Oefeningen lage rugpijn
Eenvoudige manieren om pijn te verminderen
Door het thuiswerken en de gesloten sportscholen en sportverenigingen, zien wij tot onze spijt een duidelijke toename van mensen met rugklachten, nekklachten en spit. Allemaal klachten die ontstaan door langdurig stilzitten en weinig bewegen.
Het goede nieuws is dat deze klachten bijna nooit ontstaan doordat er iets ‘stuk’ is in het lichaam, maar doordat je weefsels niet voldoende kunnen ademen! In dit blogartikel leggen we uit hoe dat werkt en hoe je met oefeningen onder meer lage rugpijn (voor een groot deel) kunt wegnemen.
Rugpijn en nekklachten
Doordat je weefsels niet kunnen ademen.
Ademhalen kennen we als het vullen van de longen met lucht. Je neemt zuurstof op in je bloed en je ademt CO2 uit. Het transport van deze gassen gaat via het bloed naar alle uithoeken van het lichaam. Maar ook ter plekke in het weefsel (op cellulair niveau) moet een soort ademhaling kunnen plaatsvinden.
Vloeistoffen moeten zich in het weefsel kunnen verplaatsen om zuurstof en voedingstoffen te transporteren en afvalstoffen te verwijderen. Het beurtelings samentrekken en ontspannen van spieren creëert een lokale pompwerking, die samen met het pompen van het hart, verantwoordelijk is voor dit transport. Als we lang stilzitten stagneert dit transport, wat op den duur tot rugklachten , nekklachten of spit kan leiden.
Niet behandelen maar bewegen is de oplossing
Om dit te illustreren kun je het volgende experiment proberen: doe een elastiekje een aantal keer strak om je vinger. Na een tijdje wordt de vinger steeds pijnlijker, omdat er geen vloeistoftransport plaatsvindt. De vinger is niet kapot (zolang het experiment niet te lang duurt), maar door het zuurstofgebrek en de ophoping van afvalstoffen worden pijnzenuwen geprikkeld. Lang stilzitten heeft een vergelijkbaar effect op de rug, nek en schouders. Een behandeling is hierbij meestal niet de oplossing. Er moet gewoon meer bewogen worden! Dat is immers waar ons lichaam voor gemaakt is, niet om de hele dag stil te zitten.
Oefeningen lage rugpijn
Bewegen is het toverwoord!
Bij dit soort rugpijn maakt het niet veel uit hoe je beweegt, als je maar beweegt. Specifieke oefeningen zijn niet nodig. Ga gewoon een wandeling maken, een stuk fietsen, touwtjespringen of 25 kniebuigingen doen. Binnen een paar minuten komt het vloeistoftransport weer op gang en zal de lage rugpijn in de regel afnemen.
Nog beter dan één keer per dag oefeningen voor lage rugpijn doen, is meerdere malen per dag kort bewegen. Ademhalen is immers ook iets wat je niet maar één keer per dag doet. Je wilt het liefst regelmatig zuurstof naar alle weefsels transporteren. Dus zet een kookwekker klaar en beweeg elk half uur tenminste een paar minuten als oefening tegen lage rugklachten.
Overigens is het natuurlijk nog steeds uitstekend om ook enkele keren per week een meer uitdagende training te doen. Hoe fitter en sterker het lichaam is, hoe minder snel je last krijgt van pijnklachten in je lichaam en hoe beter jij je voelt.
Ben je op zoek naar geschikte oefeningen bij lage rugpijn om jouw rug sterk en pijnvrij te houden?
Neem contact met ons op of plan direct een afspraak in onze online agenda.
We kijken welke oefeningen voor lage rugpijn bij jouw rug passen en het beste resultaat geven!
Lage rugpijn?
Blijf er niet mee lopen
Specifieke oefeningen bij lage rupijn
Voorkom verkeerde oefeningen die pijnklachten verergeren!
Bij sommige rugklachten (bijvoorbeeld als gevolg van een hernia of andere oorzaken) kan het wel degelijk nuttig zijn om specifieke oefeningen te doen. Maar het is dan belangrijk dat dit de juiste oefeningen zijn! Sterker nog: de verkeerde oefeningen kunnen averechts werken en meer pijn of klachten veroorzaken. Iets wat je niet wilt.
