Pijn-in-heup-Chiropractie-Tiel-Zutphen

Pijn in de heup

Snel weer pijnvrij!
Ivar Schenk - Chiropractie Tiel Zutphen

door Ivar Schenk  |  leestijd: 4 minuten

Pijn in heup

Pijn in de lies, bilstreek, bovenbeen of in de heup zelf

In onze praktijk zien we regelmatig mensen met pijn in de heup of pijn rondom het heupgebied. Heupklachten die echt worden veroorzaakt door het heupgewricht zelf, worden typisch gevoeld in de lies, de bilstreek en in het bovenbeen. In bepaalde gevallen kan er daadwerkelijk een probleem met het heupgewricht zelf zijn. Je voelt dan pijn in je heup tijdens het opstaan, lopen en op je heupen liggen.

Oorzaken van pijn in de heup

Veel heupklachten worden niet veroorzaakt door het heupgewricht

Maar als wij patiënten met pijn in de heup in onze praktijk onderzoeken, zien we vaak dat de heupklachten niet worden veroorzaakt door de heupgewrichten, maar door de spieren rondom de heupen en de gewrichten in de lage rug en/of het bekken.

Wil je snel weten wat de oorzaak is van jouw heupklachten, zodat je met de juiste behandeling of oefeningen binnenkort weer pijnvrij bent?

Neem contact met ons op of plan direct een afspraak in onze online agenda.

Pijn in de heup?
Blijf er niet mee lopen

Pijn in heup door heupslijtage

Wat kun je beter wel en niet doen?

Ieder mens krijgt op latere leeftijd te maken met slijtage in zijn of haar gewrichten. Slijtage in het heupgewricht komt met name voor bij mensen ouder dan 60 jaar. Het veroorzaakt pijn in de heup wanneer het gewricht wordt belast. Bijvoorbeeld tijdens wandelen, traplopen of wanneer je opstaat na een tijdje zitten.

Fietsen geeft daarentegen vaak weinig tot geen heupklachten. Bij een lichte tot matige slijtage kunnen de heupklachten met gerichte behandeling, oefeningen en aanpassingen in het belastingpatroon vaak goed onder controle worden gehouden.

Pijn in heup door slijmbeursontsteking

Vaak een gevolg van onbalans tussen spieren en gewrichten

Heupklachten door een slijmbeursonsteking geeft meestal pijn in de heup aan de zijkant van de heup. Helaas zien we dat een injectie of medicatie voor heupklachten door een slijmbeursontsteking vaak maar een heel tijdelijk effect heeft. Heupklachten door een slijmbeursontsteking staan namelijk meestal niet op zichzelf. De pijn in de heup is vaak een gevolg van een onbalans in spier- en gewrichtsstructuren van de heup, lage rug en het bekken.

Slijmbeursontsteking door eenzijdige belasting

Deze onbalans ontstaat heel geleidelijk, doordat we ons lichaam op dagelijkse basis vaak eenzijdig belasten. We zitten veel en wisselen onze bewegingen weinig af. Daardoor verzwakken bepaalde spieren rondom de heupen. Andere spieren worden juist korter. Daarnaast kunnen zowel het heupgewricht, als de gewrichten in de rug en het bekken verstijven, wat kan bijdragen aan pijn in de heup en onderrug.

Behandeling van pijn in de heup

Iedere behandeling is maatwerk

Je kunt je voorstellen dat de behandeling van heupklachten erg afhangt van de onderliggende oorzaak. Daarom onderzoeken we niet alleen je heup zelf, maar ook de spieren en gewrichten die in verband staan met je heupen. Vaak komen er dan meerdere aandachtspunten naar voren, die samen de basis vormen voor een doeltreffende behandeling.

De behandeling van heupklachten is dus voor niemand hetzelfde. Heb je slijtage in je heupen? Dan ligt de nadruk vooral op het soepeler maken van de heupbewegingen. In een ander geval werken we bij heupklachten met oefeningen die de heupen en rug stabieler maken. Daarnaast zien we dat blokkades in de gewrichten van de rug en het bekken pijn in de heup kunnen veroorzaken. Je chiropractor maakt deze blokkades vakkundig los, zodat je weer pijnvrij bent. Kortom, de behandeling van pijn in je heupen is altijd maatwerk!

Behandeling-van-pijn-in-de-heup-Chiropractie-Tiel-Zutphen

5 tips bij heupklachten

Heeft u slijtage in een heup? Blijf gedoseerd stukjes wandelen, maar houd goed uw grenzen in de gaten.
Ook fietsen is – zoveel als u wilt – heel goed bij heupklachten als gevolg van slijtage; er staat nauwelijks belasting op de heupen. De heupen maken een rustige op- en neergaande beweging, waardoor ze soepel blijven.
De bewegingsbeperking die optreedt bij heupslijtage kun je goed onder controle houden door dagelijkse rekoefeningen te doen met de heup. Je chiropractor kan je laten zien welke oefeningen goed bij jouw heupklachten passen.
Op je zij liggen ´s nachts kan bij heupklachten wel eens problemen geven. Ga liever op je rug liggen. Of op je zij met een kussen tussen je knieën, als je toch graag op je zij wilt liggen.
Heb je zittend werk? Wissel zitten dan vaker af met staand werken en ga regelmatig een stukje wandelen.
Tips-bij-heupklachten-Chiropractie-Tiel-Zutphen

Wil je snel weten wat de oorzaak is van jouw heupklachten, zodat je met de juiste behandeling of oefeningen binnenkort weer pijnvrij bent?

Neem contact met ons op of plan direct een afspraak in onze online agenda.

Pijn in de heup?
Blijf er niet mee lopen
Ivar Schenk - Chiropractie Tiel Zutphen

Ivar Schenk

Ivar is chiropractor en mede-eigenaar van chiropractiepraktijk Tiel Zutphen. Zijn studie volgde hij in Engeland. Zijn dag is goed wanneer hij merkt dat patiënten aan de slag gaan met de nieuwe inzichten die hij ze meegeeft, zodat ze sneller kunnen herstellen en de kans op terugkerende klachten een stuk kleiner wordt. Hij vindt het ontzettend leuk om mensen wat te leren, maar heeft een hekel aan ‘beleren’. Maar daarvoor heeft hij zijn troeven klaarliggen: een heldere, laagdrempelige uitleg, persoonlijke aandacht en humor. En naast zijn werk? Dan is Ivar druk met allerlei gezinsactiviteiten en traint hij graag voor een leuke triatlon. Want dat houdt hem fysiek en mentaal fit en fris!

LinkedIn

Ook interessant
Artrose in rug, nek of schouder?

Artrose in rug, nek of schouder?

Artrose in rug, schouder of nek? Voorkom pijn, stijfheid en beperkingendoor Ivar Schenk  |  leestijd: 3 minutenArtrose is een veelvoorkomende aandoening en gaat gepaard met pijnlijke gewrichten en verminderde mobiliteit. Artrose in je rug, schouder of nek kan je...

Wat is het verschil tussen chiropractie en manuele therapie?

Wat is het verschil tussen chiropractie en manuele therapie?

De verschillen en overeenkomsten tussen chiropractie en manuele therapiedoor Roel te Kolstee  |  leestijd: 5 minutenWat is het verschil tussen chiropractie en manuele therapie? Deze vraag komt bijna dagelijks voorbij in onze praktijk. Best begrijpelijk, want voor...