Chiropractie Tiel Zutphen
Snel weer pijnvrij bewegen

Veelgestelde vragen over chiropractie

Wat is chiropractie?

Chiropractie richt zich op de behandeling van klachten die hun oorsprong hebben in de wervelkolom, de spieren en de gewrichten. Denk aan rug- en nekklachten, stijve spieren en gewrichtspijn in de knieën, enkels, polsen, handen en voeten.

Wat doet een chiropractor?

Een chiropractor maakt gebruik van een breed scala aan behandeltechnieken. Denk aan manipulatie-, mobilisatie-, tractie-, triggerpoint- en dry needlingtechnieken. Chiropractie is een natuurlijke geneeswijze. De chiropractor schrijft dan ook geen medicijnen voor en verricht geen medische ingrepen.

Hoe werkt de chiropractor?

Alle behandelingstechnieken die de chiropractor gebruikt, zijn erop gericht om bewegingsblokkades weg te nemen, een verkeerde lichaamshouding te verbeteren en de beweeglijkheid van de gewrichten in de wervelkolom te herstellen. De manipulaties, zoals wij het wegnemen van blokkades noemen, verrichten we met de hand en zijn zelden pijnlijk. In de meeste gevallen is er direct effect; minder pijn en beter functionerende gewrichten.

Is chiropractie veilig?

Chiropractie is naar alle gebruikelijke standaarden zeer veilig. Chiropractoren zijn universitair opgeleid en goed in staat voor iedere patiënt een verantwoorde behandeling op maat te kiezen. Bij twijfel verwijzen we je altijd door naar de huisarts voor aanvullend onderzoek. Jouw gezondheid en veiligheid staat voor ons altijd op de eerste plaats!

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Gemiddeld genomen bereiken we het beste resultaat met 5 – 8 behandelingen. De eerste paar behandelingen volgen vrij snel op elkaar, om je pijnklachten zo snel mogelijk onder controle te krijgen. Vaak ben je na de eerste behandelingen alweer beter in staat je normale, dagelijkse activiteiten op te pakken Daarna volgen nog enkele behandelingen met iets meer tijd ertussen. Je krijgt adviezen en oefeningen mee om te voorkomen dat de klachten terugkomen. Voor een bepaalde groep patiënten is het nodig het lichaam periodiek met een behandeling te ondersteunen, om ook op de langere termijn klachtenvrij te blijven.

Hoelang duurt een chiropractiebehandeling?

Voor het eerste intakegesprek nemen we ruim de tijd. We luisteren naar je verhaal over het ontstaan van de klachten, nemen een vragenlijst door en doen uitgebreid lichamelijk onderzoek naar je spieren en gewrichten. Vaak krijg je direct een eerste behandeling, om zo snel mogelijk de pijn te verlichten. Al met al duurt dit ca 45 – 60 minuten. Wanneer de diagnose helder is, duren de daaropvolgende behandelingen ca 15 à 20 minuten per behandeling. Soms vraagt een goede behandeling iets meer tijd. Hiervoor brengen we geen extra kosten in rekening.

Doet de behandeling pijn?

De behandeling wordt altijd zorgvuldig afgestemd op je persoonlijke belastbaarheid. De behandeling zelf wordt over het algemeen niet als pijnlijk ervaren. De pijnlijke plekken die worden behandeld, kunnen soms wel gevoelig zijn. Sommige patiënten zijn in de eerste 48 uur na de behandeling wat extra vermoeid en stram.

Heb ik een verwijzing van de huisarts nodig?

Net als voor een bezoek aan de tandarts of fysiotherapeut, heb je voor een consult bij de chiropractor geen verwijzing van de huisarts nodig. Heb je wel een verwijzing van je huisarts gekregen, neem deze dan mee naar je eerste intakegesprek. Wij hebben uitstekende contacten met de meeste huisartsen in de omgeving. Wanneer de klachten en diagnose daartoe aanleiding geven, kunnen we in overleg met jou, contact met je huisarts opnemen.

Mijn wervels zijn versleten. Heeft een behandeling dan wel het gewenste effect?

Slijtage in het lichaam kunnen we helaas niet wegnemen met een behandeling. Wel kunnen we de pijn en stijfheid die je ervaart als gevolg van slijtage of artrose verminderen. Bij slijtage in de rug of de nek werken we met behandeltechnieken waarbij de gewrichten worden ontlast. Bijvoorbeeld mobilisatie- of tractietechnieken. Daardoor vermindert het stijve en pijnlijke gevoel en heb je weer meer bewegingsvrijheid.

Heeft een chiropractiebehandeling bijwerkingen?

Na een behandeling bij de chiropractor kun je milde bijwerkingen ervaren. Denk aan stijfheid, vermoeidheid of pijn op de plek die is behandeld. De effecten zijn vaak van korte duur.

Kan ik mijn kleding aanhouden bij de behandeling?

Om goed te kunnen zien hoe je lichaam reageert en beweegt, adviseren we tijdens het onderzoek en de behandelingen een sportbroekje en sportshirtje te dragen.

Is chiropractie geschikt voor iedereen?

Chiropractie is geschikt voor alle leeftijden. In onze praktijk behandelen we tieners, volwassenen en senioren. Dus geen baby’s en kinderen, omdat deze patiëntjes een specifieke aanpak nodig hebben, waarin wij niet gespecialiseerd zijn. Bij tieners behandelen we bijvoorbeeld houdingsgerelateerde klachten of sportblessures. Volwassenen komen vaak bij ons met werkgerelateerde klachten en senioren met beginnende artrose of klachten door overbelasting. We stemmen de behandelmethoden en het behandelplan niet alleen af op de leeftijd, maar ook volledig op de persoon die bij ons in de praktijk komt.

