Nekpijn, nekklachten en nekhernia

Vers eten, gezond leven  | 8 tips om nog meer vitaminen en mineralen uit je voeding te halen

Rebecca Berry - Chiropractie Tiel Zutphen

door Rebecca Berry  |  leestijd: 4 minuten

De zomer komt eraan. Dat betekent dat er veel lekkere, lokale Nederlandse groenten en fruit zijn. Iets om je voordeel mee te doen. Want voeding is fundamenteel voor je gezondheid en de allerbeste eerste stap die je kunt nemen om chronische ontstekingen en klachten te beheersen. Zo neem je je gezondheid weer in eigen hand.  

In mijn vorige blog schreef ik over chronische ontsteking; wat is het, hoe leidt het tot klachten zoals spierpijn, hoofdpijn, rug- en nekpijn en stijfheid en hoe kun je daarmee omgaan. In dit blog geef ik 8 tips over hoe je groenten en fruit een krachtig en positief effect op je gezondheid kunt laten hebben.

8 tips om de kracht van groenten en fruit nog beter te benutten

Hippocrates wordt beschouwd als de ‘vader van de geneeskunde’. Hij wordt vaak aangehaald met zijn uitspraak: “Let food be thy medicine and medicine be thy food”. Maar hoe doe je dat dan? Ik geef je graag mijn 8 tips!

Tip 1. Koop lokaal

Tegenwoordig kun je overal rechtstreeks bij de boer groenten en fruit kopen. Naast dat het gunstig is voor het milieu, aangezien er weinig vervoer voor nodig is, en het goed is voor de lokale economie, zijn er ook gezondheidsvoordelen van lokaal kopen. Als producten van ver moeten komen, worden ze geoogst voordat ze volledig gerijpt zijn. Met als gevolg dat het minder mineralen en vitamines bevat dan groenten en fruit die worden geoogst als ze volledig gerijpt zijn.  

Tip 2. Koop biologisch wanneer mogelijk

Biologische groenten hebben als grote voordeel dat er geen synthetische bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt. Bestrijdingsmiddelen leiden tot ontstekingen in het lichaam. Het is heel moeilijk om je lichaam te ontgiften van bestrijdingsmiddelen. Het bodemleven bij biologische teelt is gezonder en gevarieerder in mineralen, dit betekent niet alleen hogere waarden van mineralen in de groenten en fruit maar ook dat de aarde meer biodiversiteit bevat, wat een heeft gunstig effect op het milieu heeft.

Tip 3. Eet ontstekingsremmende groenten

Onderstaande groenten hebben een ontstekingsremmend effect op je lichaam.

Asperges

Asperges bevatten onder andere veel vitamine C. Vitamine C is bekend om zijn werking als antioxidant in het lichaam. Antioxidanten beschermen weefsels en het DNA in cellen tegen de schade van vrije radicalen die voorkomen bij chronische ontstekingen. 

Broccoli

Broccoli bevat onder andere veel vezels en betacaroteen. Hoe donkerder de groente, hoe hoger het gehalte aan betacaroteen. Betacaroteen wordt omgezet in vitamine A en daarom vaak provitamine A genoemd. Vitamine A werkt als antioxidant en ondersteunt het immuunsysteem.

Paksoi

Paksoi is lid van de kruisbloemige groentefamilie. Dankzij de hoge waarden van vitaminen en mineralen hebben kruisbloemige groenten een sterk ontstekingsremmend effect. Spruitjes zijn ook kruisbloemige groenten.

Radijs

Radijs is een knolgroente. Een belangrijk kenmerk van knolgroenten is dat ze heel gezond zijn voor de microbacteriën in je maag en darmen. Bijna alle groenten die onder de grond groeien zijn knolgroenten, zoals wortels. 

Tip 5. Leg een voorraadje bevroren groenten en fruit aan

Het is altijd handig om bevroren groenten en fruit in huis te hebben. Het voordeel is dat de producten worden geoogst wanneer ze rijp zijn en dus hoge waarden aan vitamines en mineralen bevatten. Het is daarnaast ook handig voor de drukke momenten als er geen verse producten in huis zijn om bijvoorbeeld een snelle smoothie te maken van spinazie en blauwe bessen.