Het adviseren over welke oefeningen bij lage rugpijn effectief zijn is dus maatwerk. De specifieke oefeningen die we aanraden zijn sterk afhankelijk van de diagnose en hoe jouw rug zich gedraagt. Simpelweg ‘oefeningen bij lage rugpijn’ van internet plukken is als online een willekeurige nieuwe bril bestellen zonder dat er een oogmeting is gedaan. En dan maar hopen dat je er beter mee gaat zien!
Richtlijnen bij het kiezen van oefeningen lage rugpijn
Gelukkig zijn er wel een paar goede en logische richtlijnen bij oefeningen in het algemeen, die zeker ook gelden voor oefeningen bij lage rugpijn:
Oefeningen mogen de klachten niet verergeren.
Als bepaalde bewegingen of oefeningen de pijnklachten erger maken (direct of achteraf), dan is het onverstandig om zonder overleg met een deskundige door te gaan met deze oefeningen. Buikspieroefeningen zijn daar een goed voorbeeld van: als ze lage rugpijn veroorzaken, dan heb je een andere oefening voor je lage rugpijn nodig. Ga hier dan dus niet mee door, maar vraag eerst advies!
Oefeningen of bewegingen die geen verergering van de klachten geven, of bij voorkeur zelfs verlichting van de pijn, zijn doorgaans wel veilig om te doen.
Bij een herstellende rug is het verstandig om meerder keren per dag kleine beetjes te oefenen. En in het begin zeker niet te zwaar. Net als vlak na een verzwikte enkel: ga eerst meerdere keren per dag kleine stukjes lopen, voordat een rondje hardlopen weer aan de orde is.
Neem rust na een ‘flare-up’
Het herstellende weefsel moet enerzijds belast worden om goed te kunnen herstellen, maar te veel ineens kan juist weer tot meer klachten leiden. Als zo’n ‘flare-up’ ontstaat neem dan enkele dagen rust in acht tot de klachten weer afnemen en start dan de oefeningen weer op met een halve dosering.
Ben je op zoek naar geschikte oefeningen bij lage rugpijn om jouw rug sterk en pijnvrij te houden?
Neem contact met ons op of plan direct een afspraak in onze online agenda.
We kijken welke oefeningen voor lage rugpijn bij jouw rug passen en het beste resultaat geven!
Blijf er niet mee lopen
Roel Te Kolstee
Roel is chiropractor en mede-eigenaar van chiropractiepraktijk Tiel Zutphen. Al meer dan 20 jaar werkt hij als chiropractor, zonder zich een dag te vervelen. De nieuwste inzichten en ontwikkelingen in het vak, de verschillende type klachten, de persoon achter de pijn, het blijft hem mateloos boeien. Misschien heeft dat iets te maken met zijn enorme leergierigheid en ambitie? Hoe dan ook is hij niet snel tevreden. Hij wil precies weten hoe dingen zitten, zoekt altijd naar de vraag achter de vraag en naar nóg betere manieren om patiënten te helpen. Blij wordt hij op het moment dat patiënten zich realiseren dat ze zelf weer grip krijgen op hun lichaam. Ook privé heeft Roel altijd volop plannen. Naast iedere dag sporten of bewegen, houdt hij van lekker koken, fotograferen, lezen en een gezellig feestje op z’n tijd.
Migraine de baas met chiropractie | Effectieve behandelingen en adviezen
Migraine zet je leven op de kopChiropractie biedt hulpdoor Ivar Schenk | leestijd: 3 minutenMigraine zet je leven op de kop. Die kloppende pijn aan één kant van je hoofd, gedwongen volledige rust moeten nemen en de dagenlange nasleep met vermoeidheid en...
Stenose klachten? Dit kun je eraan doen
Pijn in je benen door stenose? Dit kun je eraan doendoor Roel te Kolstee | leestijd: 3 minutenHeb je pijn in je benen die maar niet weggaat? De kans is groot dat je rug daar een rol in speelt. Wanneer je last hebt van beide benen tegelijk, kan het zijn dat er sprake...
Artrose in rug, nek of schouder?
Artrose in rug, schouder of nek? Voorkom pijn, stijfheid en beperkingendoor Ivar Schenk | leestijd: 3 minutenArtrose is een veelvoorkomende aandoening en gaat gepaard met pijnlijke gewrichten en verminderde mobiliteit. Artrose in je rug, schouder of nek kan je...