Chiropractie Tiel Zutphen
Snel weer pijnvrij bewegen

Chiro­practie

Rug- of nekklachten? Blijf er niet mee lopen

Loop je al langer met rug- of nekklachten en heb je verschillende pijnstillers of behandelingen geprobeerd? Zonder blijvend resultaat? Chiropractie kijkt verder dan je klachten. We richten ons niet op het behandelen van symptomen, maar op het oplossen van het probleem. Op de korte én lange termijn. Resultaat: pijnvrij door het leven en meer bewegingsvrijheid. Eindelijk weer spontaan de dingen doen die je zo graag doet!

De chiro­practor kijkt verder

Soms ligt de oorzaak van rugpijn niet in je rug…

Ook al lijken jouw rugpijn en nekpijn hetzelfde als die van de buurman, ze kunnen totaal verschillend zijn. Soms ligt de oorzaak van pijn niet eens in de rug of nek zelf, maar bijvoorbeeld in slecht bewegende heupen. Of andersom; pijn in het been kan veroorzaakt worden door de rug.

Pijn kan ontstaan door bijvoorbeeld een ongeval, een verkeerde lichaamshouding thuis, op het werk, tijdens hobby’s of sport. Ook levensstijl en andere gezondheidsproblemen kunnen van invloed zijn en pijnklachten veroorzaken.

We be­han­de­len geen pijn­klachten, maar mensen met pijn

Pijnvrij zijn én blijven in de toekomst

Omdat ieder lichaam anders is en alle pijnklachten onder andere omstandigheden ontstaan, is het behandelen van rugklachten, nekklachten en andere gewrichtsklachten altijd maatwerk. We kijken daarom eerst zorgvuldig hoe en waarom de klachten zijn ontstaan. Daarvoor onderzoeken we je hele lichaam en kijken we hoe je jouw lichaam gebruikt in je dagelijkse leven. Pas dan maken we een behandelplan dat helemaal is afgestemd op het wegnemen van jouw pijnklachten en het pijnvrij blijven in de toekomst.

Chiropractor - Chiropractie Tiel Zutphen

Bert Nuesink:
“Regelmatig zit mijn onderrug vast. Vorig jaar september voor het eerst bij Ivar geweest en nu pas na 1 jaar begonnen de klachten weer op te spelen. Na 3 korte vakkundige behandelingen door Ivar kan ik er weer een jaar tegen. Echt top!”

Snel van je klachten af?

Behandel­methoden

Verschillende type chiropractie­behandelingen

De meeste pijnklachten ontstaan niet omdat er iets is beschadigd in je rug, nek, wervelkolom of elders in je lichaam. Ze ontstaan in veel gevallen door verkeerde belasting en/of overbelasting. Gevolg: gewrichten die minder goed bewegen en spieren die verzwakken of verkrampen. De behandelingen zijn daarom gericht op het verbeteren van de soepelheid en beweeglijkheid van je gewrichten en spieren, om zo de pijnklachten weg te nemen.

Daarvoor gebruiken we verschillende behandeltechnieken en oefeningen. Denk aan mobilisaties, manipulaties (in de volksmond ‘kraken’) en tractietechnieken. Daarnaast behandelen we waar nodig spieren met aanvullende behandelmethoden, zoals triggerpointtherapie, dry-needling en weke delen mobilisaties.

Manipu­la­ties

Manipulatie is een behandeltechniek die vooral wordt gebruikt bij volwassenen. De behandeling is gericht op het opheffen van blokkades in de wervelkolom. Door met de hand druk uit te oefenen, voeren we een correctie uit. Soms hoor je daarbij een krakend geluid. Dat is niet het kraken van je botten of wervelkolom. Door de druk ontstaat er een luchtbelletje in het gewricht. Wanneer die vrijkomt, hoor je dit geluid. Deze behandeling is meestal niet pijnlijk. Hooguit wordt ze als gevoelig ervaren. De manipulatie heft de pijn en stijfheid op. Je kunt direct weer vrijer bewegen.

