Nekpijn, nekklachten en nekhernia
Last van hardnekkige of terugkerende rug- of nekklachten?

Hardnekkige rug- en nekklachten

Oplossen met nieuwe behandelmethode

Loop je al langer met hardnekkige rug- of nekklachten? Of komen nek- en rugklachten telkens weer terug? Wellicht is er sprake van ‘stabiliteitsproblemen’. Gelukkig zijn deze steeds beter te behandelen, waardoor chronische pijnklachten structureel worden verholpen.

Wat zijn stabiliteitsproblemen?

Zonder spieren zou ons skelet spontaan in elkaar zakken. De spieren werken als scheerlijnen om de boel rechtop te houden. Als de spieren hierbij te veel, te weinig of te laat aanspannen, spreken we van stabiliteitsproblemen. Deze kunnen chronische pijn en vervelende pijnscheuten in je rug en nek veroorzaken. Door de kwaliteit van je bewegingen te verbeteren, zijn pijnklachten structureel te verhelpen. In dit blogartikel lees je uitgebreid over chronische rug- en nekpijn als gevolg van bewegingsproblemen en hoe je die klachten voorgoed kunt verhelpen met Dynamic Neuromuscular Stabilization (DNS).

DNS methode; minder pijn door efficiënter te bewegen

De behandelmethode Dynamic Neuromuscular Stabilization, kort gezegd DNS, is heel effectief voor mensen met chronische pijn- en bewegingsklachten. Hardnekkige klachten worden verholpen door de kwaliteit van je bewegingen te verbeteren. Ofwel door efficiënter te bewegen. Zeker in combinatie met onze chiropractische behandeling is dit een effectief concept. Daarnaast kan DNS sporters en atleten helpen om prestaties te verbeteren. Immers: hoe efficiënter je beweegt, des te sneller je loopt en hoger je springt. Efficiënt bewegen begint allemaal met een goede basis. Net als bij baby’s: eerst goed leren lopen, daarna pas rennen.
DNS leert je beter bewegen, waardoor pijnklachten structureel verdwijnen.

Last van hardnekkige nek- en rugklachten?
Blijf er niet mee lopen

Pijnscheuten zijn kenmerkend voor stabilisatieproblemen

Je lichaam hoort je rompspieren automatisch te activeren. Al voordat we in beweging komen, spant het centrale zenuwstelsel de rompspieren aan, zodat de wervelkolom wordt schrap gezet. Zo kan de wervelkolom veilig grote krachten opvangen. Heb je te maken met stabilisatieproblemen, dan reageren je spieren te laat. Dit uit zich in pijnscheuten bij onverwachtse bewegingen. Bijvoorbeeld bij hoesten of niezen, bij omdraaien in bed of wanneer je met de auto over een verkeersdrempel rijdt. Herken je die pijnscheuten? Dan is dit een sterke indicatie dat je rompspieren te laat of onvoldoende worden geactiveerd.
Diagnose Chiropractie Tiel Zutphen

Is je ademhalingspatroon optimaal?

Let ook eens op je ademhaling. Ga daarvoor ontspannen op je rug liggen, met de benen gebogen. Leg één hand op je borst en één hand op je onderbuik. Haal nu rustig adem en voel welke hand het meest op en neer gaat. In rust hoort de beweging voornamelijk in de onderbuik plaats te vinden, niet in de borst. Is dit andersom (meer in de borst dan in de buik) dan is je ademhalingspatroon niet optimaal.

Hoe werkt Dynamic Neuromuscular Stabilization (DNS)

DNS is een unieke trainingsmethode gebaseerd op de principes van ontwikkelingskinesiologie. Met andere woorden: de stapsgewijze ontwikkeling die iedereen in de eerste periode van zijn leven doormaakt, staat model voor het beoordelen en verbeteren van niet-optimale bewegingspatronen bij bijvoorbeeld patiënten en atleten. Ik vertel je graag meer over hoe DNS werkt en wat de mogelijkheden zijn om chronische rug- en nekklachten definitief achter je te laten.

 

Baby’s leren spontaan

Pasgeboren baby’s hebben nauwelijks controle over hun lichaam. In de eerste fase van het leven ontwikkelt het centrale zenuwstelsel zich spontaan en volgens een vast patroon. Dit is de eerste stap in het ontwikkelen van rompstabiliteit: het vermogen om de wervelkolom goed recht te houden. Daarna volgen de bewegingen van de ledematen.

