash en pijnklachten zonder een passende behandeling.

Tips bij whiplashklachten

Zo ondersteun en versnel je jouw eigen herstel
Neem gelijk na een val of ongeluk voldoende rust Een goede nachtrust is essentieel om je spieren, gewrichten en hersenen te laten herstellen. Probeer waar mogelijk je normale activiteiten op een gedoseerde manier voort te zetten.
Voorkom langdurig gebruik van computer en smartphone Werken achter een computer of veelvuldig voorovergebogen zitten achter een smartphone is een hele opgave voor je nek. Voor een gezonde nek is dit al een opgave, laat staan voor een nek die aan het herstellen is.
Blijf rustig in beweging Blijf bewegen, maar doe dat door middel van laag intensieve vormen van lichaamsbeweging. Zoals wandelen en fietsen.
Blijf niet te lang met klachten lopen! Heb je na twee weken nog steeds klachten aan je nek of andere whiplashachtige klachten? Blijf er niet mee lopen. Maak een afspraak bij een van onze chiropractoren.
Whiplash tips

Wil je weten hoe we je whiplashklachten kunnen behandelen om te zorgen dat jij straks weer energiek, vitaal en pijnvrij door het leven gaat?


Plan een intakegesprek bij een van onze chiropractoren.

Whiplash? Blijf er niet mee lopen
Ook interessant
Spanningshoofdpijn | Tips om klachten te verhelpen

Spanningshoofdpijn | Tips om klachten te verhelpen

Last van spanningshoofdpijn?Dit kun je doen!Spanningshoofdpijn Tips om de pijn te verhelpen Welke spanningshoofdpijn tips zijn er om zo snel mogelijk van je hoofdpijn af te komen? Wat is spanningshoofdpijn precies en hoe ontstaat het? Zomaar een kleine greep uit de...

Beknelde zenuw | Klachten, oorzaken en behandeling

Beknelde zenuw | Klachten, oorzaken en behandeling

Beknelde zenuwKlachten, oorzaken en behandelingBeknelde zenuw Hoe herken je een beknelde zenuw? Een beknelde zenuw is letterlijk een fysieke belemmering, ergens in je zenuwstelsel. Door de beknelling kunnen signalen via de zenuw niet meer goed doorgegeven worden aan...

Artrose symptomen | Artrose wat is dat? | Chiropractie Tiel Zutphen

Artrose symptomen | Artrose wat is dat? | Chiropractie Tiel Zutphen

Artrose klachten?Houd je gewrichten soepel en verminder de pijn Artrose symptomen Hoe herken je artrose symptomen en wat kun je eraan doen? Wat is artrose? Wat zijn artrose symptomen? Is artrose hetzelfde als slijtage? Zomaar een paar vragen over artrose die cliënten...