Nekpijn, nekklachten en nekhernia
Rug- en nekklachten voorkomen? | Dit zijn de 10 belangrijkste tips
Ivar Schenk - Chiropractie Tiel Zutphen

door Ivar Schenk  |  leestijd: 5 minuten

Rug- en nekklachten voorkomen?

Dit zijn de 10 belangrijkste tips

Je hoort het veel; mensen die wel eens last hebben van rug- en nekklachten. Wat opvalt, is dat een steeds grotere groep mensen langdurig last houdt van rug- en nekklachten. Tot het zelfs chronische rug- en nekpijn kan opleveren.

Maar goed nieuws; je rug is sterk en klachten ontstaan zelden doordat er iets kapot is in je rug. Rug- en nekpijn ontstaan eerder door omstandigheden. Zoals overbelasting, een verkeerde houding of eenzijdige activiteiten. Zetten we de 10 belangrijkste tips om rug- en nekpijn te voorkomen voor je op een rij.

Je rug is sterk en slim

En kan een groot deel van de problemen zelf oplossen
Je rug heeft een geweldig slimme structuur, maar is tegelijkertijd ook erg ingewikkeld. Botten, gewrichten, spieren en nog vele andere weefsels werken allemaal samen. Ze zorgen niet alleen dat jij rechtop kunt lopen. Ze houden je ook de hele dag door stabiel.

Al deze weefsels kunnen ook rug- en nekklachten veroorzaken. Gelukkig kan het lichaam door middel van een juiste hoeveelheid rust en beweging een groot deel van de acute problemen zelf oplossen.

De belangrijkste oorzaak van chronische rug- en nekklachten

Het wordt wat ingewikkelder voor het lichaam als de klachten of zelfs de oorzaak van de klachten, zoals bijvoorbeeld een slechte houding, langer blijven aanhouden. Dit vermindert de herstelcapaciteit van het lichaam. Het is een van de redenen waarom soms een eenvoudige beweging, zoals het oppakken van een potlood van de grond, ook klachten kan veroorzaken. Het is een van de belangrijkste oorzaken van chronische rug- en nekklachten.  

Last van rug- of nekpijn
Blijf er niet mee lopen

Meest voorkomende oorzaken rugpijn 

Soms ontstaan rug- en nekklachten door slechts één ongelukkig, maar duidelijk moment. Zoals bijvoorbeeld bij een sportblessure of auto-ongeluk. Veel vaker ontstaan klachten geleidelijk. Of is de rug door de jaren heen zwakker geworden, waardoor op een minder moment de rug een stuk kwetsbaarder is. Als je pech hebt, krijg je daardoor te maken met scherpere rug- en nekklachten.

Dit gebeurt door vele subtiele factoren die we in ons dagelijkse leven tegenkomen. Zo kunnen bepaalde houdingen veel druk op de rug en nek zetten. Of zijn door de jaren heen bepaalde spieren onderontwikkeld geraakt. Wij zien dat dit de belangrijkste oorzaken zijn van veel rug- en nekklachten.

Kortom: allerlei factoren uit ons dagelijkse leven zijn vaak de grootste oorzaken van rug- en nekpijn. Het goede nieuws daarbij is dat in ons dagelijkse leven ook de grootste winst is te behalen om eenvoudig rug- en nekpijn te voorkomen.

Diagnose Chiropractie Tiel Zutphen

10 belangrijkste tips om rug- en nekpijn te voorkomen

Eenvoudig toe te passen in je dagelijkse leven

Tip 1. Zorg voor gezonde voeding en een goed gewicht

Tip 2. Vermijd langdurige inactiviteit

Blijf niet urenlang voorovergebogen zitten tijdens je werk. Of een hele avond onafgebroken voor de tv. Sta om het uur op. Haal bijvoorbeeld een glaasje water en ga dan weer verder. Zie het als een reset voor je lichaam. Je rug en nek zijn er blij mee!

Tip 3. Zorg voor een gezonde (computer)werkplek 

Heb je hierover vragen of wil je advies? Overleg met je chiropractor!