We leren ons geleidelijk op te richten van de vloer en ons voort te bewegen door de ruimte; eerst kruipend en uiteindelijk lopend. We leren deze vaardigheden niet van onze ouders. Beweging en coördinatie ontstaan spontaan, mits we gezond zijn en voldoende gelegenheid hebben om te oefenen. Door te oefenen met beweging worden de spieren sterker en krijgen de botten hun uiteindelijke volwassen vorm. Maar de ware magie vindt plaats in het centrale zenuwstelsel.

 

Baby’s bewegen perfect

Het centrale zenuwstelsel maakt de eerste maanden een enorme ‘rijping’ door. Er worden talloze nieuwe verbindingen aangelegd tussen zenuwen in de hersenen (zenuwkoorden). Langzaam worden er ‘bewegingsprogramma’s’ geschreven: de software die ons helpt om bewegingen uit te voeren. Naarmate deze software beter wordt, worden de bewegingen complexer en talrijker.

Na 14 tot 20 maanden kunnen de meeste kinderen staan en vrij lopen en is de belangrijkste basis gelegd. Uiteraard ontwikkelen we ons in de daaropvolgende jaren nog steeds verder, met name op het gebied van fijne motoriek. Omdat kleine kinderen nog niet ‘verpest’ zijn door onnatuurlijke houdingen en eenzijdige belasting, zijn hun bewegingspatronen nog heel zuiver en precies zoals moeder natuur heeft bedoeld. Let maar eens op hoe een peuter die net kan lopen iets oppakt van de grond: de rug blijft kaarsrecht en de bewegingen komen zuiver vanuit de benen. Heel anders dan bij de meeste volwassenen, die bukken vooral met de rug en buigen hierbij nauwelijks de benen.

Diagnose Chiropractie Tiel Zutphen

Bewegingen beginnen in het zenuwstelsel

Onze spieren en gewrichten doen alles in opdracht van het zenuwstelsel. Een spier kan nog zo sterk zijn, zolang er geen signaal uit het brein komt om samen te trekken, gebeurt er niets. Bovendien zijn bewegingen vaak veel complexer dan dat ze op het eerste gezicht lijken. Voor een alledaagse activiteit als lopen, gebruiken we nagenoeg alle spieren in onze benen tegelijk. Contracties van verschillende spiergroepen wisselen elkaar in razend tempo af. Het centrale zenuwstelsel verzamelt continue informatie over spierspanning, spierlengte, de positie van gewrichten, snelheid, richting en zwaartekracht. Deze informatie wordt gebruikt om bewegingen gecoördineerd en veilig uit te kunnen voeren. Bovendien beperken deze processen zich niet tot de benen: voordat we überhaupt in beweging kunnen komen, moet de romp gestabiliseerd worden. Eenmaal in beweging, bewegen de armen spontaan in tegengestelde fase van de benen mee. Het is maar goed dat we bij dit alles niet bewust na hoeven te denken: zonder de juiste software zou bewegen vrijwel onmogelijk zijn. Het zenuwstelsel zorgt ervoor dat een beweging efficiënt en veilig verloopt. De juiste spieren worden in de juiste mate geactiveerd: niet te veel, niet te weinig. Soms hebben spieren een stabiliserende rol. Bijvoorbeeld om het schouderblad te verankeren aan de ribbenkast, of de kop van de heup keurig ‘gecentreerd’ in de kom te houden. Maar in een ander bewegingspatroon kunnen dezelfde spieren juist als taak hebben om het gewricht in beweging te brengen. De software zorgt dat de gewenste taak zo perfect mogelijk wordt uitgevoerd.

