Artrose-symptomen-Chiropractie-Tiel-Zutphen
Last van spier- en gewrichtspijn?
Tips voor gezonde voeding die chronische ontstekingen voorkomt.
Rebecca Berry - Chiropractie Tiel Zutphen

door Rebecca Berry  |  leestijd: 5 minuten

Spier- en gewrichtspijn. Voorkom chronische pijn met de juiste voeding

Steeds vaker komen patiënten naar onze praktijk met chronische pijnklachten. Aanhoudende spier- en gewrichtsklachten bijvoorbeeld, die leiden tot vervelende rugpijn, nekpijn en hoofdpijnklachten. Chronische pijnklachten hebben een grote impact op je leven, dus daar wil je zo snel mogelijk van af.

Chronische ontstekingen veroorzaken chronische pijnklachten

En worden vaak over het hoofd gezien…

Als wij de klachten grondig onderzoeken, komen we regelmatig tot de conclusie dat er chronische ontstekingen in het lichaam ten grondslag liggen aan de chronische pijnklachten. Wanneer dit door een huisarts of behandelaar over het hoofd wordt gezien, lopen mensen jarenlang onnodig rond met pijnklachten.

Heb je last van chronische pijnklachten, waar je maar niet vanaf komt? Dan is het de moeite waard om te onderzoeken of chronische ontstekingen van invloed zijn op je pijn. In dit blog lees je hoe je chronische ontstekingen herkent, hoe ze ontstaan en wat je met voeding kunt doen om de chronische ontstekingen en de pijn te verminderen.

Hoe herken je chronische ontstekingen?

En hoe voorkom je ze!

Je herkent chronische ontstekingen aan verschillende symptomen. Zoals een hoge bloeddruk, vermoeidheid, spier- en gewrichtsklachten, hoofdpijn, langdurige spierpijn en hart- en vaatziekten om er maar een paar te noemen. Maar ook aandoeningen zoals reuma, Parkinson, fibromyalgie, migraine en onverklaarbare chronische pijnklachten.

De symptomen zijn vaak gerelateerd aan verschillende levensstijlaandoeningen. Hoewel pijnklachten en symptomen heel verschillend kunnen zijn, is er één belangrijk gemene deler: een niet goed werkend spijsverteringsstelsel. In dit blog geven we je 3 uitgebreide tips om met voeding je spijsvertering te verbeteren en zo chronische ontstekingen in je lichaam te voorkomen

Last van chronische spier- of gewrichtsklachten?

Blijf er niet mee lopen!

Het grote verschil tussen acute – en chronische ontstekingen

We kennen twee soorten ontstekingen: acute ontstekingen en chronische ontstekingen. Bij een acute ontsteking moet je denken aan bijvoorbeeld een ontsteking als gevolg van een sneetje in je vinger. Je krijgt last van lokale pijn, roodheid, zwelling en een gloeiend gevoel. Na een paar dagen nemen de klachten weer af. En na een paar weken is het sneetje volledig genezen. Dit soort tijdelijke ontstekingen zijn een natuurlijk proces en belangrijk om genezing plaats te laten vinden. Niets aan de hand dus.

Een chronische ontsteking is echter een langzaam opgebouwde ontsteking, die lang in het lichaam kan aanhouden. De ontsteking ontstaat zelden door één zelfstandige oorzaak. Over het algemeen zijn de chronische ontstekingen het gevolg van een combinatie van verschillende factoren, zoals:

  • Leefstijl
  • Erfelijke factoren
  • Auto-immuunziekten
  • Infecties
  • Omgevingsfactoren

Heb je bijvoorbeeld last van migraine of fibromyalgie? Dan kunnen omgevingsomstandigheden (gifstoffen in de lucht, water en voeding) en leefstijlfactoren (bepaalde voeding, alcohol, stress, slecht slaap kwaliteit en gebrek aan voldoende lichaamsbeweging) ervoor zorgen dat het verergert en je meer klachten ervaart.

Naarmate ontstekingen zich langzaam opbouwen en aanhouden, bouwen ook de verschillende gezondheidsproblemen zich op. Dit komt omdat het lichaam zich niet goed zelf kan herstellen.