Tip 4. Let goed op je houding

 • Zorg tijdens het zitten voor een rechte rug. Dat wil zeggen: een hoek van 90 graden of meer in de heupen, de schouders naar beneden en naar achteren.
 • Kijk niet constant naar beneden, maar gewoon trots recht naar voren.
 • Houd ook tijdens het staan een rechte rug aan. Probeer niet te veel op het een of juist het andere been te leunen. Een handig trucje daarbij; visualiseer een touw boven op je hoofd dat alles net iets naar boven tilt.
 • Maar de belangrijkste tip: kijk niet te lang naar beneden op een telefoon of computer. Dit is erg zwaar voor de nek. Vergelijk het me je telefoon optillen, zodat het ter hoogte van je gezicht is. Ook dat wordt zwaar voor je arm. Hetzelfde gebeurt in de nek.

Tip 5. Vermijd psychische stress

Psychische stress kan het lichaam – en in het bijzonder je rug en nek – ook gevoeliger maken voor rug- en nekpijn. Zorg dus voor genoeg ontspanning, door bijvoorbeeld sporten en genoeg rust in je dagelijkse leven.

Tip 6. Draag comfortabele schoenen

Bij voorkeur met lage hakken 

Tip 7. Zorg voor voldoende rust en nachtrust

Slaap onder meer op een goede matras dat kromming van de wervelkolom minimaliseert. Wil je eenvoudig meer uit je slaap halen, lees dan onze 8 tips om de kwaliteit van je slaap te verbeteren.

Tip 8. Let goed op tijdens het tillen

Je houding tijdens tillen, is een van de meest kwetsbare posities voor je rug. Til bij voorkeur als volgt:

 • Span de buikspieren aan
 • Zorg voor een stevige basis
 • Til waar mogelijk vanuit de knieën
 • Houd het object dicht bij het lichaam
 • Minimaliseer het draaien van de rug tijdens het tillen

Tip 9. Stop met roken

Tip 10. Blijf actief in beweging

Eventueel onder toezicht van een chiropractor of andere zorgspecialist. Waarom is in beweging blijven zo belangrijk?

 • Bewegen is gezond. Hier onderhoud je niet alleen de rug maar heel het lichaam mee
 • Zorg wel voor een goede warming-up of stretchen voor het sporten of andere fysieke activiteiten, zoals tuinieren
 • Na een periode van inactiviteit is het verstandig je bewegingen rustig op te bouwen. Spieren wennen vrij snel aan een grotere lading. Bij botten en gewrichten duurt dat langer, zo’n 2 weken
 • Zorg voor afwisseling in je bewegingen. Ook als je een actieve baan hebt, is het nog steeds belangrijk om te sporten, zodat je alle andere spieren ook meeneemt en het lichaam niet uit balans brengt
 • Als een oefening pijn doet, doe hem dan niet!
 • Doe dagelijks enkele oefeningen om je rug sterker te maken
Wil je van je acute of telkens terugkerende rug- of nekklachten af?
Plan een intakegesprek bij je chiropractor
Ivar Schenk - Chiropractie Tiel Zutphen

Ivar Schenk

Ivar is chiropractor en mede-eigenaar van chiropractiepraktijk Tiel Zutphen. Zijn studie volgde hij in Engeland. Zijn dag is goed wanneer hij merkt dat patiënten aan de slag gaan met de nieuwe inzichten die hij ze meegeeft, zodat ze sneller kunnen herstellen en de kans op terugkerende klachten een stuk kleiner wordt. Hij vindt het ontzettend leuk om mensen wat te leren, maar heeft een hekel aan ‘beleren’. Maar daarvoor heeft hij zijn troeven klaarliggen: een heldere, laagdrempelige uitleg, persoonlijke aandacht en humor. En naast zijn werk? Dan is Ivar druk met allerlei gezinsactiviteiten en traint hij graag voor een leuke triatlon. Want dat houdt hem fysiek en mentaal fit en fris!

LinkedIn

Ook interessant
Artrose in rug, nek of schouder?

Artrose in rug, nek of schouder?

Artrose in rug, schouder of nek? Voorkom pijn, stijfheid en beperkingendoor Ivar Schenk  |  leestijd: 3 minutenArtrose is een veelvoorkomende aandoening en gaat gepaard met pijnlijke gewrichten en verminderde mobiliteit. Artrose in je rug, schouder of nek kan je...

Wat is het verschil tussen chiropractie en manuele therapie?

Wat is het verschil tussen chiropractie en manuele therapie?

De verschillen en overeenkomsten tussen chiropractie en manuele therapiedoor Roel te Kolstee  |  leestijd: 5 minutenWat is het verschil tussen chiropractie en manuele therapie? Deze vraag komt bijna dagelijks voorbij in onze praktijk. Best begrijpelijk, want voor...