Nekpijn, nekklachten en nekhernia

Sporten zonder sportschool | 5 tips om dat moeiteloos vol te houden

Roel te Kolstee - Chiropractie Tiel Zutphen

door Roel te Kolstee  |  leestijd: 6 minuten

Sporten zonder sportschool

Net zo gezond, in minder tijd en zonder duur abonnement

Sporten is gezond. Dat weten we inmiddels wel. Toch is sporten voor lang niet iedereen vanzelfsprekend. Om 2 redenen: drukke agenda’s én een drempel om naar de sportschool te gaan. Gelukkig ontdekken steeds meer mensen dat je ook kunt sporten en bewegen zonder sportschool. Op tijden die jou het beste uitkomen. Wat een uitkomst!

Hoe je dat doet? Dit blogartikel geeft je een aantal makkelijk in te passen, alternatieve ideeën voor de sportschool. Die net zo gezond zijn, minder tijd kosten en waarvoor je geen duur abonnement hoeft aan te schaffen.

Maak van reistijd sporttijd

De fiets heeft steeds meer voordelen

Ik woon zelf met veel plezier in Den Bosch. Hoewel ik werken in Tiel heerlijk vind, is verhuizen geen optie. Nadeel is wel dat die afstand behoorlijk wat reistijd oplevert. In een drukke spits kost het me al gauw 45 minuten om bij de praktijk in Tiel te komen. Door 8 keer per week dit traject te rijden, zit ik zo’n 6 uur per week in de auto. Als ik deze tijd toch eens nuttiger zou kunnen besteden….

In 2018 heb ik een Speed pedelec gekocht. Je weet wel, zo’n razendsnelle elektrische fiets. Want, bedacht ik mij, met de fiets kan ik een kortere route nemen dan met de auto. De afstand die dan overblijft, is 35 km. Met een fiets die 45 km per uur gaat, ben ik er binnen het uur. Dus nu fiets ik 2 keer per week naar mijn werk. Met de auto zou de totale reistijd 3 uur bedragen. Met de fiets is dat 4 uur. Maar dat zijn wel 4 sporturen! Want reken maar dat je nog flink moet trappen om deze fiets op snelheid te houden.

Wil je een keer sparren over hoe jij moeiteloos meer kunt sporten en bewegen.
Mail mij of bespreek het met je eigen chiropractor!

De voordelen van 2 keer per week fietsen zijn opgeteld niet verkeerd:

4 gezonde sporturen in plaats van 3 uur in de auto

Het is aanzienlijk beter voor het milieu

De prachtige route door de Betuwe is aanzienlijk beter voor mijn humeur

De helft minder benzinekosten is aanzienlijk beter voor mijn portemonnee

En files heb ik op het fietspad nog nooit meegemaakt

Fietsen… hoe simpel kan het zijn

In Nederland is de gemiddeld afstand van woon-werkverkeer minder dan 10 km. Dit is een afstand die zelfs op een gewone elektrische fiets uitstekend te doen is. Het enige wat je nodig hebt is geschikte fietskleding, een paar campingwashandjes op het werk en een deodorant naar keuze. Hoe simpel kan het zijn…?

Laagdrempelige opties om buiten te sporten

Er zijn nog veel meer mogelijkheden om zelf buiten te sporten. Deze opties zijn laagdrempelig, relatief goedkoop en je bent lekker in de gezonde buitenlucht:

Hardlopen

Wielrennen

Wandelen

Mountainbiken

Skeeleren

‘SUPpen’

Baantjes zwemmen in het buitenwater

Investeer in betaalbare sportkleding

Dan is het weer geen excuus meer
Natuurlijk kan het weer in Nederland wel eens tegenzitten, maar in Zweden zeggen ze: “Slecht weer bestaat niet, enkel slechte kleding.” En daar zit zeker een kern van waarheid in. Er is voldoende betaalbare, waterdichte, goed ademende, sneldrogende, comfortabele sportkleding te koop, die elke sportieve activiteit een stuk prettiger maakt.
Diagnose Chiropractie Tiel Zutphen
Wil je een keer sparren over hoe jij moeiteloos meer kunt sporten en bewegen.
Mail mij of bespreek het met je eigen chiropractor!

