Nekpijn, nekklachten en nekhernia

Chiropractor in beweging; een passie voor triatlon

Ivar Schenk - Chiropractie Tiel Zutphen

door Ivar Schenk  |  leestijd: 5 minuten

De afgelopen jaren heb ik met verschillende patiënten al eens mijn ervaringen met triatlon gedeeld. “Is dat niet extreem inspannend en vermoeiend?’, wordt er dan in eerste instantie geroepen. Want zo staat triatlon bij veel mensen blijkbaar bekend. Het is nog een wat onbekende vorm van sport. Intensief en supergezond. Maar zeker niet extreem. In dit blog vertel ik je over mijn passie voor triatlon en waarom veel meer mensen dit zouden moeten doen.

De combinatie van 3 sporten daagt me uit

Het is ruim 5 jaar geleden dat ik begon met triatlon. Wat mij zo aanspreekt in deze sport is dat je 3 sporten met elkaar combineert. Daarnaast daag ik mezelf bij ieder triatlonevenement weer uit om nieuwe doelen te stellen en is het een mooie springplank naar leuke, nieuwe sociale contacten. Ik denk dat dit voor veel mensen herkenbare motivaties zijn om een sport te doen en vol te houden. Je moet het leuk vinden, een doel stellen motiveert om te blijven trainen en trainings- of ploeggenoten verbinden je met de sport.

Meest extreme vorm van triatlon

Triatlon is een vorm van sport waar 3 disciplines met elkaar worden gecombineerd; zwemmen, fietsen en hardlopen. Triatlon kreeg zijn grote bekendheid in de jaren ‘70 in Hawaï. Hier werd voor het eerst de meest extreme vorm van triatlon gehouden; de Ironman. Hier wordt eerst 3,8 km gezwommen, vervolgens 180 km gefietst en tot slot nog een marathon (ruim 42 km) gelopen.

In Nederland is triatlon voor jong en oud

Dit is natuurlijk een ongelooflijke fysieke opgave en voor de gemiddelde recreatieve sporter onbereikbaar. Gelukkig bestaan er ook triatlonvarianten die een stuk bereikbaarder zijn. Je kunt al starten met een 1/16 mini-triatlon (250m zwemmen; 20km fietsen en 5km hardlopen). Mede door deze laagdrempelige afstanden en het feit dat triatlon inmiddels een officiële Olympische discipline is, heeft de sport enorm aan populariteit gewonnen. Er zijn in Nederland diverse triatlonverenigingen, waar van jong tot oud meedoet.

Mijn eerste triatlon en alles ging mis

Toen ik een aanraking kwam met triatlon, was ik al gewend om te fietsen en hard te lopen. Maar ik wilde graag een nieuwe uitdaging aangaan. Ik besloot mij in te schrijven voor een lokale triatlon; de Triatlon Zutphen. In de maanden voorafgaande was de grootste uitdaging om het zwemmen op niveau te krijgen. Ik was op dat moment na 1,5 baantje borstcrawl totaal uitgeput! Nadat ik een aantal borstcrawllessen had genomen en met een zwemschema aan de gang was gegaan, maakte ik langzaam vorderingen.

Zou ik de finish halen?

Op de dag van de Triatlon Zutphen, stond ik met een geleend zwempak klaar voor de start. Achteraf bleek dat pak te klein, waardoor ik amper een normale borstcrawlslag kon maken. Gelukkig redde mijn schoolslag mij en kwam ik zonder al te veel kleerscheuren toch weer het water uit. Bij mijn fiets aangekomen, bleek dat mijn startnummer was weggewaaid. Na wat gezoek en een handreiking van een andere deelnemer, vond ik het startnummer toch nog terug en kon ik op mijn fiets springen. Al met al kwam ik moe maar heel voldaan en enthousiast over de finish. Wat een gave uitdaging was dit. Weliswaar de eerste keer met verschillende handicaps, maar dat mocht de pret niet drukken. Het was de opmaat voor nog veel meer mooie evenementen.  

