Sporten zonder sportschool
Net zo gezond, in minder tijd en zonder duur abonnement
Sporten is gezond. Dat weten we inmiddels wel. Toch is sporten voor lang niet iedereen vanzelfsprekend. Om 2 redenen: drukke agenda’s én een drempel om naar de sportschool te gaan. Gelukkig ontdekken steeds meer mensen dat je ook kunt sporten en bewegen zonder sportschool. Op tijden die jou het beste uitkomen. Wat een uitkomst!
Hoe je dat doet? Dit blogartikel geeft je een aantal makkelijk in te passen, alternatieve ideeën voor de sportschool. Die net zo gezond zijn, minder tijd kosten en waarvoor je geen duur abonnement hoeft aan te schaffen.
Maak van reistijd sporttijd
De fiets heeft steeds meer voordelen
Ik woon zelf met veel plezier in Den Bosch. Hoewel ik werken in Tiel heerlijk vind, is verhuizen geen optie. Nadeel is wel dat die afstand behoorlijk wat reistijd oplevert. In een drukke spits kost het me al gauw 45 minuten om bij de praktijk in Tiel te komen. Door 8 keer per week dit traject te rijden, zit ik zo’n 6 uur per week in de auto. Als ik deze tijd toch eens nuttiger zou kunnen besteden….
In 2018 heb ik een Speed pedelec gekocht. Je weet wel, zo’n razendsnelle elektrische fiets. Want, bedacht ik mij, met de fiets kan ik een kortere route nemen dan met de auto. De afstand die dan overblijft, is 35 km. Met een fiets die 45 km per uur gaat, ben ik er binnen het uur. Dus nu fiets ik 2 keer per week naar mijn werk. Met de auto zou de totale reistijd 3 uur bedragen. Met de fiets is dat 4 uur. Maar dat zijn wel 4 sporturen! Want reken maar dat je nog flink moet trappen om deze fiets op snelheid te houden.
Mail mij of bespreek het met je eigen chiropractor!
De voordelen van 2 keer per week fietsen zijn opgeteld niet verkeerd:
4 gezonde sporturen in plaats van 3 uur in de auto
Het is aanzienlijk beter voor het milieu
De prachtige route door de Betuwe is aanzienlijk beter voor mijn humeur
De helft minder benzinekosten is aanzienlijk beter voor mijn portemonnee
En files heb ik op het fietspad nog nooit meegemaakt
Fietsen… hoe simpel kan het zijn
In Nederland is de gemiddeld afstand van woon-werkverkeer minder dan 10 km. Dit is een afstand die zelfs op een gewone elektrische fiets uitstekend te doen is. Het enige wat je nodig hebt is geschikte fietskleding, een paar campingwashandjes op het werk en een deodorant naar keuze. Hoe simpel kan het zijn…?
Laagdrempelige opties om buiten te sporten
Hardlopen
Wandelen
Mountainbiken
‘SUPpen’
Baantjes zwemmen in het buitenwater
Investeer in betaalbare sportkleding
Natuurlijk kan het weer in Nederland wel eens tegenzitten, maar in Zweden zeggen ze: “Slecht weer bestaat niet, enkel slechte kleding.” En daar zit zeker een kern van waarheid in. Er is voldoende betaalbare, waterdichte, goed ademende, sneldrogende, comfortabele sportkleding te koop, die elke sportieve activiteit een stuk prettiger maakt.
Mail mij of bespreek het met je eigen chiropractor!
Met buiten sporten beginnen is één. Maar volhouden…
5 manieren om buiten sporten moeiteloos vol te houden
Tip 1. Loop niet té hard van stapel
Tip 2: Train niet te weinig
Een andere, veelgemaakte fout is juiste het tegenovergestelde: men traint te weinig. Door je lichaam uit te dagen zet je bepaalde veranderingen in gang. Je spieren groeien, je uithoudingsvermogen neemt toe en coördinatie wordt geleidelijk beter. Maar daarvoor moet je het lichaam wel regelmatig genoeg uitdagen. Als je slechts één keer per week traint, moet je lijf elke keer weer helemaal opnieuw beginnen. Daardoor kan er nauwelijks een verandering plaatsvinden. Probeer dus minimaal 2 keer per week je lichaam een goede uitdaging voor te schotelen. Meer mag natuurlijk. Maar gun je lichaam ook altijd voldoende rustmomenten. Zeker als je ook al een drukke werkweek hebt gedraaid.
