Nekpijn, nekklachten en nekhernia
Rug- en nekklachten voorkomen? | Dit zijn de 10 belangrijkste tips
Ivar Schenk - Chiropractie Tiel Zutphen

door Erik Martens  |  leestijd: 5 minuten

Rug- en nekklachten voorkomen?

Dit zijn de 10 belangrijkste tips

Je hoort het veel; mensen die wel eens last hebben van rug- en nekklachten. Wat opvalt, is dat een steeds grotere groep mensen langdurig last houdt van rug- en nekklachten. Tot het zelfs chronische rug- en nekpijn kan opleveren.

Maar goed nieuws; je rug is sterk en klachten ontstaan zelden doordat er iets kapot is in je rug. Rug- en nekpijn ontstaan eerder door omstandigheden. Zoals overbelasting, een verkeerde houding of eenzijdige activiteiten. Zetten we de 10 belangrijkste tips om rug- en nekpijn te voorkomen voor je op een rij.

Je rug is sterk en slim

En kan een groot deel van de problemen zelf oplossen
Je rug heeft een geweldig slimme structuur, maar is tegelijkertijd ook erg ingewikkeld. Botten, gewrichten, spieren en nog vele andere weefsels werken allemaal samen. Ze zorgen niet alleen dat jij rechtop kunt lopen. Ze houden je ook de hele dag door stabiel.

Al deze weefsels kunnen ook rug- en nekklachten veroorzaken. Gelukkig kan het lichaam door middel van een juiste hoeveelheid rust en beweging een groot deel van de acute problemen zelf oplossen.

De belangrijkste oorzaak van chronische rug- en nekklachten

Het wordt wat ingewikkelder voor het lichaam als de klachten of zelfs de oorzaak van de klachten, zoals bijvoorbeeld een slechte houding, langer blijven aanhouden. Dit vermindert de herstelcapaciteit van het lichaam. Het is een van de redenen waarom soms een eenvoudige beweging, zoals het oppakken van een potlood van de grond, ook klachten kan veroorzaken. Het is een van de belangrijkste oorzaken van chronische rug- en nekklachten.  

Last van rug- of nekpijn
Blijf er niet mee lopen

Meest voorkomende oorzaken rugpijn 

Soms ontstaan rug- en nekklachten door slechts één ongelukkig, maar duidelijk moment. Zoals bijvoorbeeld bij een sportblessure of auto-ongeluk. Veel vaker ontstaan klachten geleidelijk. Of is de rug door de jaren heen zwakker geworden, waardoor op een minder moment de rug een stuk kwetsbaarder is. Als je pech hebt, krijg je daardoor te maken met scherpere rug- en nekklachten.

Dit gebeurt door vele subtiele factoren die we in ons dagelijkse leven tegenkomen. Zo kunnen bepaalde houdingen veel druk op de rug en nek zetten. Of zijn door de jaren heen bepaalde spieren onderontwikkeld geraakt. Wij zien dat dit de belangrijkste oorzaken zijn van veel rug- en nekklachten.

Kortom: allerlei factoren uit ons dagelijkse leven zijn vaak de grootste oorzaken van rug- en nekpijn. Het goede nieuws daarbij is dat in ons dagelijkse leven ook de grootste winst is te behalen om eenvoudig rug- en nekpijn te voorkomen.

Diagnose Chiropractie Tiel Zutphen

10 belangrijkste tips om rug- en nekpijn te voorkomen

Eenvoudig toe te passen in je dagelijkse leven

Tip 1. Zorg voor gezonde voeding en een goed gewicht

Tip 2. Vermijd langdurige inactiviteit

Blijf niet urenlang voorovergebogen zitten tijdens je werk. Of een hele avond onafgebroken voor de tv. Sta om het uur op. Haal bijvoorbeeld een glaasje water en ga dan weer verder. Zie het als een reset voor je lichaam. Je rug en nek zijn er blij mee!

Tip 3. Zorg voor een gezonde (computer)werkplek 

Heb je hierover vragen of wil je advies? Overleg met je chiropractor!

Tip 4. Let goed op je houding

  • Zorg tijdens het zitten voor een rechte rug. Dat wil zeggen: een hoek van 90 graden of meer in de heupen, de schouders naar beneden en naar achteren.
  • Kijk niet constant naar beneden, maar gewoon trots recht naar voren.
  • Houd ook tijdens het staan een rechte rug aan. Probeer niet te veel op het een of juist het andere been te leunen. Een handig trucje daarbij; visualiseer een touw boven op je hoofd dat alles net iets naar boven tilt.
  • Maar de belangrijkste tip: kijk niet te lang naar beneden op een telefoon of computer. Dit is erg zwaar voor de nek. Vergelijk het me je telefoon optillen, zodat het ter hoogte van je gezicht is. Ook dat wordt zwaar voor je arm. Hetzelfde gebeurt in de nek.

