Ischias wat is dat - Chiropractie Tiel Zutphen
Ischias
Ischias pijn verlichten
Roel te Kolstee - Chiropractie Tiel Zutphen

door Roel te Kolstee  |  leestijd: 5 minuten

Ischias, wat is dat?

Ischias is een symptoom, geen diagnose…

Patiënten stellen ons regelmatig de vraag; ischias, wat is dat? Ischias is – in tegenstelling tot veel andere klachten – geen diagnose! Het is een symptoom. Ischias beschrijft een pijn die in de rug begint en via de bil naar de achterkant van het been trekt.

En er zijn verschillende aandoeningen die deze ischias kunnen veroorzaken. De term ischias beschrijft dus wat je voelt, niet waardoor je die pijn voelt. Wanneer je dus te horen krijgt dat je ischias hebt, kun je daar niet zoveel mee. Het is hetzelfde als tegen een patiënt met pijn in het hoofd zeggen dat ze ‘hoofdpijn’ heeft. Belangrijk is om te achterhalen wat de oorzaak van de ischias pijn is.

Ischias, wat is dat?

De oorzaken van ischias

De klassieke oorzaak van ischias pijn is een irritatie of ontsteking van de ‘nervus ischiadicus’. Ofwel de grote beenzenuw. Deze zenuw kan pijn geven door een ontsteking of doordat er op de zenuw wordt gedrukt. Bijvoorbeeld bij een hernia of en stenose (vernauwing). Ook kunnen sommige spieren en gewrichten in de lage rug en heup een ischias-achtige pijn veroorzaken. Voorbeelden hiervan zijn pijn in het bekkengewricht en pijn in de diepe bilspieren

Wil je snel weten wat de oorzaak is van jouw ischias pijn, zodat je met de juiste ischias behandeling binnenkort weer helemaal klachtenvrij bent?

Neem contact met ons op of plan direct een afspraak in onze online agenda.

Ischias pijn?
Blijf er niet mee lopen

Ischias pijn

De juiste diagnose

Bij ischias pijn die voelt als uitstralingspijn wordt al snel aangenomen dat er ‘ergens een zenuw bekneld zit’. Hoewel dit zeker mogelijk is, hoeft dit niet per se zo te zijn. Om de zenuwfunctie te testen, kunnen wij bijvoorbeeld spierkracht testen en reflexen beoordelen.

Een verminderde spierkracht of een afwezige reflex kan op een beklemde zenuw duiden, bijvoorbeeld door een hernia. Ook zijn er specifieke testen om de ischiaszenuw op rek te zetten of juist te ontspannen. Veranderingen in de ischias pijn helpen in het stellen van de juiste diagnose.

Ischias pijn; uitstralingspijn of hernia?

Is er geen krachtverlies en zijn er geen andere neurologische afwijkingen? Dan is er hoogstwaarschijnlijk geen sprake van een beklemde zenuw, maar van een uitstralingspijn. Het mechanisme hierachter is wat complexer en heeft ermee te maken dat het voor je brein soms lastig is om precies te bepalen waar de ischias pijn ontstaat. Daardoor kan het lijken alsof de ischias pijn uit je been komt.

Is de ischias pijn in de rug heviger dan in het been, dan is de oorsprong van het probleem meestal te vinden in de spieren of gewrichten van je lage rug. Is de ischias pijn in het been erger dan in je rug, dan is een hernia waarschijnlijker.

Waar komt de ischias pijn vandaan?

Doe een zelftest

Ischias beklemde zenuw zelftest 1

Het is mogelijk om jezelf te screenen op ischias pijn door een beklemde zenuw. Om spierkracht in het been te testen, kun je met twee handen tegen een muur gaan staan. Til vervolgens het pijnlijke been een stukje op en laat jezelf een aantal keer door het goede been naar beneden zakken en duw jezelf weer omhoog. Op deze manier test je de kracht in het bovenbeen.

Doe vervolgens hetzelfde bij het pijnlijke been. Let goed op hoe sterk de beide benen aanvoelen. Is er geen verschil, dan ga je nogmaals op het goed been staan. Druk jezelf vervolgens een aantal keer omhoog op de tenen. Hiermee testen we de kuitspieren.

Vergelijk dit weer met de pijnlijke kant. Als je een duidelijk verschil in kracht voelt tussen de beide benen (pijn is niet relevant in deze screen), zou er sprake kunnen zijn van ischias pijn door een beklemde zenuw. Het is dan verstandig om dit verder door een chiropractor te laten beoordelen, zodat je een goede diagnose hebt.