Manipulaties-Chiropractie-Tiel-Zutphen

Mobilisaties

Naast manipulatietechnieken maken we gebruik van mobilisatietechnieken. Bij mobilisatie worden de ruggenwervels en andere gewrichten op een zachte manier losgemaakt. Je hoort je gewrichten niet kraken en het is niet pijnlijk. Deze techniek is een alternatief voor manipulaties. Ze is erg geschikt voor tieners, senioren en mensen met bijvoorbeeld reuma, botontkalking of artrose. Met mobilisatietechnieken vergroten we de beweeglijkheid van je gewrichten en verminderen je pijn en het stijve gevoel.
Mobilisaties Chiropractie Tiel Zutphen

Tractie­technieken

De tractietechniek is een manuele behandelvorm waarmee we de druk op gewrichten verminderen. Door letterlijk licht en gericht op bepaalde delen van de gewrichten een trekkende kracht uit te oefenen, ontstaat er meer ruimte in de gewrichten en kunnen zenuwbeknellingen worden verlicht. Zo kunnen we een beperking, stoornis of blokkade in de gewrichten opheffen. De pijn en stijfheid van gewrichten nemen af. Je kunt weer makkelijker en vrijer bewegen.
Tractietechnieken Chiropractie Tiel Zutphen

Trigger­point­therapie

Triggerpointtherapie is niet gericht op de gewrichten, maar op het behandelen van de spieren. Daar waar spieren verkrampen, kan pijn en zelfs uitstralende pijn ontstaan. Dit kan leiden tot hoofdpijn en pijn in de nek, schouders of rug. De plekken of knooppunten in de spieren die gespannen, geprikkeld of overbelast zijn en pijn veroorzaken, noemen we triggerpoints. Die punten zoeken we op en behandelen we door zachte druk te geven gedurende 5 tot 25 seconden. Het drukpunt lost zo op en de pijn verminderd.

Dry needling

Net als triggerpointtherapie is dry needling gericht op het behandelen van verkrampte, overprikkelde of overbelaste spieren. Door met een droge acupunctuurnaald licht het triggerpoint aan te prikken, spant de spier zich kort aan, waarna hij vervolgens snel en langdurig kan ontspannen. Dry needling werkt krachtiger voor de dieperliggende spierlagen, bijvoorbeeld in de onderrug. Het helpt die spieren langdurig te ontspannen. Het aanprikken van een triggerpoint is meestal niet pijnlijk, maar kan wel kort een verkrampt gevoel geven.
Dry needling - Chiropractie Tiel Zutphen

Functio­nele oefeningen

Vaak geven we patiënten na de behandeling oefeningen mee om thuis te doen. Traditioneel gezien worden oefeningen niet als behandeling beschouwd. Vanuit onze visie zijn oefeningen juist een cruciaal onderdeel van de behandeling! Oefeningen helpen om pijnvrije bewegingen weer te ‘automatiseren’ en de extra bewegingsvrijheid die je hebt gekregen na een behandeling weer optimaal te benutten. Behandelingen in combinatie met oefeningen, geven de beste kans op succes. In het bijzonder bij terugkerende klachten.
Functionele oefeningen - Chiropractie Tiel Zutphen

Bewegings­advies

Iedereen heeft een eigen stijl van leven en belast zijn lichaam anders. Daarom leren we je graag hoe je het beste je rug, nek en lichaam kunt gebruiken en belasten, zodat je sneller herstelt en nieuwe klachten in de toekomst voorkomt.
Bewegingsadvies - Chiropractie Tiel Zutphen

Veelgestelde vragen over chiropractie

Wat is chiropractie?

Chiropractie richt zich op de behandeling van klachten die hun oorsprong hebben in de wervelkolom, de spieren en de gewrichten. Denk aan rug- en nekklachten, stijve spieren en gewrichtspijn in de knieën, enkels, polsen, handen en voeten.

Wat doet een chiropractor?

Een chiropractor maakt gebruik van een breed scala aan behandeltechnieken. Denk aan manipulatie-, mobilisatie-, tractie-, triggerpoint- en dry needlingtechnieken. Chiropractie is een natuurlijke geneeswijze. De chiropractor schrijft dan ook geen medicijnen voor en verricht geen medische ingrepen.

Hoe werkt de chiropractor?

Alle behandelingstechnieken die de chiropractor gebruikt, zijn erop gericht om bewegingsblokkades weg te nemen, een verkeerde lichaamshouding te verbeteren en de beweeglijkheid van de gewrichten in de wervelkolom te herstellen. De manipulaties, zoals wij het wegnemen van blokkades noemen, verrichten we met de hand en zijn zelden pijnlijk. In de meeste gevallen is er direct effect; minder pijn en beter functionerende gewrichten.

Is chiropractie veilig?

Chiropractie is naar alle gebruikelijke standaarden zeer veilig. Chiropractoren zijn universitair opgeleid en goed in staat voor iedere patiënt een verantwoorde behandeling op maat te kiezen. Bij twijfel verwijzen we je altijd door naar de huisarts voor aanvullend onderzoek. Jouw gezondheid en veiligheid staat voor ons altijd op de eerste plaats!