3 Belangrijke voedingstips

Om chronische ontstekingen te lijf te gaan en pijnklachten te verminderen

Wat kun je doen om chronische ontstekingen te lijf te gaan en je pijnklachten te verminderen? Er zijn een aantal belangrijke voedingstips die je vandaag al kunt toepassen om je lichaam te ondersteunen.

Tip 1. Eet voedsel dat chronische ontstekingen afremt

Bepaalde voedingsmiddelen zorgen in je lichaam dat chronische ontstekingen worden aangewakkerd en bepaalde voeding remt chronische ontstekingen juist af.

Voeding die chronische ontstekingen afremt:

  • Eet veel groenten verspreid over de dag, gemiddeld 8 tot 11 porties (opscheplepel) per dag. Echte ontstekingsremmers zijn bijvoorbeeld boerenkool, spruitjes, broccoli, rode kool, paddenstoelen, spinazie (gestoomd, niet rauw), bessen, aardbeien en granaatappel. Eet ze het liefst biologisch.
  • Eet niet meer dan twee stuks fruit per dag (minder mag ook). Fruit bevat veel mineralen en vitamines, maar ook veel suikers. Suikers wakkeren ontstekingen aan en daarom is het niet aan te raden te veel fruit te eten.
  • Biologisch vlees van grasgevoerde dieren. 3-6 keer in de week en tenminste 1 keer in de week wilde vis (met uitzondering van tonijn).
  • Gefermenteerde groenten, zoals zuurkool en kimchi.
  • Omega 3-vetzuren in de vorm van vette vis, walnoten, hennepzaad.
  • Eieren (behalve als je er gevoelig voor bent).
  • Prebiotica voedingsmiddelen zoals paardenbloemblad, uien, knoflook, asperges, appels, cacao en artisjokken.
  • Glutenvrije granen, zoals boekweit.
  • Kruiden, zoals kurkuma (met een snufje zwarte peper erbij voor verbeterde opname), gember, knoflook, groene thee, kaneel, rozemarijn, brandnetel, kamille en moringa.
  • Water, drink ten minste 2L per dag.
Voeding die chronische ontstekingen juist aanwakkert:

  • Omega 6-vetzuur en transvetten: margarine, zonnebloem-, soja-, raapzaad- en maisolie. Gebruik in plaats daarvan grasboter, ghee-, ganzen- en eendenvet. Of kokos-, avocado-, MCT- of extra vierge olijfolie.
  • Zuivel (uitzonderingen hierop zijn melk of kaas van geiten of schapen. Deze bevorderen de ontsteking minder dan koemelk).
  • Bewerkte producten. Denk aan bewerkt vlees zoals braadworst en bewerkte vegetarische- en vegan vleesvervangers. Producten met toegevoegde suikers, kunstmatige zoetstoffen en gefrituurd eten.
  • Lectine bevattende producten en nachtschade groenten (sojabonen, kidneybonen, aardappelschil, aubergine, linzen, tarwekiemen, erwten, pinda’s, komkommer, paprikaschil, tomaatschil en tomaatzaden).
  • Gluten
  • Fruitsap en frisdranken
  • Alcohol
Artrose-wat-is-dat-Chiropractie-Tiel-Zutphen

Tip 2 Vermijd ‘omgevingsfactoren’ die chronische ontstekingen bevorderen:

Omgevingsfactoren is een breed begrip. Hieronder een aantal voorbeelden die invloed hebben op chronische ontstekingen in je lichaam.

