Nekpijn, nekklachten en nekhernia
Nekpijn
Herstel sneller van nekklachten en nekhernia
Ivar Schenk - Chiropractie Tiel Zutphen

door Ivar Schenk  |  leestijd: 5 minuten

Nekpijn

Nekklachten en nekhernia

Nekpijn en nekklachten komen helaas veel voor. Onderzoek laat zien dat maar liefst 20% van de Nederlanders jaarlijks nekklachten krijgt. De helft van die mensen loopt na een jaar nog steeds met nekpijn. Dat betekent dat veel mensen met langdurige nekklachten lopen. Vaak in combinatie met hoofdpijn, pijn in de schouders, uitstraling naar de armen of slecht slapen.

Nekklachten behandelen

Oorzaken én tips om snel weer pijnvrij te zijn

De impact van nekpijn en nekhernia op je dagelijkse leven is groot. In dit artikel lees je wat de 5 belangrijkste oorzaken van nekklachten zijn. We leggen uit hoe we nekklachten vanuit de chiropractie behandelen en geven je 5 tips om nekklachten te voorkomen.

De 5 belangrijkste oorzaken van nekpijn?

1. Langdurig lezen, gebruik van mobiele telefoon of handwerken

Een veelvoorkomende oorzaak van nekpijn die wij binnen onze praktijk zien, is het gebruik van de mobiele telefoon. Op een gemiddelde dag zitten we al snel 2 uur op onze mobiele telefoon. Vaak in dezelfde houding met een voorovergebogen hoofd. Ook langdurig lezen of handwerken in dezelfde voorovergebogen houding is voor je nek heel belastend. De gewrichten in je nek verstijven en spieren verkrampen door gebrek aan bewegingsafwisseling.

2. Langdurig achter de computer

Vlak achter het veelvuldig gebruik van onze mobieltjes staat het werken achter de computer. Heb je een kantoorfunctie, dan zit je al snel 7 à 8 uur op een dag achter het scherm. Ook hierbij geldt dat je veel in dezelfde houding zit, met het hoofd voorovergebogen. Een enorm zware opgave voor je nek. Je gewrichten en spieren verstijven en verkrampen, met nekpijn tot gevolg.

3. Thuiswerken

Corona heeft er daarnaast ook nog eens voor gezorgd dat veel mensen onder niet ideale ergonomische omstandigheden thuiswerken. Thuis zitten we vaak 7 à 8 uur achter elkaar in een nog minder goede houding dan op de zaak, omdat we gebruikmaken van een laptop in plaats van een desktop. Daarbij is het thuis lastiger om goed grenzen te stellen; we werken vaker ’s avonds en in het weekend nog even door. Werk en privé overlappen elkaar, waardoor er minder ruimte is voor ontspanning. Funest voor je nek.

4. Nekpijn na slapen

Nekklachten kunnen ook heel goed het gevolg zijn van een ongunstige slaaphouding. Buikslapen is een gewoonte die vaak van jongs af aan ontstaat. Je nek ligt in deze houding de hele nacht getordeerd en overstrekt. Daarmee is buikslapen niet zelden een oorzaak van nekpijn en het recept voor wakker worden met een stijve, vermoeide nek.

5. Nekpijn na een val of ongeluk

Nekpijn kan daarnaast ook plotseling ontstaan na een val of ongeluk. Door een abrupte beweging van de nek kan een verstuiking ontstaan van de gewrichten in de nek. Vergelijk dit met het verzwikken van je enkel. De bewegingen van de nek verlopen hierdoor minder soepel en bepaalde houdingen, met name zitten, zijn moeilijker vol te houden. De spieren rondom de nek voelen vermoeider en pijnlijker aan, omdat ze proberen de gekwetste nek te beschermen.

Wil je weer een normaal dagelijks leven, zonder nekpijn of nekklachten?

Onze chiropractoren doen zorgvuldig onderzoek naar de oorzaak van jouw nekpijn en behandelen je nekklachten of nekhernia, zodat jij weer pijnvrij kunt bewegen.

