Senior,Elderly,Grandmother,Grandfather,Training,Nordic,Walking,With,Ski,Trekking

Zo belangrijk zijn eiwitten voor het herstel van gewrichtspijn

Rebecca Berry - Chiropractie Tiel Zutphen
door Rebecca Berry  |  leestijd: 3 minuten

Ik vraag het aan bijna al mijn patiënten: “Wat zijn jouw bronnen van eiwit?” Ik krijg dan vaak een verbaasde blik en direct 3 vragen (echt waar!) van mijn patiënten terug:

  1. Wat hebben eiwitten nou met mijn klachten te maken
  2. Eiwitten zijn toch alleen maar belangrijk als je vaak naar de sportschool gaat?
  3. Waar zitten eiwitten eigenlijk in en wat moet ik dan eten?

In dit artikel beantwoord ik deze vragen voor iedereen. Maar… spoiler alert, eiwit is sowieso belangrijk voor iedereen! Waarom?

  • Eiwitten spelen onder andere een belangrijke rol bij het herstel van gewrichtsklachten en stijve spieren.
  • Daarnaast verminderen ze chronische ontstekingen.
  • En dragen ze bij aan het opbouwen en onderhouden van voldoende spiermassa en spierkracht.
  • Dat is niet alleen nu belangrijk, maar helpt ook om klachten in de toekomst te voorkomen. Vooral als we een dagje ouder worden…

De grootste misvatting over eiwitten

Er wordt vaak gedacht dat eiwitten alleen maar belangrijk zijn voor atleten en bodybuilders. Dat is een enorme misvatting. Eiwitten zijn de belangrijkste bouwstenen voor de spieren van iedereen, niet alleen voor topsporters en bodybuilders! Spieren zijn zo belangrijk voor je lichaam en algehele gezondheid dat er zelfs een term voor de natuurlijke afname van spiermassa is, namelijk sarcopenie. Dit is het verlies van skeletspieren dat begint rond je 30e levensjaar en toeneemt naarmate we ouder worden.

Hoe ouder je wordt, hoe minder spiermassa

Met de jaren neemt je spiermassa en spierkracht ook nog eens steeds meer en sneller af. Hierbij geldt; hoe beter je voor je spieren zorgt, hoe langzamer dit proces verloopt. Je kunt het vergelijken met een huis. Hoe beter je een huis bouwt, hoe langer het duurt voordat het helemaal afgebroken is. Als je het huis dan ook nog eens goed onderhoud, stel je dit nog verder uit.

Last van spier- of gewrichtsklachten?
Blijf er niet mee lopen!

Jouw voordelen van een gezonde spiermassa

Hoe eerder je begint met het opbouwen van een gezonde dosis spieren, hoe meer voordeel je ervan hebt. Maar hierbij geldt ook: je bent zeker nooit te oud om ermee te beginnen. Let ook op dat ik het hier heb over een gezonde dosis spieren. Ik bedoel zeker niet dat iedereen moet trainen om er als een bodybuilder uit te zien.

Het gaat erom dat je spieren je goed kunnen ondersteunen in je dagelijkse leven:

Dit houdt je mobiel
Zorgt dat je niet snel overbelast raakt
Ondersteunt een goede balans, zodat vallen voorkomen wordt
Beschermt en ondersteunt je gewrichten, zodat ontstekingen minder kans hebben!
En zorgt dat jij je soepel, energiek en vitaal voelt
Heb je toch last van rug- of nekklachten of pijnlijke, stijve gewrichten? Dan loont het zeker om goed op je eiwitinname te letten en gerichte krachttraining te doen. Heb je bijvoorbeeld knieklachten? Dan helpt het opbouwen van kracht in je beenspieren, omdat dan je kniegewricht beter wordt ondersteund.

Onze belangrijkste bronnen van eiwit

Er zijn twee soorten eiwitten; compleet en incompleet eiwit. Bij compleet eiwit kun je denken aan (grasgevoerd) rood vlees (inclusief orgaanvlees), wilde vis, (scharrel)kip, scharreleieren en weide kalkoen. Incompleet eiwit vind je in noten, zaden, zuivel, granen, groenten, fruit en bonen.

