Senior,Elderly,Grandmother,Grandfather,Training,Nordic,Walking,With,Ski,Trekking

Wat doet een chiropractor?

Roel te Kolstee - Chiropractie Tiel Zutphen

door Roel te Kolstee  |  leestijd: 4 minuten

Wat doet een chiropractor nou eigenlijk? Heb jij die vraag al eens gehad? Thuis of op je werk? Die vraag wordt namelijk vaak aan onze patiënten gesteld. Tja, en wat zeg je dan? We geven je graag een eenvoudig en begrijpelijk antwoord. Zodat je nooit meer het gevoel hebt dat je met je mond vol tanden staat.

Een chiropractor, dat is toch een bottenkraker?

“Een chiropractor, dat is toch een bottenkraker? Dat je daar naartoe durft! Dat lijkt me heel eng! Is dat niet slecht voor je, al dat gekraak?”

Het gebeurt vaak dat onze patiënten dergelijke reacties en vragen krijgen als ze vertellen dat ze naar de chiropractor gaan. We zouden misschien liever een andere reactie horen, maar we begrijpen het wel. Want hoewel we in onze werkwijze en behandelplan veel meer doen dan alleen ‘kraken’, is dit wel wat patiënten het meeste bijblijft als ze weer naar buiten lopen. Dit komt dus meestal wel direct ter sprake.

Bovendien zijn er veel populaire filmpjes op YouTube en TikTok te zien, waarbij chiropractoren allerlei creatieve procedures gebruiken om de rug of nek maar zo hard en spectaculair mogelijk te laten kraken. Gelukkig gaat het er bij ons in de praktijk heel anders aan toe!

Wat doet een chiropractor nou eigenlijk?

Om te beginnen praten wij niet over ‘kraken’, maar over ‘manipuleren’ of ‘corrigeren’ van gewrichten. Dat klinkt wat vriendelijker.

Vaak wordt gedacht dat met een manipulatie wervels worden rechtgezet of teruggeduwd. Toch is dat niet waar. Ten eerste kunnen wervels niet zomaar verschuiven. Daar is op zijn minst een val van tweehoog voor nodig! Ten tweede zou dit nooit met de hand verholpen kunnen worden.

Snel van je rug- of nekpijn af? Maak online een afspraak of bel met de praktijk

Géén wervels rechtzetten, wél stijve gewrichten losmaken

We zetten dus geen wervels recht, maar behandelen gewrichten en wervels die niet goed bewegen. Met een manipulatie geven we de wervel een klein zetje in de richting waarin hij niet goed beweegt. Deze snelle stretch zorgt dat het gewricht naderhand beter beweegt. Hierdoor neemt de pijn doorgaans snel af en kan het feitelijke herstellen beginnen.

Wat die krak dan…?

Hoe indrukwekkend de krak soms ook is, eigenlijk is het slechts een bijeffect van de behandeling. Door de snelle stretch kunnen tijdelijk kleine gasbelletjes in het gewricht ontstaan. Dit hoor je als een krakend geluid. Het zijn dus niet de botten zelf die kraken en dat is maar goed ook!

Kraken is geen doel op zich

Niet elke patiënt wordt bij ons gekraakt. Hoewel een manipulatie een heel effectief middel kan zijn, is er wel een tijd en een plaats voor. Soms hebben andere behandeltechnieken een grotere kans van slagen, dus waarom zouden we dan willen manipuleren? Ook kan een manipulatie soms (in eerste instantie) te heftig zijn. Elke behandeling moet goed gedoseerd worden en die van ons is daar geen uitzondering op.

Ook kan het voorkomen dat een manipulatie geen optie is, omdat iemand onderliggende gezondheidsproblemen heeft en er hierdoor zelfs risico’s zouden kunnen ontstaan. Daarom is het essentieel dat manipulaties alleen worden toegepast door iemand die ervoor gestudeerd heeft. Veiligheid staat altijd voorop!

Is kraken dan niet slecht voor je?