Wordt chiropractie vergoed door de verzekering?

Chiropractie wordt door veel verzekeringen (gedeeltelijk) vergoed wanneer je een aanvullende verzekering hebt afgesloten bij je zorgverzekeraar.

Als je mijn rug kraakt, was is dan de krak die ik hoor?

Wanneer we belemmeringen in de rug of wervelkolom behandelen met behulp van manipulatietechnieken, dan hoor je soms een krakend geluid. Het zijn niet je botten of je wervelkolom die op dat moment kraken. Het is gasbelletje dat tijdelijk vrijkomt uit de smeerolie die in de gewrichten zit. Het vrijkomen van het gas klinkt als een krakend geluid. Je kunt het vergelijken met het knakken van je vingers. Het is pijnloos en volstrekt ongevaarlijk.

Moet ik naar een chiropractor of naar een fysio- of manueel therapeut? 

Vaak wordt gedacht dat een fysiotherapeut alleen spieren behandelt en een chiropractor alleen de botten. Toch klopt dit niet: wij behandelen het bewegingsapparaat in zijn geheel. Het bewegingsapparaat bestaat o.a. uit het skelet en de spieren en alle bewegingen worden aangestuurd door het centrale zenuwstelsel. Al deze structuren spelen een prominente rol in onze behandelingen. Chiropractie zorgt dat je zenuwstelsel en de gewrichten van je wervelkolom weer beter gaan samenwerken, waardoor problemen met het bewegingsapparaat kunnen worden opgelost. Daarnaast is een chiropractor universitair opgeleid om een diagnoses te stellen en een fysiotherapeut meestal niet. Chiropractie is dus ook geen specialisatie van fysiotherapie, manuele therapie wel.

Welke behandeling het meest effectief is voor jou, hangt vooral af van de oorzaak van de klachten. Dus ben je al bij een fysiotherapeut geweest, maar nog niet van je klachten af. Dan is het zeker een goed idee om een chiropractor ernaar te laten kijken.

Manueel therapeuten gebruiken vaak ook manipulatietechnieken (in de volksmond ‘kraken’). Hoewel sommigen daar heel vaardig in zijn, is dit helaas niet altijd het geval.
Chiropractoren besteden in hun 5-jarige opleiding veel tijd aan het trainen van deze specifieke technieken. Aan het einde van de opleiding hebben ze zoveel ervaring en finesse ontwikkeld, dat ze dit gegarandeerd veilig, effectief en comfortabel kunnen toepassen.

Een ander verschil tussen de chiropractie en fysio en manuele therapie is dat een chiropractor bij het stellen van een diagnose het gehele bewegingsapparaat onderzoekt en beoordeelt. Het probleem (de oorzaak van de pijn) zit namelijk lang niet altijd op de plaats waar de meeste pijn wordt ervaren. Symptomatische behandeling uitsluitend op de pijnlijke plek helpt hooguit tijdelijk. Alleen als we echt de oorzaak van de pijn wegnemen, heb je het daadwerkelijke probleem opgelost en is het resultaat blijvend. Twijfel je waar je het beste terecht kunt, overweeg dan een gratis rugcheck.

Kan er een wervel verschoven zijn? 

Om een wervel te verschuiven, is enorm veel kracht nodig. Dat gebeurt dan ook uitsluitend bij een ernstig trauma, zoals een verkeersongeval. Deze patiënten gaan rechtstreeks naar het ziekenhuis en zien wij niet in onze praktijk.  
Bij normale rugklachten is het per definitie niet mogelijk dat er zomaar een wervel is verschoven. Om die reden is het bij normale rugklachten meestal niet nuttig om een röntgenfoto te maken. Aangezien de wervels gewoon op hun plaats zitten, zal de röntgenfoto geen bijzondere afwijkingen laten zien. 

Helaas wordt er nog vaak gesproken over verschoven wervels of een ‘scheef bekken’. Zowel door sommige chiropractoren als ook door fysiotherapeuten, artsen en specialisten. Patiënten komen dan bij ons in de veronderstelling dat we dit recht gaan zetten. We zetten geen bekkens of wervels recht, maar we brengen verstijfde gewrichten weer goed in beweging, waardoor de pijn verdwijnt. Want normale rugpijn wordt vaak veroorzaakt door verstijfde gewrichten.

Behandelen jullie ook baby’s en kleine kinderen? 

In onze praktijk behandelen wij geen baby’s en kleine kinderen, omdat dit zeer specialistische kennis en behandeltechnieken vereist. Aangezien onze interesses elders liggen, hebben wij ons gespecialiseerd in de behandeling van pijnklachten bij volwassenen. Gelukkig zijn er collega’s in de regio die wel op zeer kundige wijze kinderen behandelen. Neem eventueel contact met ons op, zodat we je hierin kunnen adviseren.

Moet er niet eerst een röntgenfoto gemaakt worden? 

Röntgenfoto’s zijn bij normale rugklachten meestal niet heel nuttig. Rugklachten hebben in de meeste gevallen te maken met hoe de rug beweegt en een foto is een stilstaand plaatje. Je kunt dus op een röntgenfoto niet zien waar de oorzaak van de rugpijn zit. Als je fiets mankementen vertoont, kan je fietsenmaker de oorzaak daarvan vaak ook beter opsporen door er een stukje op te rijden in plaats van een foto te maken en naar de stilstaande fiets te kijken.  
Soms kan een foto (of een MRI) wel belangrijk zijn om bijzonderheden uit te sluiten. Wij zijn opgeleid om deze situaties te herkennen en verwijzen je in die situaties door naar de huisarts.

Rug- of nekklachten?

Blijf er niet mee lopen