Spanningshoofdpijn-tips-om-pijn-te-verhelpen

Last van spanningshoofdpijn?

Dit kun je doen!

Leestijd: 3 minuten

Spanningshoofdpijn

Tips om de pijn te verhelpen

Welke spanningshoofdpijn tips zijn er om zo snel mogelijk van je hoofdpijn af te komen? Wat is spanningshoofdpijn precies en hoe ontstaat het? Zomaar een kleine greep uit de vragen over spanningshoofdpijn die we regelmatig van onze cliënten krijgen. In dit blog daarom zoveel mogelijk antwoorden en tips om spanningshoofdpijn te verhelpen!

Wat is spanningshoofdpijn?

Zijn spanning of stress oorzaken van spanningshoofdpijn?

Spanningshoofdpijn komt helaas veel voor. Gezien de naam zou je denken dat de hoofdpijn ontstaat door spanning of stress. Helaas is tot op heden nooit echt aangetoond dat stress de oorzaak is van spanningshoofdpijn.

Hoe herken je spanningshoofdpijn?

Bij spanningshoofdpijn voelt je hoofd gespannen aan. Alsof er een strakke band om je hoofd zit, die een drukkend gevoel geeft. Wanneer je dit ervaart en andere ‘medische’ oorzaken zijn uitgesloten, wordt vaak de diagnose spanningshoofdpijn gesteld. Een vervelende hoofdpijn die mild tot heftig kan zijn en uren tot dagen kan aanhouden.

Ben jij jouw spanningshoofdpijn zat en wil je weer pijnvrij leven?

Plan een intakegesprek bij een van onze chiropractoren.

De belangrijkste symptomen van spanningshoofdpijn:

Een drukkende hoofdpijn
Hoofdpijn aan beide kanten van het hoofd
Pijnlijke en gespannen nek- en schouderspieren
De pijn voel je zowel bij inspanning als in rust
Soms zijn licht en/of geluid minder goed te verdragen
Spanningshoofdpijn oefeningen

Denjese

“Ik heb lange tijd last gehad van nek- en schouderklachten. Hierbij kwam uiteindelijk ook (migraine)hoofdpijn bij kijken. Dit werd voor mij de spreekwoordelijke druppel en ben toen gestart met chiropractie bij Ivar, in de hoop dat hier wat aan gedaan kon worden. En niets bleek minder waar! Inmiddels ben ik 6 behandelingen verder en zo goed als van mijn klachten af (ik heb een behoorlijke belasting op mijn werk). Nu eigenlijk alleen nog eens in de zo veel tijd voor “onderhoud”.

Ivar is duidelijk in hoe hij zijn behandelingen aan gaat pakken en bespreekt ook vóór iedere behandeling hoe het is begonnen en hoe het tot nog toe verloopt. Ik ervaar dat als heel prettig en kan iedereen aanraden om voor dergelijke klachten naar Chiropractie Tiel Zutphen te stappen.”

Spanningshoofdpijn verhelpen

Pas op voor langdurig gebruik van medicatie

Spanningshoofdpijn verhelpen wordt vaak gedaan met pijnstillers of andere ondersteunende medicatie. In eerste instantie kan dit helpen. Maar als de hoofdpijnklachten aanhouden, kan ‘gewenning’ van de medicijnen optreden. Je krijgt dan medicijnafhankelijke hoofdpijn. Met andere woorden; de ‘kuur wordt de kwaal’.

Nekhoofdpijn lijkt veel op spanningshoofdpijn

In die gevallen is het belangrijk dat er verder wordt gekeken naar andere onderliggende oorzaken. Spanningshoofdpijn kan namelijk erg lijken op een ander type hoofdpijn; cervicogene ofwel nekhoofdpijn. De symptomen van deze 2 vormen van hoofdpijn zijn grotendeels hetzelfde, maar de oorzaken niet!

Oorzaken van nekhoofdpijn

Nekhoofdpijn wordt vaker dan spanningshoofdpijn aan één kant van het hoofd ervaren. In combinatie met aanvullende stijfheid of pijn in de nek. Nekhoofdpijn die zich ‘gedraagt’ als spanningshoofdpijn ontstaat vanuit stijve gewrichten en spierknoopjes in het hoge nekwervelgebied. Dit zorgt voor overprikkeling van het zenuwstelsel en leidt tot hoofdpijn. Een chiropractor is bij uitstek gespecialiseerd om te onderzoeken welke spieren en gewrichten in de nek bijdragen aan hoofdpijnklachten. Met enkele behandelingen is de nekhoofdpijn vaak goed te verhelpen.

Spanningshoofdpijn tips en behandeling

Die zorgen dat je nek goed blijft bewegen

De behandeling van spanningshoofdpijn waar een nekhoofdpijn aan ten grondslag ligt, bestaat uit het normaliseren van de gewrichtsbewegingen en spierbalans in het nekgebied. Daarnaast zijn er spanningshoofdpijn tips en oefeningen om ervoor te zorgen dat je nek goed blijft bewegen. Je zorgt daarmee dat de nekhoofdpijn, wat vaak een ‘imitator’ is van spanningshoofdpijn, doeltreffend wordt behandeld.

3 Belangrijke tips bij spanningshoofdpijn en nekhoofdpijn zijn:

Beperk eenzijdige belasting op je nek-schoudergebied door zittend werk af te wisselen met staand werken.
Zorg voor een goede balans tussen inspanning en ontspanning. Wanneer je ontspant, kan het lichaam herstellen. Je versterkt de weerstand van je lichaam. Klachten waar je vatbaarder voor bent, zoals spanningshoofdpijn, zullen je dan minder snel parten spelen.
Zorg voor voldoende nachtrust. Tijdens je slaap herstellen je spieren en verwerken je hersenen alle prikkels en indrukken van een (actieve) dag. Voor je hersenen is dit een belangrijke reset. En, slaap op de zij of op je rug. Niet op de buik!
Spanningshoofdpijn behandeling

Spanningshoofdpijn oefeningen

Oefeningen die bijdragen aan een gezonde nekfunctie:

Zit of sta rechtop. Draai je hoofd rustig naar links, totdat je een ‘gezonde’ weerstand voelt in je nek. Maak vervolgens een klein knikje met je kin naar beneden. Draai vervolgens je hoofd weer terug naar het midden. Herhaal dit zowel links als rechts 6 tot 8 keer.
Zit of sta rechtop. Duw je kruin omhoog en trek je kin in. Je zou nu rek op de achterzijde van je nek moeten voelen. Hou dit 5 seconden aan en ontspan de nek weer. Herhaal dit 6 tot 8 keer.
Ben jij jouw spanningshoofdpijn zat en wil je weer pijnvrij leven?

Plan een intakegesprek bij een van onze chiropractoren.

Ook interessant
Artrose in rug, nek of schouder?

Artrose in rug, nek of schouder?

Artrose in rug, schouder of nek? Voorkom pijn, stijfheid en beperkingendoor Ivar Schenk  |  leestijd: 3 minutenArtrose is een veelvoorkomende aandoening en gaat gepaard met pijnlijke gewrichten en verminderde mobiliteit. Artrose in je rug, schouder of nek kan je...

Wat is het verschil tussen chiropractie en manuele therapie?

Wat is het verschil tussen chiropractie en manuele therapie?

De verschillen en overeenkomsten tussen chiropractie en manuele therapiedoor Roel te Kolstee  |  leestijd: 5 minutenWat is het verschil tussen chiropractie en manuele therapie? Deze vraag komt bijna dagelijks voorbij in onze praktijk. Best begrijpelijk, want voor...