Ischias beklemde zenuw zelftest 2

Een tweede zelftest doe je door te gaan zitten op een stoel. Strek eerst rustig het goede been recht voor je uit en krul je tenen naar je toe. Breng vervolgens voorzichtig de kin naar de borst. Doe hetzelfde met het been aan de pijnlijke kant en vergelijk dit met de goede kant. Doe het behoedzaam, want het kan pijnlijk zijn!

Verergert de ischias pijn heel duidelijk? Dan kan dit wijzen op een beklemde zenuw in de rug. Laat ook in dit geval je klachten door een chiropractor of andere deskundige verder beoordelen. Alleen met een juiste diagnose kun je de ischias behandelen en ischias pijn in de toekomst voorkomen.

Wanneer heb je een onschuldige uitstralingspijn?

Indien bovenstaande testjes geen problemen opleveren, is er waarschijnlijk geen sprake van een zenuwbeknelling, maar van een onschuldige uitstralingspijn. Net als bij elke vorm van rugpijn is het dan prima om een dag of 5 af te wachten of de klachten spontaan afnemen.

Blijf ondertussen rustig actief. Stevig wandelen is vaak de beste oefening voor herstel. Vermijd lange periodes van stilzitten, lange autoritten en zwaar werk. Grote kans dat het probleem zich vanzelf oplost. Merk je na 5 dagen geen verbetering, neem dan contact met ons op!

Ischias pijn - Chiropractie Tiel Zutphen

Ischias pijn verlichten met de juiste ischias behandeling en oefeningen

Met succes je ischias pijn verlichten kan alleen wanneer we zeker weten dat we de juiste diagnose hebben gesteld. Welke ischias behandeling of oefeningen voor thuis werken om jouw ischias pijn te verlichten, is afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Als de ischias pijn wordt veroorzaakt door een hernia is er een andere aanpak nodig dan wanneer er sprake is van bijvoorbeeld een geblokkeerd bekkengewricht (SI-gewricht).

Voor een goede diagnose van de ischias pijn is een röntgenfoto of MRI meestal niet nodig. Ook niet bij het vermoeden van een hernia. In de uitzonderlijke gevallen dat er wel verder onderzoek nodig is, zullen wij hierover altijd contact opnemen met de huisarts.

Ischias pijn verlichten - Chiropractie Tiel Zutphen

Wil je snel van je ischias pijn af, zodat je weer normaal kunt functioneren?
Onze chiropractoren doen zorgvuldig onderzoek en zorgen dat je met een ischias behandeling op maat snel weer pijnvrij bent.

Ischias pijn?
Blijf er niet mee lopen
Roel te Kolstee - Chiropractie Tiel Zutphen

Roel Te Kolstee

Roel is chiropractor en mede-eigenaar van chiropractiepraktijk Tiel Zutphen. Al meer dan 20 jaar werkt hij als chiropractor, zonder zich een dag te vervelen. De nieuwste inzichten en ontwikkelingen in het vak, de verschillende type klachten, de persoon achter de pijn, het blijft hem mateloos boeien. Misschien heeft dat iets te maken met zijn enorme leergierigheid en ambitie? Hoe dan ook is hij niet snel tevreden. Hij wil precies weten hoe dingen zitten, zoekt altijd naar de vraag achter de vraag en naar nóg betere manieren om patiënten te helpen. Blij wordt hij op het moment dat patiënten zich realiseren dat ze zelf weer grip krijgen op hun lichaam. Ook privé heeft Roel altijd volop plannen. Naast iedere dag sporten of bewegen, houdt hij van lekker koken, fotograferen, lezen en een gezellig feestje op z’n tijd.

LinkedIn

Ook interessant
Stenose klachten? Dit kun je eraan doen

Stenose klachten? Dit kun je eraan doen

Pijn in je benen door stenose? Dit kun je eraan doendoor Roel te Kolstee  |  leestijd: 3 minutenHeb je pijn in je benen die maar niet weggaat? De kans is groot dat je rug daar een rol in speelt. Wanneer je last hebt van beide benen tegelijk, kan het zijn dat er sprake...

Artrose in rug, nek of schouder?

Artrose in rug, nek of schouder?

Artrose in rug, schouder of nek? Voorkom pijn, stijfheid en beperkingendoor Ivar Schenk  |  leestijd: 3 minutenArtrose is een veelvoorkomende aandoening en gaat gepaard met pijnlijke gewrichten en verminderde mobiliteit. Artrose in je rug, schouder of nek kan je...