Daar kunnen we kort over zijn: nee! Uit onderzoek blijkt dat het volkomen veilig is om over een lange periode zelfs meerdere keren per dag dezelfde gewrichten te kraken, zonder dat dit nadelig gevolgen heeft. Bij een behandelfrequentie van maximaal 1 à 2 keer per week hoeven we ons daar dus absoluut geen zorgen over te maken.

Snel van je rug- of nekpijn af? Maak online een afspraak of bel met de praktijk

Een behandelaar die alleen maar kraakt, laat kansen liggen!

Onze aanpak bestaat uit veel meer dan alleen kraken. We gebruiken nog vele andere behandeltechnieken, zoals tractie, stretches, triggerpoint massage, dry-needling, taping en oefeningen die bijdragen aan het herstel. We willen onze patiënten altijd inzicht geven in hoe hun klachten ontstaan zijn. Heel vaak heeft dit te maken met te weinig beweging of verkeerde beweeggewoonten. Er zijn vaak heel veel simpele dingen die je zelf kunnen doen om het je nek of rug veel makkelijker te maken. En dit heeft niet altijd met bewegen te maken. Ook voeding, slaapkwaliteit en andere leefstijlaspecten spelen een rol. Al deze dingen zijn belangrijk en alleen als alles overwogen wordt, creëren we de beste voorwaarden voor een voorspoedig herstel. Het gaat dus om veel meer dan het krakje! Sterker nog: een behandelaar die alleen maar kraakt, laat heel veel kansen liggen!

Samenvattend: wat doet een chiropractor?

We beoordelen welke bewegingsproblemen er in jouw lichaam aanwezig zijn
Wij helpen je om vast te stellen hoe de klachten zijn ontstaan
We kiezen de meest effectieve behandeltechnieken om je hier zo snel mogelijk vanaf te helpen
We geven je bruikbare tips en adviezen om het je rug en nek makkelijker te maken
We geven je oefeningen en adviezen om je goed te wapenen tegen klachten in de toekomst
Rug- of nekklachten? Blijf er niet te lang mee lopen!
Roel te Kolstee - Chiropractie Tiel Zutphen

Roel Te Kolstee

Roel is chiropractor en mede-eigenaar van chiropractiepraktijk Tiel Zutphen. Al meer dan 20 jaar werkt hij als chiropractor, zonder zich een dag te vervelen. De nieuwste inzichten en ontwikkelingen in het vak, de verschillende type klachten, de persoon achter de pijn, het blijft hem mateloos boeien. Misschien heeft dat iets te maken met zijn enorme leergierigheid en ambitie? Hoe dan ook is hij niet snel tevreden. Hij wil precies weten hoe dingen zitten, zoekt altijd naar de vraag achter de vraag en naar nóg betere manieren om patiënten te helpen. Blij wordt hij op het moment dat patiënten zich realiseren dat ze zelf weer grip krijgen op hun lichaam. Ook privé heeft Roel altijd volop plannen. Naast iedere dag sporten of bewegen, houdt hij van lekker koken, fotograferen, lezen en een gezellig feestje op z’n tijd.

LinkedIn

Ook interessant
Artrose in rug, nek of schouder?

Artrose in rug, nek of schouder?

Artrose in rug, schouder of nek? Voorkom pijn, stijfheid en beperkingendoor Ivar Schenk  |  leestijd: 3 minutenArtrose is een veelvoorkomende aandoening en gaat gepaard met pijnlijke gewrichten en verminderde mobiliteit. Artrose in je rug, schouder of nek kan je...

Wat is het verschil tussen chiropractie en manuele therapie?

Wat is het verschil tussen chiropractie en manuele therapie?

De verschillen en overeenkomsten tussen chiropractie en manuele therapiedoor Roel te Kolstee  |  leestijd: 5 minutenWat is het verschil tussen chiropractie en manuele therapie? Deze vraag komt bijna dagelijks voorbij in onze praktijk. Best begrijpelijk, want voor...