Slaap jezelf gezond

Slaap jezelf gezond

8 tips om meer uit je slaap te halen
Rebecca Berry - Chiropractie Tiel Zutphen

door Rebecca Berry  |  leestijd: 2 minuten

Slapen is naast beweging en gezonde voeding de belangrijkste en goedkoopste manier om je lichaam en geest gezond te houden. Het is het beste medicijn als je grieperig bent of bijvoorbeeld moet herstellen van een medische ingreep of een stressvolle tijd.

Tijdens onze slaap herstelt ons lichaam van de inspanningen en prikkels waar het overdag aan is blootgesteld. Deze herstelprocessen zijn niet alleen voor onze spieren en gewrichten, maar ook voor ons brein van cruciaal gezondheidsbelang.

Onvoldoende slaap veroorzaakt lichamelijke klachten

Onze slaap kent verschillende onbewuste fasen. Lichte slaap en diepe slaap wisselen zich onderling af. Tijdens onze diepe slaap vinden je lichamelijke herstelprocessen plaats. Je spieren verslappen en kunnen herstellen. Je bloeddruk daalt en je immuun- en hormoonsysteem komen weer in balans. Te weinig diepe slaap kan de oorzaak zijn van spierklachten en geeft een verhoogd risico op overgewicht, een te hoge bloeddruk of een verhoogde bloedsuikerspiegel.

Je brein kan niet zonder slaap

Ook ons brein kan niet zonder slaap. Alle informatie die we door de dag heen tot ons nemen, heeft tot gevolg dat zich bepaalde eiwitten in onze hersenen opstapelen. Tijdens onze slaap worden deze ‘afvalstoffen’ door ons hersenvocht afgevoerd en uiteindelijk – via de bloedsomloop – door onze lever afgebroken. Onze hersenen worden ’s tijdens een diepe slaap dus ‘schoongespoeld’.

8 Tips om eenvoudig de kwaliteit van je slaap te verbeteren

Hoe beter en dieper je slaap, hoe groter het effect op je lichamelijke en geestelijke gezondheid en energieniveau. Met deze 8 tips verbeter je vanaf nu de kwaliteit van je slaap:
Zorg dat je in ieder geval tussen de 7 en 8 uur per nacht slaapt
Ontwikkel een vast ritme met het naar bed gaan
Vermijd (LED) licht van telefoon, tablet of televisie, vlak voor je gaat slapen
Eet bij voorkeur geen zware maaltijd en drink geen alcohol vlak voor het slapen
Zorg dat de slaapkamer goed geventileerd en lekker fris is
Neem een warme douche voor het slapen. Het helpt om sneller ontspannen en diep in slaap te vallen
Vermijd zware gesprekken of discussies voor het slapen; lees liever een boek
Drink geen koffie binnen 3 uur voor het slapen gaan, maar liever een (kruiden)thee
Rebecca Berry - Chiropractie Tiel Zutphen

Rebecca Berry

Rebecca is geboren en getogen in Zuid-Afrika en heeft haar studie chiropractie gevolgd aan de Universiteit van Johannesburg. In 2019 is ze naar Nederland gekomen en heeft hier een vliegende start gemaakt als chiropractor in de chiropractiepraktijk Tiel Zutphen. Bij haar patiënten staat Rebecca bekend om de rust die ze uitstraalt en haar luisterend oor. Haar collega’s kennen vooral haar grote enthousiasme, doorzettingsvermogen en leergierigheid. En haar coffee-addiction. Daar wordt ze nog scherper van, weet ze zelf. Privé kan ze haar energie kwijt in sporten en bewegen. Lekker buiten wielrennen en wandelen. Of kamperen en nieuwe gebieden ontdekken. In de wintermaanden kan ze haar energie kwijt in fitness en Braziliaanse jiujitsu.

LinkedIn

Ook interessant
Wat is pijn? Iets fysieks of zit het gewoon tussen je oren?

Wat is pijn? Iets fysieks of zit het gewoon tussen je oren?

Wat is pijn?Pijnbeleving: iets fysieks of zit het gewoon tussen je oren? door Roel te Kolstee  |  leestijd: 10 minutenAls je pijnklachten hebt, is het laatste wat je wilt horen: “Het zit tussen je oren”. Het suggereert dat de pijn niet echt is. Dat het probleem een...

Terugkerende klachten, waarom gebeurt dit?

Terugkerende klachten, waarom gebeurt dit?

Terugkerende pijnklachten, waarom gebeurt dit?De belangrijkste oorzaken van terugkerende klachten door Rebecca Berry  |  leestijd: 5 minutenOngelofelijk frustrerend is dat: je hebt je behandeltraject met goed resultaat afgerond. Je rug- of nekklachten zijn helemaal...

Welke sport is goed voor mijn rug? | Alle sporten op een rijtje

Welke sport is goed voor mijn rug? | Alle sporten op een rijtje

Welke sport is goed voor mijn rug?Alle sporten op een rijtjedoor Roel te Kolstee |  leestijd: 6 minutenWelke sport is goed voor mijn rug? Informatie en tips om de beste sport voor jouw rug te kiezen Welke sport is goed voor m’n rug? Welke oefeningen kan ik doen om...