Tip 4. Eet ontstekingsremmend fruit

Onderstaande fruitsoorten hebben een ontstekingsremmend effect op je lichaam.

Appels zijn net als de knolgroenten goed voor je darmen.

Donkerrood en blauw fruit, zoals blauwe bessen en kersen, bevatten veel antioxidanten. Ze gaan ontstekingen tegen en ‘vangen’ vrije radicalen.

Kiwi’s bevatten veel vitamine C. Over het algemeen worden sinaasappels gezien als het fruit dat de meeste vitamine C bevat. Dit is alleen niet waar. Deze eer komt de kiwi toe.

Watermeloen is goed voor de hydratatie vanwege de hoeveelheid vocht die het bevat. Daarnaast bevat het ook veel antioxidanten.  

Eet alleen niet meer dan gemiddeld twee stuks fruit per dag. Ondanks alle gezonde aspecten van fruit bevat het ook veel suiker. Daarom is het aan te raden fruit in beperkte mate te eten.

Diagnose Chiropractie Tiel Zutphen

Tip 6. Kook je groenten beetgaar

Om de vitaminen en mineralen maximaal tot je te nemen, is het aan te raden groenten niet te lang door te koken. Als je groenten te lang kookt, verliest het zijn voedingswaarde. Een goede richtlijn om aan te houden; kook groenten tot ze beetgaar zijn. 

Tip 7. Gebruik geen zonnebloem-, raapzaad of koolzaadolie

Gebruik zo min mogelijk plantaardige oliën zoals zonnebloem-, raapzaad- of koolzaadolie gebruiken bij het bakken of wokken. Deze oliën bevatten veel van omega 6 vetzuren die chronische ontstekingen kunnen verergeren.  

Tip 8. Was groenten en fruit goed voordat je het eet

Zorg ervoor dat je groenten en fruit goed afspoelt. Vooral bij het kopen van niet biologische producten is het afwassen van bestrijdingsmiddelen erg belangrijk. Je kunt groenten en fruit afwasmiddel kopen of zelf thuis maken. Hiervoor doe je 1 kop azijn in een plantenspuit en vult de rest met water. Spuit dit op de groenten en fruit en spoel het vervolgens af met koud water.  

Last van chronische spier- of gewrichtsklachten?
Mail mij of bespreek het met je eigen chiropractor!
Rebecca Berry - Chiropractie Tiel Zutphen

Rebecca Berry

Rebecca is geboren en getogen in Zuid-Afrika en heeft haar studie chiropractie gevolgd aan de Universiteit van Johannesburg. In 2019 is ze naar Nederland gekomen en heeft hier een vliegende start gemaakt als chiropractor in de chiropractiepraktijk Tiel Zutphen. Bij haar patiënten staat Rebecca bekend om de rust die ze uitstraalt en haar luisterend oor. Haar collega’s kennen vooral haar grote enthousiasme, doorzettingsvermogen en leergierigheid. En haar coffee-addiction. Daar wordt ze nog scherper van, weet ze zelf. Privé kan ze haar energie kwijt in sporten en bewegen. Lekker buiten wielrennen en wandelen. Of kamperen en nieuwe gebieden ontdekken. In de wintermaanden kan ze haar energie kwijt in fitness en Braziliaanse jiujitsu.

LinkedIn

Ook interessant
Artrose in rug, nek of schouder?

Artrose in rug, nek of schouder?

Artrose in rug, schouder of nek? Voorkom pijn, stijfheid en beperkingendoor Ivar Schenk  |  leestijd: 3 minutenArtrose is een veelvoorkomende aandoening en gaat gepaard met pijnlijke gewrichten en verminderde mobiliteit. Artrose in je rug, schouder of nek kan je...

Wat is het verschil tussen chiropractie en manuele therapie?

Wat is het verschil tussen chiropractie en manuele therapie?

De verschillen en overeenkomsten tussen chiropractie en manuele therapiedoor Roel te Kolstee  |  leestijd: 5 minutenWat is het verschil tussen chiropractie en manuele therapie? Deze vraag komt bijna dagelijks voorbij in onze praktijk. Best begrijpelijk, want voor...