Tip 5. Vermijd psychische stress

Psychische stress kan het lichaam – en in het bijzonder je rug en nek – ook gevoeliger maken voor rug- en nekpijn. Zorg dus voor genoeg ontspanning, door bijvoorbeeld sporten en genoeg rust in je dagelijkse leven.

Tip 6. Draag comfortabele schoenen

Bij voorkeur met lage hakken 

Tip 7. Zorg voor voldoende rust en nachtrust

Slaap onder meer op een goede matras dat kromming van de wervelkolom minimaliseert. Wil je eenvoudig meer uit je slaap halen, lees dan onze 8 tips om de kwaliteit van je slaap te verbeteren.

Tip 8. Let goed op tijdens het tillen

Je houding tijdens tillen, is een van de meest kwetsbare posities voor je rug. Til bij voorkeur als volgt:

  • Span de buikspieren aan
  • Zorg voor een stevige basis
  • Til waar mogelijk vanuit de knieën
  • Houd het object dicht bij het lichaam
  • Minimaliseer het draaien van de rug tijdens het tillen

Tip 9. Stop met roken

Tip 10. Blijf actief in beweging

Eventueel onder toezicht van een chiropractor of andere zorgspecialist. Waarom is in beweging blijven zo belangrijk?

  • Bewegen is gezond. Hier onderhoud je niet alleen de rug maar heel het lichaam mee
  • Zorg wel voor een goede warming-up of stretchen voor het sporten of andere fysieke activiteiten, zoals tuinieren
  • Na een periode van inactiviteit is het verstandig je bewegingen rustig op te bouwen. Spieren wennen vrij snel aan een grotere lading. Bij botten en gewrichten duurt dat langer, zo’n 2 weken
  • Zorg voor afwisseling in je bewegingen. Ook als je een actieve baan hebt, is het nog steeds belangrijk om te sporten, zodat je alle andere spieren ook meeneemt en het lichaam niet uit balans brengt
  • Als een oefening pijn doet, doe hem dan niet!
  • Doe dagelijks enkele oefeningen om je rug sterker te maken
Wil je van je acute of telkens terugkerende rug- of nekklachten af?
Plan een intakegesprek bij je chiropractor
Over de auteur: Erik Martens

Erik is geboren en getogen in Brabant en houdt van het bourgondische Brabantse leven. Voor de opleiding chiropractie maakte hij een uitstapje naar Engeland, waar hij zijn studie volgde aan de AECC University College in Bournemouth. Naast zijn passie voor chiropractie, houdt hij van fitness, lezen, schaken, lange wandel- en fietstochten maken en puzzelen. Dit laatste komt goed van pas in zijn werk. Want Erik wil meer dan patiënten alleen van hun pijn afhelpen. Hij wil uitzoeken wat de oorzaak is van klachten, zodat patiënten klachten in de toekomst kunnen voorkomen. Telkens wanneer dat lukt en patiënten pijn- en klachtenvrij de praktijk verlaten om weer vrij te kunnen bewegen en genieten van het leven, verschijnt er bij Erik een brede glimlach op zijn gezicht!

Roel te Kolstee - Chiropractie Tiel Zutphen
Ook interessant
Wat is het verschil tussen chiropractie en manuele therapie?

Wat is het verschil tussen chiropractie en manuele therapie?

De verschillen en overeenkomsten tussen chiropractie en manuele therapiedoor Roel te Kolstee  |  leestijd: 5 minutenWat is het verschil tussen chiropractie en manuele therapie? Deze vraag komt bijna dagelijks voorbij in onze praktijk. Best begrijpelijk, want voor...

Pijnvrij op vakantie | Zo voorkom je rugklachten

Pijnvrij op vakantie | Zo voorkom je rugklachten

Rugvriendelijk op vakantie door Ivar Schenk  |  leestijd: 2 minutenDe zomervakantie komt eraan! Tijd om even lekker te ontspannen. Het is ook een tijd waarin ons lichaam met een compleet ander houdings- en bewegingsritme te maken krijgt, nu we het werkritme even mogen...

Wat doet een chiropractor?

Wat doet een chiropractor?

Wat doet een chiropractor?door Roel te Kolstee  |  leestijd: 4 minutenWat doet een chiropractor nou eigenlijk? Heb jij die vraag al eens gehad? Thuis of op je werk? Die vraag wordt namelijk vaak aan onze patiënten gesteld. Tja, en wat zeg je dan? We geven je graag een...