Met buiten sporten beginnen is één. Maar volhouden…

5 manieren om buiten sporten moeiteloos vol te houden

Heb je de knoop doorgehakt om zelf meer buiten te gaan sporten, dan ben je enthousiast en ga je er helemaal voor. Helaas zien we regelmatig dat mensen al snel weer (moeten) opgeven. Hieronder vind je 5 tips om het buiten sporten makkelijker vol te houden.

Tip 1. Loop niet té hard van stapel

In veel gevallen zien we dat mensen té snel en enthousiast van start zijn gegaan. Zonder hun lichaam de kans te geven om aan de nieuwe belasting te wennen. Dit is simpel te voorkomen door een beginnersschema te volgen. Ook als je in het verleden vaker hebt hardgelopen. Uithoudingsvermogen is namelijk niet de enige graadmeter. Het hele lichaam, inclusief bindweefsel en zelfs de botten in de voeten en benen moet langzaam sterker worden. Dit heeft tijd nodig. Te snel te lange afstanden lopen, leidt onherroepelijk tot blessures. En dan is de lol er snel weer af.

Tip 2: Train niet te weinig

Een andere, veelgemaakte fout is juiste het tegenovergestelde: men traint te weinig. Door je lichaam uit te dagen zet je bepaalde veranderingen in gang. Je spieren groeien, je uithoudingsvermogen neemt toe en coördinatie wordt geleidelijk beter. Maar daarvoor moet je het lichaam wel regelmatig genoeg uitdagen. Als je slechts één keer per week traint, moet je lijf elke keer weer helemaal opnieuw beginnen. Daardoor kan er nauwelijks een verandering plaatsvinden. Probeer dus minimaal 2 keer per week je lichaam een goede uitdaging voor te schotelen. Meer mag natuurlijk. Maar gun je lichaam ook altijd voldoende rustmomenten. Zeker als je ook al een drukke werkweek hebt gedraaid.

Tip 3: Een kleine sportschool thuis doet wonderen

Opties voor cardio training zijn er dus genoeg. Maar wat nu als je liever wat krachttraining (erbij) doet? Heb je dan geen sportschool nodig? Nee, niet per se! Ik heb mijn eigen ‘sportschool’ op zolder, bij mij thuis. Deze bestaat uit een optrekstang, een mat voor op de vloer en een paar kettlebells. Voeg daar goede muziek aan toe en meer heb je niet nodig.

Met deze simpele materialen kun je pull-ups en push-ups doen. In allerlei varianten. Daarmee train je eenvoudig al je hele bovenlichaam, inclusief de core. Voor specifieke core-oefeningen heb ik een matje op de grond. Met de kettlebells kan ik onder andere squats, deadlifts en lunges doen. Koop een springtouw, een hoelahoep of investeer eenmalig in een crosstrainer en je kunt zelfs binnen cardio training doen.

Tip 4. Gebruik een app of trainingsschema

Om te voorkomen dat je té snel of té langzaam gaat, kun je een app of trainingsschema gebruiken. Er bestaan talloze websites en apps met een enorm aanbod aan oefeningen, tips en complete trainingsschema’s. Door veel te variëren blijft het niet alleen leuk, maar train je feitelijk ook veel effectiever. Want als je jezelf 2 keer in de week met tegenzin naar de sportschool sleept, om daar vervolgens weer dezelfde 10 oefeningen hangend op een toestel zo snel mogelijk af te raffelen, dan heeft dat niet zoveel effect op je lichaam, conditie en gezondheid.

Tip 5. Gebruik eenvoudige sportmiddelen

Trainen met simpele middelen is in de regel functioneler en nuttiger voor het trainen van balans en coördinatie. Veel oefeningen en toestellen in de sportschool zijn ontworpen om afzonderlijke spiergroepen te trainen. Dit is leuk voor bodybuilders. Maar niet persé voor je conditie, gezondheid en vitaliteit.

