Senior,Elderly,Grandmother,Grandfather,Training,Nordic,Walking,With,Ski,Trekking

Artrose in rug, schouder of nek?

Voorkom pijn, stijfheid en beperkingen
Ivar Schenk - Chiropractie Tiel Zutphen

door Ivar Schenk  |  leestijd: 3 minuten

Artrose is een veelvoorkomende aandoening en gaat gepaard met pijnlijke gewrichten en verminderde mobiliteit. Artrose in je rug, schouder of nek kan je kwaliteit van leven behoorlijk negatief beïnvloeden. Maar het goede nieuws is: dat hoeft niet. Chiropractische behandelingen kunnen de artrose niet wegnemen, maar de pijn wél sterk verminderen.

In dit artikel vertellen we je meer over hoe je met chiropractie de pijn als gevolg van artrose onder controle krijgt.

Pijn als gevolg van artrose? Blijf er niet mee lopen!

Wekelijks hebben we patiënten in onze praktijk met rug- of nekklachten als gevolg van artrose in de rug, nek of schouders. In een eerder stadium zijn er al eens röntgenfoto’s gemaakt, waarop artrose of slijtage te zien is. “Niets aan te doen, leer er maar mee leven”, krijgen ze van de huisarts te horen. Die boodschap is niet alleen heel vervelend om te krijgen, maar ook nog eens onterecht!

Leven mét artrose, zónder pijn

De mededeling dat er niets aan te doen is, roept bij veel mensen een gevoel van hopeloosheid op. Een gebrek aan perspectief om ooit van de klachten af te komen. Onze ervaring: artrose in de rug of nek is allesbehalve een ‘vonnis’ voor blijvende pijn, stijfheid en belemmeringen in je dagelijkse leven! Onze patiënten gaan met minder pijn de deur uit en houden op de langere termijn rugpijn en nekpijn als gevolg van artrose prima onder controle met de juiste behandelingen.

Wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat de mate van artrose in de nek of rug geen direct verband houdt met de mate van pijn en klachten die iemand ervaart. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld slijtage in een heup of knie. Hier bestaat wel degelijk een rechtstreeks verband tussen de mate van slijtage en de last die mensen daarvan ondervinden.

De artrose die op een rug- of nek-röntgenfoto wordt gezien was vaak al aanwezig vóórdat de rug- of nekklachten begonnen. Het is bij iedereen boven de circa 50 jaar een te verwachten bevinding als je rug- of nekfoto’s maakt.

In 4 stappen artrose pijn onder controle

Met de juiste chiropractische behandelingen kun je rug- en nekklachten, ondanks de artrose vaak prima onder controle houden. We werken daarvoor altijd met een persoonlijk behandelplan en doorlopen 4 stappen:

Stap 1. Zicht op dagelijkse houdings- en bewegingsroutines

Allereerst kijken we goed hoe je dagelijkse houdings- en bewegingsroutines eruitzien. Helaas zien we in de praktijk dat veel van onze dagelijkse houdingen erg belastend zijn voor onze rug en nek. Denk bijvoorbeeld aan de hoge belasting van de nek tijdens mobiel telefoongebruik en de ongunstige belasting van onze lage rug tijdens langdurig zitten.

Deze eenzijdige dagelijkse houdingen en het gebrek aan voldoende beweging hebben een duidelijk direct verband met je rug- of nekklachten. Het goede nieuws is; je kan prima wat veranderen aan je houding en de mate waarin je beweegt. Dat vraagt soms wat doorzettingsvermogen, maar het levert enorm veel op. En je hoeft het niet alleen te doen, wij helpen je graag om jouw doelen te bereiken!

Stap 2. Hoe bewegelijk is je lijf?