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Gemiddeld genomen bereiken we het beste resultaat met 5 – 8 behandelingen. De eerste paar behandelingen volgen vrij snel op elkaar, om je pijnklachten zo snel mogelijk onder controle te krijgen. Vaak ben je na de eerste behandelingen alweer beter in staat je normale, dagelijkse activiteiten op te pakken Daarna volgen nog enkele behandelingen met iets meer tijd ertussen. Je krijgt adviezen en oefeningen mee om te voorkomen dat de klachten terugkomen. Voor een bepaalde groep patiënten is het nodig het lichaam periodiek met een behandeling te ondersteunen, om ook op de langere termijn klachtenvrij te blijven.

Hoelang duurt een chiropractiebehandeling?

Voor het eerste intakegesprek nemen we ruim de tijd. We luisteren naar je verhaal over het ontstaan van de klachten, nemen een vragenlijst door en doen uitgebreid lichamelijk onderzoek naar je spieren en gewrichten. Vaak krijg je direct een eerste behandeling, om zo snel mogelijk de pijn te verlichten. Al met al duurt dit ca 45 – 60 minuten. Wanneer de diagnose helder is, duren de daaropvolgende behandelingen ca 15 à 20 minuten per behandeling. Soms vraagt een goede behandeling iets meer tijd. Hiervoor brengen we geen extra kosten in rekening.

Doet de behandeling pijn?

De behandeling wordt altijd zorgvuldig afgestemd op je persoonlijke belastbaarheid. De behandeling zelf wordt over het algemeen niet als pijnlijk ervaren. De pijnlijke plekken die worden behandeld, kunnen soms wel gevoelig zijn. Sommige patiënten zijn in de eerste 48 uur na de behandeling wat extra vermoeid en stram.

Heb ik een verwijzing van de huisarts nodig?

Net als voor een bezoek aan de tandarts of fysiotherapeut, heb je voor een consult bij de chiropractor geen verwijzing van de huisarts nodig. Heb je wel een verwijzing van je huisarts gekregen, neem deze dan mee naar je eerste intakegesprek. Wij hebben uitstekende contacten met de meeste huisartsen in de omgeving. Wanneer de klachten en diagnose daartoe aanleiding geven, kunnen we in overleg met jou, contact met je huisarts opnemen.

Mijn wervels zijn versleten. Heeft een behandeling dan wel het gewenste effect?

Slijtage in het lichaam kunnen we helaas niet wegnemen met een behandeling. Wel kunnen we de pijn en stijfheid die je ervaart als gevolg van slijtage of artrose verminderen. Bij slijtage in de rug of de nek werken we met behandeltechnieken waarbij de gewrichten worden ontlast. Bijvoorbeeld mobilisatie- of tractietechnieken. Daardoor vermindert het stijve en pijnlijke gevoel en heb je weer meer bewegingsvrijheid.

Heeft een chiropractiebehandeling bijwerkingen?

Na een behandeling bij de chiropractor kun je milde bijwerkingen ervaren. Denk aan stijfheid, vermoeidheid of pijn op de plek die is behandeld. De effecten zijn vaak van korte duur.

Kan ik mijn kleding aanhouden bij de behandeling?

Om goed te kunnen zien hoe je lichaam reageert en beweegt, adviseren we tijdens het onderzoek en de behandelingen een sportbroekje en sportshirtje te dragen.

Is chiropractie geschikt voor iedereen?

Chiropractie is geschikt voor alle leeftijden. In onze praktijk behandelen we tieners, volwassenen en senioren. Dus geen baby’s en kinderen, omdat deze patiëntjes een specifieke aanpak nodig hebben, waarin wij niet gespecialiseerd zijn. Bij tieners behandelen we bijvoorbeeld houdingsgerelateerde klachten of sportblessures. Volwassenen komen vaak bij ons met werkgerelateerde klachten en senioren met beginnende artrose of klachten door overbelasting. We stemmen de behandelmethoden en het behandelplan niet alleen af op de leeftijd, maar ook volledig op de persoon die bij ons in de praktijk komt.

Wordt chiropractie vergoed door de verzekering?

Chiropractie wordt door veel verzekeringen (gedeeltelijk) vergoed wanneer je een aanvullende verzekering hebt afgesloten bij je zorgverzekeraar.

Als je mijn rug kraakt, was is dan de krak die ik hoor?

Wanneer we belemmeringen in de rug of wervelkolom behandelen met behulp van manipulatietechnieken, dan hoor je soms een krakend geluid. Het zijn niet je botten of je wervelkolom die op dat moment kraken. Het is gasbelletje dat tijdelijk vrijkomt uit de smeerolie die in de gewrichten zit. Het vrijkomen van het gas klinkt als een krakend geluid. Je kunt het vergelijken met het knakken van je vingers. Het is pijnloos en volstrekt ongevaarlijk.

Rug- of nekklachten?

Blijf er niet mee lopen