Natuurlijke bewegingen bestaan uit gecoördineerde en harmonieuze contracties van heel veel spiergroepen tegelijk. En dat train je niet door op een toestel te gaan zitten en aan een hendel te trekken. Het is alsof je alle muzikanten van een symfonieorkest in een aparte ruimte laat oefenen om ze vervolgens samen de 5e symfonie van Beethoven op te laten voeren: dat gaat waarschijnlijk niet mooi klinken! Je traint ze wel met fietsen, touwtjespringen, hoelahoepen, push ups en talloze andere leuke, simpele activiteiten.

Wil je een keer sparren over hoe jij moeiteloos meer kunt sporten en bewegen.
Mail mij of bespreek het met je eigen chiropractor!

Hoe pas je zelf sporten in je agenda?

Door te sporten wanneer het uitkomt!
Het is vaak moeilijk om structureel tijd te maken om te sporten. Zeker wanneer dit op vaste tijden moet plaatsvinden. Persoonlijk vind ik dat een enorm voordeel van thuis- en buitensporten: ik sport wanneer het mij uitkomt! Niet omdat het ‘dinsdagavond 19:30uur ’ is.

Niet alleen is een flexibel sportschema makkelijker in te passen tussen alle andere verplichtingen. Ik kan ook rekening houden met mijn eigen energieniveau. Want de dagen in de praktijk zijn heel verschillend. Sommige dagen vragen enorm veel energie, terwijl ik andere dagen sta te stuiteren om iets actiefs te doen. Laat dit je leidraad zijn in plaats van een vast tijdstip. Op de dagen dat je batterij low is, train je niet of beperkt (een simpele wandeling telt ook). De dagen dat je energie te veel hebt investeer je dit terug in je eigen lijf. Het is niet erg om een dagje over te slaan, je hebt immers elke dag opnieuw voldoende kansen om te bewegen. Ook zonder sportschool!

Diagnose Chiropractie Tiel Zutphen
Wil je een keer sparren over hoe jij moeiteloos meer kunt sporten en bewegen.
Mail mij of bespreek het met je eigen chiropractor!
Roel te Kolstee - Chiropractie Tiel Zutphen

Roel Te Kolstee

Roel is chiropractor en mede-eigenaar van chiropractiepraktijk Tiel Zutphen. Al meer dan 20 jaar werkt hij als chiropractor, zonder zich een dag te vervelen. De nieuwste inzichten en ontwikkelingen in het vak, de verschillende type klachten, de persoon achter de pijn, het blijft hem mateloos boeien. Misschien heeft dat iets te maken met zijn enorme leergierigheid en ambitie? Hoe dan ook is hij niet snel tevreden. Hij wil precies weten hoe dingen zitten, zoekt altijd naar de vraag achter de vraag en naar nóg betere manieren om patiënten te helpen. Blij wordt hij op het moment dat patiënten zich realiseren dat ze zelf weer grip krijgen op hun lichaam. Ook privé heeft Roel altijd volop plannen. Naast iedere dag sporten of bewegen, houdt hij van lekker koken, fotograferen, lezen en een gezellig feestje op z’n tijd.

LinkedIn

Ook interessant
Artrose in rug, nek of schouder?

Artrose in rug, nek of schouder?

Artrose in rug, schouder of nek? Voorkom pijn, stijfheid en beperkingendoor Ivar Schenk  |  leestijd: 3 minutenArtrose is een veelvoorkomende aandoening en gaat gepaard met pijnlijke gewrichten en verminderde mobiliteit. Artrose in je rug, schouder of nek kan je...

Wat is het verschil tussen chiropractie en manuele therapie?

Wat is het verschil tussen chiropractie en manuele therapie?

De verschillen en overeenkomsten tussen chiropractie en manuele therapiedoor Roel te Kolstee  |  leestijd: 5 minutenWat is het verschil tussen chiropractie en manuele therapie? Deze vraag komt bijna dagelijks voorbij in onze praktijk. Best begrijpelijk, want voor...