Hoe ontstaan klachten (en hoe beïnvloedt dit je hersteltijd)
Om te begrijpen waarom de ene persoon sneller herstelt dan de ander, is het goed om te kijken naar hoe rug- en nekklachten ontstaan. Klachten ontstaan op vaak 2 manieren:
1. Een plotselinge, specifieke oorzaak
Denk hierbij aan een verkeerde beweging tijdens het sporten, een val of een ongeluk. De klachten ontstaan acuut en zijn vaak relatief eenvoudig te behandelen, omdat er een duidelijke trigger is.
Voorbeeld acuut ontstane klacht
Stel je voor, een jonge, actieve man die in de bouw werkt, meldt zich bij ons met forse lage rugpijn. Hij kreeg de klachten toen hij in de sportschool iets te enthousiast een oefening deed. Als hij binnenkomt, staat hij moeilijk op uit de stoel en ziet er pijnlijk scheef uit.
Gelukkig weten we dat zijn klachten een specifieke oorzaak hebben, namelijk die ene beweging in de sportschool. In die situaties zien we vaak dat de klachten al na een paar behandelingen aanzienlijk afnemen. Vooral wanneer hij de overbelastende activiteiten even vermijdt. Zijn behandelplan wordt helemaal afgestemd op zijn klachten en situatie en hij krijgt adviezen over wat hij zelf kan doen om de rug zo snel mogelijk weer sterk te krijgen.
2. Langzaam en geleidelijk ontstaan
Een andere groep patiënten van ons lopen jarenlang rond met milde pijn die langzaam erger wordt. Er is geen specifieke oorzaak voor de pijn aan te wijzen. Dit soort klachten zijn vaak een combinatie van een verkeerde houding, stress en overbelasting. Juist omdat de klachten niet van de ene op de andere dag zijn ontstaan, duurt het herstelproces meestal langer.
Voorbeeld geleidelijk ontstane klacht
Dan is er ook de man van middelbare leeftijd, met een kantoorbaan en jarenlange rugklachten. Zijn rugpijn is de afgelopen maanden steeds erger geworden. Soms straalt de pijn uit naar zijn been. Hij kan zich niet herinneren wanneer de klachten precies zijn begonnen, maar hij ging er altijd vanuit dat het vanzelf wel weer over zou gaan.
In dit geval ligt de oorzaak waarschijnlijk in een combinatie van een langdurige verkeerde houding en te weinig beweging. Voor hem betekent herstel niet alleen een paar behandelingen, maar ook een structurele verandering in zijn houding en dagelijkse routines, om te voorkomen dat de klachten terugkomen.
Weten hoe chiropractie jouw klachten kan verlichten?
Samen kijken we naar wat werkt voor jouw lichaam en in jouw leven. Zodat je op korte én lange termijn kunt genieten van een pijnvrij leven.
Herstellen is maatwerk: waar moet je rekening mee houden?
Bij Chiropractie Tiel Zutphen richten we ons op meer dan alleen de pijnverlichting op de korte termijn. We nemen de oorzaak van de pijn weg, waardoor je op de lange termijn minder kans hebt op terugkerende pijnklachten.
Deze 4 factoren beïnvloeden de duur van je herstel:
1. Hoe lang bestaat je klacht al?
Hoe langer je klachten hebt, hoe langer het herstelproces vaak duurt. Denk aan het verschil tussen een verzwikte enkel en een jarenlang onbehandelde knieblessure: hoe langer je doorloopt met pijn, hoe lastiger het wordt om de oorspronkelijke beweeglijkheid terug te krijgen.
2. Wat is de oorzaak van de klacht?
Is de pijn acuut ontstaan, zoals een blessure? Dan is de kans groot dat de pijn relatief snel afneemt met een paar behandelingen. Bij langdurige of geleidelijk ontstane klachten zoeken we uit welke alledaagse bewegingen of houdingen de pijn in stand houden. Iemand met een kantoorbaan kan veel baat hebben bij een zit-sta bureau. Maar een vrachtwagenchauffeur heeft daar weinig aan. Dan is het aanpassen van dagelijkse routines cruciaal voor herstel.
3. Hoe belast je je lichaam dagelijks?
Je dagelijkse bezigheden, zowel op je werk als thuis, spelen een grote rol. Sta je bijvoorbeeld de hele dag of zit je vooral? Span je je spieren onbewust aan door stress? Deze factoren beïnvloeden zowel het ontstaan als het herstel van klachten. Een bouwvakker heeft vaak een heel andere belasting dan iemand met een zittend beroep, en dat vraagt om een andere aanpak.
4. Je leeftijd en algehele gezondheid
Jonge mensen herstellen vaak sneller dan oudere mensen, omdat hun lichaam nog sterker is en sneller geneest. Maar ook mensen die dagelijks bewegen en gezond eten, hebben een kortere hersteltijd dan mensen die minder gezond leven. In het algemeen geldt: een vitaal lichaam herstelt sneller.