Sleutel niet aan de ‘hardware’, maar verbeter de ‘software’ van je eigen lichaam

In zekere zin zou je dit alles kunnen vergelijken met een robot in een autofabriek. De robot is een ‘lichaam’, aangesloten op een computer. De robot heeft als taak om een schroef op de juist plaats in de nieuwe carrosserie te draaien. Om de robot deze taak uit te laten voeren, schrijft een programmeur een ‘bewegingsprogramma’. De software zorgt er dus voor dat de robot zijn taak op de correcte manier uitvoert. Maar wat als er een fout in de software optreedt? Dan voert de robot zijn taak niet meer correct uit. Waarschijnlijk beweegt de robot nog wel, maar zal de schroef niet op de juiste plaats uitkomen. De taak wordt dus niet meer correct uitgevoerd. Als de fout in de software groot wordt, kan het zelfs gebeuren dat er schade aan de robot ontstaat. Om dit probleem op te lossen, heeft het geen zin om de robot zelf te ‘behandelen’. De robot zelf (de hardware) is immers niet stuk. Dit is een taak voor de computerprogrammeur, hij moet ervoor zorgen dat de software wordt hersteld, zodat de robot zijn taak weer op de juist manier uitvoert. In ons eigen bewegingsapparaat kan bij een fout in de software precies hetzelfde gebeuren. Als de aansturing niet correct is, worden bewegingen inefficiënt en kan er op den duur zelfs schade aan spieren of gewrichten ontstaan. Ook in deze situatie is de oplossing niet om aan het lichaam zelf te gaan sleutelen, maar is er een correctie van de software nodig. En dat is waar DNS om de hoek komt kijken. Waarom is DNS uniek? Veel behandel- en trainingsmethodes zijn gericht op hardware: spieren sterker maken. DNS is uniek omdat het ‘je software’ verbetert. DNS oefeningen helpen om:
Rompstabiliteit te verbeteren

Ademhalingspatronen te verbeteren

Bewegingen weer veilig en efficiënt te maken.

Een groot voordeel van DNS is dat de effecten weliswaar even op zich laten wachten, maar daarna veel meer blijvend zijn. En dat maakt de combinatie met onze chiropractische behandeling ideaal: de behandeling zorgt voor snelle verbeteringen in pijn en stijfheid. DNS verbetert de kwaliteit van bewegingen en lost de pijn op voor de lange termijn.

Diagnose Chiropractie Tiel Zutphen

Slechte gewoontes vervangen door veilige, efficiënte bewegingspatronen

Terug naar de baby’s. Zoals ik al zei, schrijven we in de eerste 14 maanden van ons leven een groot deel van de software die we de rest van ons leven gebruiken om te bewegen. Deze programma’s staan dus al ergens op onze harde schijf in de hersenen…. onder een dikke laag stof. Bij DNS wordt geoefend met houdingen en bewegingen die we tijdens deze ontwikkelingsfase ook doormaken, omdat die heel herkenbaar zijn voor het brein.

We gebruiken dezelfde principes als in onze kindertijd: eerst leer je een correct ademhalingspatroon, in combinatie met het stabiliseren van de wervelkolom, liggend op de rug. Net als een baby van 3 maanden oud. Als dit goed gaat, worden de oefeningen verder uitgebreid naar posities op de buik, op handen en knieën, zithouding, squat en uiteindelijk naar staan. Precies dezelfde volgorde als in onze eerste 14 maanden. Gaandeweg leert het brein de controle over de romp te perfectioneren en dit in steeds moeilijkere posities te beheersen. Slechte gewoontes worden zo vervangen door veilige, efficiënte bewegingspatronen.

 

Oorsprong van DNS

De oorsprong van DNS ligt bij de school voor manuele geneeskunde in Praag. In het werk van o.a. Vladimir Janda, Karl Lewit en Vaclav Vojta. Met achtergronden in neurologie waren zij de eersten die naar het bewegingsapparaat keken vanuit het perspectief van het centrale zenuwstelsel. Professor Pavel Kolar heeft onder al deze uiterst knappe koppen gestudeerd en hun inzichten verder ontwikkeld tot de klinische protocollen die nu gebruikt worden in DNS.

Met DNS verdwijnen hardnekkige of chronische pijnklachten
Weten of DNS een oplossing is voor jouw hardnekkige pijnklachten?
Of heb je vragen over deze behandelmethode?

Beeldmateriaal is eigendom van de Praagse School voor Rehabilitatie (www.rehabps.com), hergebruikt met toestemming.

Ook interessant
Wat is het verschil tussen chiropractie en manuele therapie?

Wat is het verschil tussen chiropractie en manuele therapie?

De verschillen en overeenkomsten tussen chiropractie en manuele therapiedoor Roel te Kolstee  |  leestijd: 5 minutenWat is het verschil tussen chiropractie en manuele therapie? Deze vraag komt bijna dagelijks voorbij in onze praktijk. Best begrijpelijk, want voor...

Pijnvrij op vakantie | Zo voorkom je rugklachten

Pijnvrij op vakantie | Zo voorkom je rugklachten

Rugvriendelijk op vakantie door Ivar Schenk  |  leestijd: 2 minutenDe zomervakantie komt eraan! Tijd om even lekker te ontspannen. Het is ook een tijd waarin ons lichaam met een compleet ander houdings- en bewegingsritme te maken krijgt, nu we het werkritme even mogen...