Chiropractie Tiel Zutphen
Snel weer pijnvrij bewegen

Chiro­practie

Rug- of nekklachten? Blijf er niet mee lopen

Loop je al langer met rug- of nekklachten en heb je verschillende pijnstillers of behandelingen geprobeerd? Zonder blijvend resultaat? Chiropractie kijkt verder dan je klachten. We richten ons niet op het behandelen van symptomen, maar op het oplossen van het probleem. Op de korte én lange termijn. Resultaat: pijnvrij door het leven en meer bewegingsvrijheid. Eindelijk weer spontaan de dingen doen die je zo graag doet!

De chiro­practor kijkt verder

Soms ligt de oorzaak van rugpijn niet in je rug…

Ook al lijken jouw rugpijn en nekpijn hetzelfde als die van de buurman, ze kunnen totaal verschillend zijn. Soms ligt de oorzaak van pijn niet eens in de rug of nek zelf, maar bijvoorbeeld in slecht bewegende heupen. Of andersom; pijn in het been kan veroorzaakt worden door de rug.

Pijn kan ontstaan door bijvoorbeeld een ongeval, een verkeerde lichaamshouding thuis, op het werk, tijdens hobby’s of sport. Ook levensstijl en andere gezondheidsproblemen kunnen van invloed zijn en pijnklachten veroorzaken.

We be­han­de­len geen pijn­klachten, maar mensen met pijn

Pijnvrij zijn én blijven in de toekomst

Omdat ieder lichaam anders is en alle pijnklachten onder andere omstandigheden ontstaan, is het behandelen van rugklachten, nekklachten en andere gewrichtsklachten altijd maatwerk. We kijken daarom eerst zorgvuldig hoe en waarom de klachten zijn ontstaan. Daarvoor onderzoeken we je hele lichaam en kijken we hoe je jouw lichaam gebruikt in je dagelijkse leven. Pas dan maken we een behandelplan dat helemaal is afgestemd op het wegnemen van jouw pijnklachten en het pijnvrij blijven in de toekomst.

Chiropractor - Chiropractie Tiel Zutphen

Bert Nuesink:
“Regelmatig zit mijn onderrug vast. Vorig jaar september voor het eerst bij Ivar geweest en nu pas na 1 jaar begonnen de klachten weer op te spelen. Na 3 korte vakkundige behandelingen door Ivar kan ik er weer een jaar tegen. Echt top!”

Snel van je klachten af?

Behandel­methoden

Verschillende type chiropractie­behandelingen

De meeste pijnklachten ontstaan niet omdat er iets is beschadigd in je rug, nek, wervelkolom of elders in je lichaam. Ze ontstaan in veel gevallen door verkeerde belasting en/of overbelasting. Gevolg: gewrichten die minder goed bewegen en spieren die verzwakken of verkrampen. De behandelingen zijn daarom gericht op het verbeteren van de soepelheid en beweeglijkheid van je gewrichten en spieren, om zo de pijnklachten weg te nemen.

Daarvoor gebruiken we verschillende behandeltechnieken en oefeningen. Denk aan mobilisaties, manipulaties (in de volksmond ‘kraken’) en tractietechnieken. Daarnaast behandelen we waar nodig spieren met aanvullende behandelmethoden, zoals triggerpointtherapie, dry-needling en weke delen mobilisaties.

Manipu­la­ties

Manipulatie is een behandeltechniek die vooral wordt gebruikt bij volwassenen. De behandeling is gericht op het opheffen van blokkades in de wervelkolom. Door met de hand druk uit te oefenen, voeren we een correctie uit. Soms hoor je daarbij een krakend geluid. Dat is niet het kraken van je botten of wervelkolom. Door de druk ontstaat er een luchtbelletje in het gewricht. Wanneer die vrijkomt, hoor je dit geluid. Deze behandeling is meestal niet pijnlijk. Hooguit wordt ze als gevoelig ervaren. De manipulatie heft de pijn en stijfheid op. Je kunt direct weer vrijer bewegen.

Manipulaties-Chiropractie-Tiel-Zutphen

Mobilisaties

Naast manipulatietechnieken maken we gebruik van mobilisatietechnieken. Bij mobilisatie worden de ruggenwervels en andere gewrichten op een zachte manier losgemaakt. Je hoort je gewrichten niet kraken en het is niet pijnlijk. Deze techniek is een alternatief voor manipulaties. Ze is erg geschikt voor tieners, senioren en mensen met bijvoorbeeld reuma, botontkalking of artrose. Met mobilisatietechnieken vergroten we de beweeglijkheid van je gewrichten en verminderen je pijn en het stijve gevoel.
Mobilisaties Chiropractie Tiel Zutphen

Tractie­technieken

De tractietechniek is een manuele behandelvorm waarmee we de druk op gewrichten verminderen. Door letterlijk licht en gericht op bepaalde delen van de gewrichten een trekkende kracht uit te oefenen, ontstaat er meer ruimte in de gewrichten en kunnen zenuwbeknellingen worden verlicht. Zo kunnen we een beperking, stoornis of blokkade in de gewrichten opheffen. De pijn en stijfheid van gewrichten nemen af. Je kunt weer makkelijker en vrijer bewegen.
Tractietechnieken Chiropractie Tiel Zutphen

Trigger­point­therapie

Triggerpointtherapie is niet gericht op de gewrichten, maar op het behandelen van de spieren. Daar waar spieren verkrampen, kan pijn en zelfs uitstralende pijn ontstaan. Dit kan leiden tot hoofdpijn en pijn in de nek, schouders of rug. De plekken of knooppunten in de spieren die gespannen, geprikkeld of overbelast zijn en pijn veroorzaken, noemen we triggerpoints. Die punten zoeken we op en behandelen we door zachte druk te geven gedurende 5 tot 25 seconden. Het drukpunt lost zo op en de pijn verminderd.

Dry needling

Net als triggerpointtherapie is dry needling gericht op het behandelen van verkrampte, overprikkelde of overbelaste spieren. Door met een droge acupunctuurnaald licht het triggerpoint aan te prikken, spant de spier zich kort aan, waarna hij vervolgens snel en langdurig kan ontspannen. Dry needling werkt krachtiger voor de dieperliggende spierlagen, bijvoorbeeld in de onderrug. Het helpt die spieren langdurig te ontspannen. Het aanprikken van een triggerpoint is meestal niet pijnlijk, maar kan wel kort een verkrampt gevoel geven.
Dry needling - Chiropractie Tiel Zutphen

Functio­nele oefeningen

Vaak geven we patiënten na de behandeling oefeningen mee om thuis te doen. Traditioneel gezien worden oefeningen niet als behandeling beschouwd. Vanuit onze visie zijn oefeningen juist een cruciaal onderdeel van de behandeling! Oefeningen helpen om pijnvrije bewegingen weer te ‘automatiseren’ en de extra bewegingsvrijheid die je hebt gekregen na een behandeling weer optimaal te benutten. Behandelingen in combinatie met oefeningen, geven de beste kans op succes. In het bijzonder bij terugkerende klachten.
Functionele oefeningen - Chiropractie Tiel Zutphen

Bewegings­advies

Iedereen heeft een eigen stijl van leven en belast zijn lichaam anders. Daarom leren we je graag hoe je het beste je rug, nek en lichaam kunt gebruiken en belasten, zodat je sneller herstelt en nieuwe klachten in de toekomst voorkomt.
Bewegingsadvies - Chiropractie Tiel Zutphen

Vragen over chiropractie?

Check de meest gestelde vragen