Vervolgens doet je chiropractor een uitgebreid bewegingsonderzoek. Niet alleen je nek of rug, maar je hele lichaam wordt onderzocht op bewegelijkheid. Stijve heupen leiden bijvoorbeeld eerder tot lage rugklachten en een stijve bovenrug leidt sneller tot nekklachten. Onze spieren moeten we natuurlijk ook niet over het hoofd zien; sterke spieren zijn van groot belang voor het ondersteunen van onze nek- en rugwervelkolom. Zijn je spieren in een slechte conditie, dan leidt dit sneller tot stijfheid en pijnklachten. Hier geldt heel simpel: spieren moeten getraind en geprikkeld worden om in conditie te blijven. ¨If you don´t use them, you’ll lose them¨, zeggen de Engelsen terecht.

Stap 3. Passende behandeling bij artrose

Passende behandelingen bij artrose helpen die stijve rug- en nekwervelgewrichten weer soepeler te bewegen. We hebben naast manipulatietechnieken ook andere, meer laag-gedoseerde technieken tot onze beschikking, die zelfs in gebieden waar artrose is aangetoond prima worden getolereerd door patiënten.

Stap 4. Wat kun je zelf eenvoudig doen?

Naast de behandeling krijg je van ons een aantal oefeningen, waarmee je zelf de bewegingsbalans in je nek en rug kunt verbeteren en op orde houdt. Tot slot bespreken we samen welke keuzes je kunt maken om meer te bewegen, een sport op te pakken of ergonomische aanpassingen te maken op je werkplek. Zodat niet alleen je rug en nek, maar je hele lichaam beter in balans komt.

Minder pijn en meer kwaliteit van leven

Bij de behandeling van artrose gebruiken we dus specifieke technieken en oefeningen om de gewrichten te mobiliseren, de spierspanning te verminderen, je spieren te versterken en de algehele houding van je lichaam te verbeteren.

Met resultaat! Veel van onze patiënten hebben al naar enkele behandelingen minder rug- en nekklachten als gevolg van de artrose en houden op de langere termijn de pijn goed onder controle. Ze ervaren minder pijn, meer kwaliteit van leven en kunnen weer volop genieten van de dingen die ze graag doen!

Pijn in je rug, schouders of nek door artrose?
Chiropractie zorgt voor minder pijn en meer bewegingsvrijheid

Ivar Schenk - Chiropractie Tiel Zutphen

Ivar Schenk

Ivar is chiropractor en mede-eigenaar van chiropractiepraktijk Tiel Zutphen. Zijn studie volgde hij in Engeland. Zijn dag is goed wanneer hij merkt dat patiënten aan de slag gaan met de nieuwe inzichten die hij ze meegeeft, zodat ze sneller kunnen herstellen en de kans op terugkerende klachten een stuk kleiner wordt. Hij vindt het ontzettend leuk om mensen wat te leren, maar heeft een hekel aan ‘beleren’. Maar daarvoor heeft hij zijn troeven klaarliggen: een heldere, laagdrempelige uitleg, persoonlijke aandacht en humor. En naast zijn werk? Dan is Ivar druk met allerlei gezinsactiviteiten en traint hij graag voor een leuke triatlon. Want dat houdt hem fysiek en mentaal fit en fris!

LinkedIn

Ook interessant
Wat is het verschil tussen chiropractie en manuele therapie?

Wat is het verschil tussen chiropractie en manuele therapie?

De verschillen en overeenkomsten tussen chiropractie en manuele therapiedoor Roel te Kolstee  |  leestijd: 5 minutenWat is het verschil tussen chiropractie en manuele therapie? Deze vraag komt bijna dagelijks voorbij in onze praktijk. Best begrijpelijk, want voor...

Pijnvrij op vakantie | Zo voorkom je rugklachten

Pijnvrij op vakantie | Zo voorkom je rugklachten

Rugvriendelijk op vakantie door Ivar Schenk  |  leestijd: 2 minutenDe zomervakantie komt eraan! Tijd om even lekker te ontspannen. Het is ook een tijd waarin ons lichaam met een compleet ander houdings- en bewegingsritme te maken krijgt, nu we het werkritme even mogen...