Nekklachten?
Blijf er niet mee lopen

Behandeling van nekklachten

Nekpijn en nekhernia zijn vaak goed te behandelen. Hoe we dat doen? Een goede oplossing begint bij het zorgvuldig vaststellen waar in de nek gewrichten en spieren niet goed bewegen. Vervolgens kijken we hoe je dagelijkse houdingen en bewegingen kunnen worden aangepast om de aanleiding van de nekpijn buitenspel te zetten. Onze chiropractoren brengen dit samen met jou in beeld in een uitgebreid vraaggesprek in combinatie met lichamelijk onderzoek.

Met een aantal gerichte behandeling brengen we de functie van gewrichten en spieren weer met elkaar in balans. Je krijgt specifieke adviezen en oefeningen die het herstel van je nek verder ondersteunen. Zo herstel je sneller en houden we het risico dat de nekpijn weer de kop opsteekt zo klein mogelijk!

Diagnose Chiropractie Tiel Zutphen

7 Tips om sneller van je nekpijn af te zijn

Slaap niet op de buik, maar op de zij of rug.

Werk je dagelijks achter een computer? Organiseer een zit-sta bureau, zodat je zitten kunt afwisselen met staan. Staan is niet alleen voor je nek, maar voor je hele lichaam een stuk prettiger qua belasting.

Werk je veelvuldig achter een laptop? Zet de laptop op een laptopverhoger en werk met een extern toetsenbord en aparte muis.
Onderbreek het werk achter een computer elke 45-60 minuten met even staan of lopen.
Doe regelmatig een aantal bewegingsoefeningen met de nek en schouders om ze de broodnodige bewegingsafwisseling te geven.
Hou bij het gebruik van je smartphone je mobiel recht voor je. Je kan zo je hoofd rechter op je romp houden, waardoor je nek direct veel minder wordt belast.
Merk je dat stress een bepalende factor is in je klachtenpatroon? Kijk hoe je door middel van ontspanningsoefeningen (meditatie of mindfulness) je lichaam in een meer ontspannen balans kan brengen. Ontspannen kan ook actief; dagelijks 2 keer een half uur wandelen doet wonderen!
Chiropractiebehandelingen - blijven Chiropractie Tiel Zutphen

Wil je weer een normaal dagelijks leven, zonder nekpijn of nekklachten?

Onze chiropractoren doen zorgvuldig onderzoek naar de oorzaak van jouw nekpijn en behandelen je nekklachten of nekhernia, zodat jij weer pijnvrij kunt bewegen.

Nekklachten?
Blijf er niet mee lopen
Ivar Schenk - Chiropractie Tiel Zutphen

Ivar Schenk

Ivar is chiropractor en mede-eigenaar van chiropractiepraktijk Tiel Zutphen. Zijn studie volgde hij in Engeland. Zijn dag is goed wanneer hij merkt dat patiënten aan de slag gaan met de nieuwe inzichten die hij ze meegeeft, zodat ze sneller kunnen herstellen en de kans op terugkerende klachten een stuk kleiner wordt. Hij vindt het ontzettend leuk om mensen wat te leren, maar heeft een hekel aan ‘beleren’. Maar daarvoor heeft hij zijn troeven klaarliggen: een heldere, laagdrempelige uitleg, persoonlijke aandacht en humor. En naast zijn werk? Dan is Ivar druk met allerlei gezinsactiviteiten en traint hij graag voor een leuke triatlon. Want dat houdt hem fysiek en mentaal fit en fris!

LinkedIn

Ook interessant
Artrose in rug, nek of schouder?

Artrose in rug, nek of schouder?

Artrose in rug, schouder of nek? Voorkom pijn, stijfheid en beperkingendoor Ivar Schenk  |  leestijd: 3 minutenArtrose is een veelvoorkomende aandoening en gaat gepaard met pijnlijke gewrichten en verminderde mobiliteit. Artrose in je rug, schouder of nek kan je...

Wat is het verschil tussen chiropractie en manuele therapie?

Wat is het verschil tussen chiropractie en manuele therapie?

De verschillen en overeenkomsten tussen chiropractie en manuele therapiedoor Roel te Kolstee  |  leestijd: 5 minutenWat is het verschil tussen chiropractie en manuele therapie? Deze vraag komt bijna dagelijks voorbij in onze praktijk. Best begrijpelijk, want voor...