    • Beweeg voldoende, bij voorkeur buiten!
    • Vermijd stress, ook dit kan ontstekingen aanwakkeren. Zorg daarom voor voldoende rust en ontspanning. Bijvoorbeeld door een hobby en beperkte schermtijd.
    • Zorg voor kwalitatief goede slaap. Zorg bijvoorbeeld dat je 45 minuten voor bedtijd niet meer naar schermen kijkt. Het blauwe licht hiervan heeft een negatieve invloed op de slaap.
    • Drink geen koffie en andere cafeïne houdende dranken na 14.00uur ‘s middags.
    • Let op welke producten je gebruikt. Vermijd toxische stoffen in bijvoorbeeld cosmetica, verzorgingsproducten, huishoudproducten, pannensets en kookapparaten (zoals BPA, PEG, teflon, parabenen, SLS, SLES, aluminium, PFOA, PFC’s).
    • Vermijd het gebruik van plastic bij het koken en bij het bewaren van voeding.
    • Zorg goed voor je gebit. Ontsteking van je tandvlees kan zich in je lichaam verspreiden.
    • Vul tekorten aan vitaminen en mineralen in je lichaam aan. Gebruik ondersteunende supplementen (*), zoals:
        • Magnesium
        • Vitamine D3 + K2 
        • Omega 3 olie bv. Krill olie 
        • Prebiotica en Probiotica
          (*) (Het is belangrijk dit onder begeleiding te doen van een arts of zorgverlener)

Tip 3 Pas je voedingspatroon stap voor stap aan

Ons advies daarbij is: doe de aanpassingen in voeding en leefstijl stap voor stap. Doe je het té snel, dan kan het mentaal best stressvol zijn. Vind je eigen tempo en verspreid de aanpassingen over een aantal weken tot maanden.

Door het stap voor stap te doen, ga je bewuster ontdekken wat het effect is van bepaalde voeding op je lichaam. Zo ontdek je waar je baat bij hebt en waar niet. Wees ook niet te streng. Misschien volg je de suggesties de ene dag beter op dan de andere. Dat is oké. En natuurlijk mag je ook af en toe nog iets lekkers eten of drinken. De kracht van een gezond leven zit in de balans houden van wat je elke dag doet en wat je af en toe doet. Dat gezegd hebbende; je kunt ontzettend veel bereiken met kleine stapjes!

Werk dus langzaam door de lijst heen, stapje voor stapje. Probeer niet alles in één keer te veranderen maar voeg elke week iets toe en kijk wat bij je past en wat niet. Kies elke week iets vanuit de lijsten om in je dagelijkse leven te integreren. 

Hoe kun je stap voor stap je voeding aanpassen?

Een voorbeeld
Week 1
Geen koffie na 14.00uur ’s middags,
Vermijd frisdrank en snoep
Drink elke dag tenminste 2 liter water
Om de dag Kurkuma thee
Week 2
Minder suiker en gluten
Om de dag 20 minuten buiten bewegen (fietsen, wandelen)
Week 3
Vermijd omega 6 vetzuur (plantaardige olie)

Week 4
45 min voor bedtijd niet meer naar schermen te kijken

Week 5
Voeg meer kruiden toe bij het koken.

Last van chronische spier- of gewrichtsklachten?

Blijf er niet mee lopen!

Rebecca Berry - Chiropractie Tiel Zutphen

Rebecca Berry

Rebecca is geboren en getogen in Zuid-Afrika en heeft haar studie chiropractie gevolgd aan de Universiteit van Johannesburg. In 2019 is ze naar Nederland gekomen en heeft hier een vliegende start gemaakt als chiropractor in de chiropractiepraktijk Tiel Zutphen. Bij haar patiënten staat Rebecca bekend om de rust die ze uitstraalt en haar luisterend oor. Haar collega’s kennen vooral haar grote enthousiasme, doorzettingsvermogen en leergierigheid. En haar coffee-addiction. Daar wordt ze nog scherper van, weet ze zelf. Privé kan ze haar energie kwijt in sporten en bewegen. Lekker buiten wielrennen en wandelen. Of kamperen en nieuwe gebieden ontdekken. In de wintermaanden kan ze haar energie kwijt in fitness en Braziliaanse jiujitsu.

LinkedIn

Ook interessant
Chiropractie en herstellen:  

Chiropractie en herstellen:  

Chiropractie en herstellen: Hoeveel tijd kost het om weer klachtenvrij te zijn? door Roel te Kolstee  |  leestijd: 5 minuten‘Even kraken en dan is alles opgelost!’ Dat klinkt goed, zo’n snelle fix voor al je rug- of nekklachten. Maar de realiteit is meestal net iets...