Compleet eiwit bevat alle aminozuren die het lichaam nodig heeft, incompleet eiwit helaas niet. Als je voornamelijk incomplete eiwitbronnen eet, is het belangrijk om er goed voor te zorgen dat je alsnog alle aminozuren binnenkrijgt. Zorg dan voor veel variatie en eet bij voorkeur minstens 3-4x per week een complete eiwitbron. Wees ook matig met bonen, granen en zuivel. Vanwege het effect op onze darmen zijn veel mensen er gevoelig voor zonder het te weten.

5 Tips voor een gezonde eiwit-inname

  1. Begin de dag met een eiwitrijk ontbijt, dan heb je alvast een eerste portie binnen. Extra voordeel is dat dit je helpt bij het balanceren van je bloedsuikerspiegel. Het houdt je bloedsuikerspiegel gelijkmatiger voor de rest van de dag.
  2. Probeer ook een eiwitbron bij de lunch en diner te nuttigen.
  3. Er zijn voldoende plantaardige eiwitbronnen tegenwoordig, maar de opname en bruikbaarheid van de eiwitten in vlees, zuivel en eieren is hoger. Als je plantaardig eet, zorg dan voor extra eiwitten in je voeding.
  4. Eet een eiwitrijke snack na het sporten, bij voorkeur binnen een uur na het sporten. Je spieren hebben er dan behoefte aan en kunnen er extra gebruik van maken.
  5. Zorg dat je minstens twee keer per week aan krachttraining doet, bij voorkeur met gewichten. Dit kun je in de sportschool doen, maar ook door bijvoorbeeld thuis of in het bos zware dingen te tillen. Mocht je geen gewichten kunnen gebruiken, dan zijn lichaamsgewicht oefeningen een goed alternatief. Op YouTube staan filmpjes ter inspiratie voor elk type work-out. Voor in de gym, thuis, op reis of waar dan ook, je kunt altijd en overal manieren bedenken om je spieren te trainen en te versterken.
Meer weten over hoe je jouw herstel van spier- en gewrichtsklachten kunt ondersteunen met voeding?
Rebecca Berry - Chiropractie Tiel Zutphen

Rebecca Berry

Rebecca is geboren en getogen in Zuid-Afrika en heeft haar studie chiropractie gevolgd aan de Universiteit van Johannesburg. In 2019 is ze naar Nederland gekomen en heeft hier een vliegende start gemaakt als chiropractor in de chiropractiepraktijk Tiel Zutphen. Bij haar patiënten staat Rebecca bekend om de rust die ze uitstraalt en haar luisterend oor. Haar collega’s kennen vooral haar grote enthousiasme, doorzettingsvermogen en leergierigheid. En haar coffee-addiction. Daar wordt ze nog scherper van, weet ze zelf. Privé kan ze haar energie kwijt in sporten en bewegen. Lekker buiten wielrennen en wandelen. Of kamperen en nieuwe gebieden ontdekken. In de wintermaanden kan ze haar energie kwijt in fitness en Braziliaanse jiujitsu.

LinkedIn

Ook interessant
Stenose klachten? Dit kun je eraan doen

Stenose klachten? Dit kun je eraan doen

Pijn in je benen door stenose? Dit kun je eraan doendoor Roel te Kolstee  |  leestijd: 3 minutenHeb je pijn in je benen die maar niet weggaat? De kans is groot dat je rug daar een rol in speelt. Wanneer je last hebt van beide benen tegelijk, kan het zijn dat er sprake...

Artrose in rug, nek of schouder?

Artrose in rug, nek of schouder?

Artrose in rug, schouder of nek? Voorkom pijn, stijfheid en beperkingendoor Ivar Schenk  |  leestijd: 3 minutenArtrose is een veelvoorkomende aandoening en gaat gepaard met pijnlijke gewrichten en verminderde mobiliteit. Artrose in je rug, schouder of nek kan je...