Tip 3: Een kleine sportschool thuis doet wonderen
Opties voor cardio training zijn er dus genoeg. Maar wat nu als je liever wat krachttraining (erbij) doet? Heb je dan geen sportschool nodig? Nee, niet per se! Ik heb mijn eigen ‘sportschool’ op zolder, bij mij thuis. Deze bestaat uit een optrekstang, een mat voor op de vloer en een paar kettlebells. Voeg daar goede muziek aan toe en meer heb je niet nodig.
Met deze simpele materialen kun je pull-ups en push-ups doen. In allerlei varianten. Daarmee train je eenvoudig al je hele bovenlichaam, inclusief de core. Voor specifieke core-oefeningen heb ik een matje op de grond. Met de kettlebells kan ik onder andere squats, deadlifts en lunges doen. Koop een springtouw, een hoelahoep of investeer eenmalig in een crosstrainer en je kunt zelfs binnen cardio training doen.
Tip 4. Gebruik een app of trainingsschema
Tip 5. Gebruik eenvoudige sportmiddelen
Natuurlijke bewegingen bestaan uit gecoördineerde en harmonieuze contracties van heel veel spiergroepen tegelijk. En dat train je niet door op een toestel te gaan zitten en aan een hendel te trekken. Het is alsof je alle muzikanten van een symfonieorkest in een aparte ruimte laat oefenen om ze vervolgens samen de 5e symfonie van Beethoven op te laten voeren: dat gaat waarschijnlijk niet mooi klinken! Je traint ze wel met fietsen, touwtjespringen, hoelahoepen, push ups en talloze andere leuke, simpele activiteiten.
Mail mij of bespreek het met je eigen chiropractor!
Hoe pas je zelf sporten in je agenda?
Het is vaak moeilijk om structureel tijd te maken om te sporten. Zeker wanneer dit op vaste tijden moet plaatsvinden. Persoonlijk vind ik dat een enorm voordeel van thuis- en buitensporten: ik sport wanneer het mij uitkomt! Niet omdat het ‘dinsdagavond 19:30uur ’ is.
Niet alleen is een flexibel sportschema makkelijker in te passen tussen alle andere verplichtingen. Ik kan ook rekening houden met mijn eigen energieniveau. Want de dagen in de praktijk zijn heel verschillend. Sommige dagen vragen enorm veel energie, terwijl ik andere dagen sta te stuiteren om iets actiefs te doen. Laat dit je leidraad zijn in plaats van een vast tijdstip. Op de dagen dat je batterij low is, train je niet of beperkt (een simpele wandeling telt ook). De dagen dat je energie te veel hebt investeer je dit terug in je eigen lijf. Het is niet erg om een dagje over te slaan, je hebt immers elke dag opnieuw voldoende kansen om te bewegen. Ook zonder sportschool!
Mail mij of bespreek het met je eigen chiropractor!
Roel Te Kolstee
Roel is chiropractor en mede-eigenaar van chiropractiepraktijk Tiel Zutphen. Al meer dan 20 jaar werkt hij als chiropractor, zonder zich een dag te vervelen. De nieuwste inzichten en ontwikkelingen in het vak, de verschillende type klachten, de persoon achter de pijn, het blijft hem mateloos boeien. Misschien heeft dat iets te maken met zijn enorme leergierigheid en ambitie? Hoe dan ook is hij niet snel tevreden. Hij wil precies weten hoe dingen zitten, zoekt altijd naar de vraag achter de vraag en naar nóg betere manieren om patiënten te helpen. Blij wordt hij op het moment dat patiënten zich realiseren dat ze zelf weer grip krijgen op hun lichaam. Ook privé heeft Roel altijd volop plannen. Naast iedere dag sporten of bewegen, houdt hij van lekker koken, fotograferen, lezen en een gezellig feestje op z’n tijd.
Migraine de baas met chiropractie | Effectieve behandelingen en adviezen
Migraine zet je leven op de kopChiropractie biedt hulpdoor Ivar Schenk | leestijd: 3 minutenMigraine zet je leven op de kop. Die kloppende pijn aan één kant van je hoofd, gedwongen volledige rust moeten nemen en de dagenlange nasleep met vermoeidheid en...
Stenose klachten? Dit kun je eraan doen
Pijn in je benen door stenose? Dit kun je eraan doendoor Roel te Kolstee | leestijd: 3 minutenHeb je pijn in je benen die maar niet weggaat? De kans is groot dat je rug daar een rol in speelt. Wanneer je last hebt van beide benen tegelijk, kan het zijn dat er sprake...
Artrose in rug, nek of schouder?
Artrose in rug, schouder of nek? Voorkom pijn, stijfheid en beperkingendoor Ivar Schenk | leestijd: 3 minutenArtrose is een veelvoorkomende aandoening en gaat gepaard met pijnlijke gewrichten en verminderde mobiliteit. Artrose in je rug, schouder of nek kan je...