Senior,Elderly,Grandmother,Grandfather,Training,Nordic,Walking,With,Ski,Trekking

Pijn in je benen door stenose? Dit kun je eraan doen

Roel te Kolstee - Chiropractie Tiel Zutphen

door Roel te Kolstee  |  leestijd: 3 minuten

Heb je pijn in je benen die maar niet weggaat? De kans is groot dat je rug daar een rol in speelt. Wanneer je last hebt van beide benen tegelijk, kan het zijn dat er sprake is van stenose: een vernauwing in je wervelkolom. In dit artikel leg ik uit wat stenose is en wat je eraan kunt doen.

Wat is stenose?

Lumbale stenose betekent simpelweg een vernauwing in je lage rug. Je wervelkolom beschermt je zenuwkoord (ruggenmerg). De wervels zijn als een stapel ringen van bot, die samen een kanaal vormen waar je zenuwkoord doorheen loopt. Normaal gesproken is er voldoende ruimte, maar soms kan het kanaal vernauwen en komt je zenuwkoord klem te zitten. Omdat de zenuwen naar je benen lopen, ontstaan daar vaak de problemen.

Hoe ontstaat stenose?

Stenose is meestal het gevolg van slijtage en komt vooral voor bij oudere mensen. Hoewel slijtage normaal is en vaak geen klachten geeft, kan het soms op de verkeerde plekken ontstaan en je wervelkanaal versmallen. Als je al een iets smaller wervelkanaal hebt, kan dit tot problemen leiden.

Heb je last van stenose en wil je weten wat je eraan kunt doen?
Je krijgt een uitgebreid onderzoek, een eerste behandeling en persoonlijk advies.
Blijkt uit het onderzoek dat er waarschijnlijk geen sprake van stenose is, dan helpen we je graag verder op weg!

Verschil tussen neurogene en vasculaire claudicatie

De pijnklachten die bij lopen ontstaan, worden officieel claudicatie genoemd. Er zijn twee vormen: neurogene claudicatie door stenose en vasculaire claudicatie (in de volksmond vaak etalagebenen genoemd) door problemen met je bloedvaten. Bij vasculaire claudicatie ontstaat pijn door zuurstoftekort in je benen bij inspanning, terwijl bij neurogene claudicatie je rughouding een rol speelt. Vooroverbuigen helpt niet bij vasculaire claudicatie, even stilstaan wel. Raadpleeg altijd een deskundige voor de juiste diagnose.

Wat kun je doen aan stenose?

In een vroeg stadium is stenose vaak goed te behandelen. Met specifieke chiropractische behandelingen kan je zenuwkoord (tijdelijk) meer ruimte krijgen. Spierversterkende oefeningen rondom je wervels kunnen ook helpen. Als je overgewicht hebt, kan afvallen soms een groot verschil maken.

Je chiropractor kan je behandelingen, oefeningen en adviezen geven, die helemaal afgestemd zijn op jouw lichaam en jouw situatie. Je herstelt sneller en beter en voorkomt meer pijnklachten in de toekomst.

Raadpleeg op tijd een deskundige

Helaas is stenose niet altijd simpel op te lossen. Er is sprake van een structurele verandering in je wervelkolom. In een gevorderd stadium kunnen ingrijpendere oplossingen nodig zijn, zoals pijnblokkades of in uitzonderlijke gevallen een operatie. Net als bij andere klachten geldt: prima om het even aan te kijken, maar als het binnen enkele weken niet beter gaat, is het verstandig om een deskundige te raadplegen.

Heb je last van stenose en wil je weten wat je eraan kunt doen?
Je krijgt een uitgebreid onderzoek, een eerste behandeling en persoonlijk advies.
Blijkt uit het onderzoek dat er waarschijnlijk geen sprake van stenose is, dan helpen we je graag verder op weg!
Roel te Kolstee - Chiropractie Tiel Zutphen

Roel Te Kolstee

Roel is chiropractor en mede-eigenaar van chiropractiepraktijk Tiel Zutphen. Al meer dan 20 jaar werkt hij als chiropractor, zonder zich een dag te vervelen. De nieuwste inzichten en ontwikkelingen in het vak, de verschillende type klachten, de persoon achter de pijn, het blijft hem mateloos boeien. Misschien heeft dat iets te maken met zijn enorme leergierigheid en ambitie? Hoe dan ook is hij niet snel tevreden. Hij wil precies weten hoe dingen zitten, zoekt altijd naar de vraag achter de vraag en naar nóg betere manieren om patiënten te helpen. Blij wordt hij op het moment dat patiënten zich realiseren dat ze zelf weer grip krijgen op hun lichaam. Ook privé heeft Roel altijd volop plannen. Naast iedere dag sporten of bewegen, houdt hij van lekker koken, fotograferen, lezen en een gezellig feestje op z’n tijd.

LinkedIn

Ook interessant
Artrose in rug, nek of schouder?

Artrose in rug, nek of schouder?

Artrose in rug, schouder of nek? Voorkom pijn, stijfheid en beperkingendoor Ivar Schenk  |  leestijd: 3 minutenArtrose is een veelvoorkomende aandoening en gaat gepaard met pijnlijke gewrichten en verminderde mobiliteit. Artrose in je rug, schouder of nek kan je...

Wat is het verschil tussen chiropractie en manuele therapie?

Wat is het verschil tussen chiropractie en manuele therapie?

De verschillen en overeenkomsten tussen chiropractie en manuele therapiedoor Roel te Kolstee  |  leestijd: 5 minutenWat is het verschil tussen chiropractie en manuele therapie? Deze vraag komt bijna dagelijks voorbij in onze praktijk. Best begrijpelijk, want voor...