Diagnose Chiropractie Tiel Zutphen

Cross-triatlon in de natuur

Op dit moment doe ik vooral mee met cross-triatlons. Het verschil met reguliere triatlon is dat hier niet op de racefiets wordt gefietst, maar op de mountainbike. Het hardloopgedeelte vindt plaats op onverhard en heuvelachtig terrein in plaats van op het asfalt. Deze vorm van triatlon geeft mij nog meer voldoening, omdat je meer in de natuur aan het sporten bent.

Deze sport houdt mij superfit

Daarnaast is het mountainbiken technischer en afwisselender qua terrein dan rijden op de racefiets. Mijn belangrijkste triatlonevenementen zijn de XTERRA in Namen en Ameland. XTERRA is het internationale wedstrijdcircuit van cross-triatlon. Met een triatlonmaatje maken we daar altijd een gezellig en sportief weekend van. Het contact met de andere triatleten is altijd heel laagdrempelig en ongedwongen. Naast het sportieve aspect, je grenzen verkennen en verleggen, verbindt de leuke sociale sfeer mij ook met deze sport. Na de wedstrijd wordt er altijd iets met elkaar gedronken en gegeten en worden de wedstrijdervaringen met elkaar gedeeld.  

De sport geeft me uitdaging, ontspanning, gezelligheid, conditie en volop beweging. Alles wat ik nodig heb om me fysiek en mentaal sterk en lekker in m’n vel te voelen.

Bestuurslid Triatlon Zutphen

Sinds 2020 ben ik daarnaast ook lid van het bestuur van de Triatlon Zutphen. Het is mooi om naast het zelf uitoefenen van de sport ook een evenement neer te zetten die andere sporters de gelegenheid geeft kennis te maken met triatlon. De Triatlon Zutphen is een recreatieve stadstriatlon waar de 1/8ste en 1/16de afstand kan worden afgelegd. Daarnaast is er ook een teamestafette. Je kan dus ook met een aantal sportmaatjes met z´n drieën een triatlon doen! De Triatlon Zutphen vindt elk jaar plaats op de 3e zondag van september.  

 

Maak zelf kennis met triatlon

Ik hoop deze sport nog lang met plezier te kunnen doen. Vind je het leuk om een keer kennis te maken met triatlon? Triatlonverenigingen organiseren met regelmaat Star2Tri-clinics of cursussen. Kijk hiervoor op: wil je meer weten over Triatlon Zutphen. Kijk op triathlonbond.nl.

Diagnose Chiropractie Tiel Zutphen
Heb je last van je rug, nek of schouders?
Wil je weer pijnvrij kunnen bewegen en sporten?
Ivar Schenk - Chiropractie Tiel Zutphen

Ivar Schenk

Ivar is chiropractor en mede-eigenaar van chiropractiepraktijk Tiel Zutphen. Zijn studie volgde hij in Engeland. Zijn dag is goed wanneer hij merkt dat patiënten aan de slag gaan met de nieuwe inzichten die hij ze meegeeft, zodat ze sneller kunnen herstellen en de kans op terugkerende klachten een stuk kleiner wordt. Hij vindt het ontzettend leuk om mensen wat te leren, maar heeft een hekel aan ‘beleren’. Maar daarvoor heeft hij zijn troeven klaarliggen: een heldere, laagdrempelige uitleg, persoonlijke aandacht en humor. En naast zijn werk? Dan is Ivar druk met allerlei gezinsactiviteiten en traint hij graag voor een leuke triatlon. Want dat houdt hem fysiek en mentaal fit en fris!

LinkedIn

Ook interessant
Artrose in rug, nek of schouder?

Artrose in rug, nek of schouder?

Artrose in rug, schouder of nek? Voorkom pijn, stijfheid en beperkingendoor Ivar Schenk  |  leestijd: 3 minutenArtrose is een veelvoorkomende aandoening en gaat gepaard met pijnlijke gewrichten en verminderde mobiliteit. Artrose in je rug, schouder of nek kan je...

Wat is het verschil tussen chiropractie en manuele therapie?

Wat is het verschil tussen chiropractie en manuele therapie?

De verschillen en overeenkomsten tussen chiropractie en manuele therapiedoor Roel te Kolstee  |  leestijd: 5 minutenWat is het verschil tussen chiropractie en manuele therapie? Deze vraag komt bijna dagelijks voorbij in onze praktijk. Best begrijpelijk, want voor...