Herstellen is een proces, en vraagt soms tijd en geduld
Een chiropractische behandeling biedt niet altijd een instant oplossing. Bij patiënten die al langere tijd met pijn rondlopen, duurt het herstel ook vaak wat langer. Het vraagt naast de behandelingen inzet van de patiënt zelf om blijvend klachtenvrij te zijn. Vaak voelen patiënten al verlichting na één sessie, maar voor sommige patiënten vraagt dat meerdere behandelingen. We behandelen niet alleen de pijn, maar we nemen de onderliggende oorzaken van de pijn weg. Hierbij kijken we ook naar je dagelijkse routines en of er aanpassingen nodig zijn om de klachten structureel aan te pakken. Door samen te werken aan herstel, kunnen we in heel veel gevallen de pijn wegnemen en toekomstige klachten voorkomen.Waarom langdurige, milde pijn soms meer behandeltijd vraagt dan hevige acute pijn
Een hevige, acute pijn zoals bij een blessure, is vaak flink schrikken voor mensen. Maar deze klachten zijn doorgaans sneller te verhelpen dan langdurige, milde pijnklachten zonder duidelijke oorzaak. Als de pijn al maanden of zelfs jaren sluimert, vraagt dit meer aandacht. En soms ook meer aanpassingen in je dagelijkse leven om een blijvend pijnvrij te zijn. Chiropractie helpt om de oorzaak in kaart te brengen en stapsgewijs weg te nemen om zo weer pijnvrij te kunnen leven.Wat kun je zelf doen om sneller te herstellen?
Naast de behandelingen die je krijgt, kun je ook zelf je herstel versnellen. Wat kun je zoal doen?- Blijf in beweging Ook al voel je pijn, probeer toch regelmatig te bewegen. Korte wandelingen of lichte oefeningen kunnen helpen om je spieren en gewrichten soepel te houden. Let er wel op dat de beweging de pijn niet erger maakt.
- Let op je houding Vooral als je een kantoorbaan hebt, maakt een goede werkhouding veel verschil. Overweeg een zit-sta bureau en wissel regelmatig van houding. Dit helpt om de rug en nek minder te belasten.
- Vermijd stress Te veel stress is killing en verergert je fysieke klachten verergeren. Door bewust tijd te nemen voor ontspanning, bijvoorbeeld door te wandelen of ademhalingsoefeningen, help je je lichaam om sneller te herstellen.
- Neem de tijd Herstel vraagt soms weken, zo niet maanden. Houd er rekening mee dat sommige dagen beter voelen dan andere. Dit hoort bij het herstelproces. Geduld en consistentie zijn belangrijke factoren voor een succesvol herstel.
Op weg naar een leven zonder pijn
Herstellen van rug- en nekklachten verloopt voor iedereen anders. De duur en intensiteit van het herstel hangen vaak af van hoe lang de klacht al bestaat en wat de oorzaak is. Bij acute klachten zie je vaak sneller resultaat, terwijl langdurige of geleidelijk ontstane pijn wat meer tijd en aandacht vragen. Bij Chiropractie Tiel Zutphen maken we samen met jou een persoonlijk herstelplan dat past bij jouw levensstijl, werk en doelen. Of je nu last hebt van een plotselinge blessure of al jaren met pijn rondloopt, wij staan klaar om jou te helpen op weg naar een pijnvrij en gezond leven.Roel Te Kolstee
Roel is chiropractor en mede-eigenaar van chiropractiepraktijk Tiel Zutphen. Al meer dan 20 jaar werkt hij als chiropractor, zonder zich een dag te vervelen. De nieuwste inzichten en ontwikkelingen in het vak, de verschillende type klachten, de persoon achter de pijn, het blijft hem mateloos boeien. Misschien heeft dat iets te maken met zijn enorme leergierigheid en ambitie? Hoe dan ook is hij niet snel tevreden. Hij wil precies weten hoe dingen zitten, zoekt altijd naar de vraag achter de vraag en naar nóg betere manieren om patiënten te helpen. Blij wordt hij op het moment dat patiënten zich realiseren dat ze zelf weer grip krijgen op hun lichaam. Ook privé heeft Roel altijd volop plannen. Naast iedere dag sporten of bewegen, houdt hij van lekker koken, fotograferen, lezen en een gezellig feestje op z’n tijd.
Aanvullende verzekering voor chiropractie: slim of juist geldverspilling?
Aanvullende verzekering voor chiropractie: slim of juist geldverspilling?door Roel te Kolstee | leestijd: 4 minutenDecember is de maand van lichtjes, gezelligheid én... zorgverzekeringen vergelijken. Overstappen of niet? Aanvullend verzekeren of juist niet? Als je...
Migraine de baas met chiropractie | Effectieve behandelingen en adviezen
Migraine zet je leven op de kopChiropractie biedt hulpdoor Ivar Schenk | leestijd: 3 minutenMigraine zet je leven op de kop. Die kloppende pijn aan één kant van je hoofd, gedwongen volledige rust moeten nemen en de dagenlange nasleep met vermoeidheid en...
Stenose klachten? Dit kun je eraan doen
Pijn in je benen door stenose? Dit kun je eraan doendoor Roel te Kolstee | leestijd: 3 minutenHeb je pijn in je benen die maar niet weggaat? De kans is groot dat je rug daar een rol in speelt. Wanneer je last hebt van beide benen tegelijk, kan het zijn dat er sprake...