Beknelde-zenuw-Chiropractie-Tiel-Zutphen

Beknelde zenuw

Klachten, oorzaken en behandeling

Roel te Kolstee - Chiropractie Tiel Zutphen

door Roel te Kolstee  |  leestijd: 4 minuten

Beknelde zenuw

Hoe herken je een beknelde zenuw?

Een beknelde zenuw is letterlijk een fysieke belemmering, ergens in je zenuwstelsel. Door de beknelling kunnen signalen via de zenuw niet meer goed doorgegeven worden aan je lichaam. En dat geeft pijnklachten en ongemak. Je herkent een beknelde zenuw aan een verdoofd gevoel, een scherpe pijn, tintelingen, spierspasmen en verlies aan spierkracht.

Beknelde zenuw

Belangrijkste oorzaken van een beknelde zenuw op een rij

1. Hernia en nekhernia

Bekende oorzaken van een beknelde zenuw in de rug of nek zijn een rughernia en een nekhernia. Een hernia is een uitstulping van een tussenwervelschijf (het ‘kussentje’ tussen twee wervels). Soms raakt een zenuw bekneld doordat die uitstulping op die zenuw in de wervelkolom drukt. Omdat de zenuwen vanuit de nek naar de armen lopen en de zenuwen uit de rug naar de benen, voel je vaak uitstralingspijn in de armen of benen. Dus ook al is er feitelijk met je arm of been niets aan de hand, je voelt wel daar de pijn die wordt veroorzaakt door de beknelde zenuw in de wervelkolom.

2. Artrose

Door artrose, ofwel slijtage van de tussenwervelschijven, kunnen zenuwen bekneld raken. Onder meer door verdichting van de wervelkolom of door botvergroeiingen.

3. Ischias

Ischias wordt vaak veroorzaakt door een irritatie of ontsteking van de grote beenzenuw, als gevolg van een hernia of een stenose (vernauwing).

4. Overige oorzaken

Zenuwen kunnen ook op andere plekken bekneld raken. Soms raken zenuwen beklemd in een spier. Bijvoorbeeld in de bilspier (het zogenaamde Piriformis syndroom). Of in nauwe doorgangen, zoals in de pols bij het Carpaal tunnel syndroom. Ook kunnen zenuwen als het ware ‘vastplakken’ aan andere structuren, waardoor ze niet meer vrij kunnen glijden en er klachten ontstaan.

Ben je jouw rug- of nekklachten zat en wil je weer pijnvrij leven?
Plan een intakegesprek bij een van onze chiropractoren

Rug- of nekklachten
Blijf er niet mee lopen

Beknelde zenuw rug, uitstraling naar been of arm

Uitstralingspijn in armen of benen
Soms beperken rugklachten zich niet tot de rug, maar veroorzaakt de beknelde zenuw in de rug of nek uitstraling naar je been, heup, schouders of armen. Uitstralingspijn in been of arm kan veroorzaakt worden door een beknelde zenuw in de wervelkolom. Omdat de zenuwen vanuit de nek naar de armen lopen en de zenuwen uit de rug naar de benen, voelen we daar ook de pijn.
Beknelde-zenuw-rug,-uitstraling-naar-been-of-arm-Chiropractie-Tiel-Zutphen

Beknelde zenuw

Volledig herstel begint bij een goede diagnose

Voor een succesvolle behandeling van een beknelde zenuw is het belangrijk om eerst vast te stellen wat de exacte oorzaak is van de uitstralingspijn in het been. De behandeling van een beknelde zenuw is namelijk wezenlijk anders dan wanneer er geen beknelling is!

Ook willen we weten hóe de beknelde zenuw is ontstaan. Kortom, net als altijd is het essentieel om eerst een goede diagnose te stellen. Vaak kan dit met betrekkelijk eenvoudige testjes in de praktijk.

Testen van zenuwfunctie
In de praktijk testen we bij pijn- en uitstralingsklachten altijd zorgvuldig de zenuwfunctie. We testen de reflexen, spierkracht in verschillende spiergroepen en de gevoeligheid van de huid. Daarnaast zijn er specifieke testen om een hernia te herkennen. In de meeste gevallen is dus geen MRI-scan nodig om een beknelde zenuw of hernia vast te stellen! Ook is voor 95% van de hernia’s geen operatie nodig om volledig te herstellen.

Een beknelde zenuw is geen beschadiging van het lichaam
Bij pijn als gevolg van een beknelde zenuw in rug of nek is er meestal geen echte beschadiging van het lichaam. Er is niks ‘stuk’. Als we ons in de vingers snijden, is er een beschadiging. Dat maakt het voor het brein makkelijk om precies te bepalen waar de pijn vandaan komt. Bij rug- en nekklachten is dat niet het geval. Het brein kan zich dan vergissen, waardoor het lijkt alsof de pijn uit de arm of het been komt. Het onderscheid tussen wel of geen beknelde zenuw is met eenvoudig onderzoek meestal goed en snel te maken.

Beknelde zenuw behandelen

Behandeling en oefeningen bij een beknelde zenuw
Zenuwen worden vaak gezien als fragiele telefoondraadjes, die maar weinig kunnen hebben. Toch zijn zenuwen juist heel sterk, elastisch en beweeglijk. Tijdens alledaagse bewegingen moeten zenuwen kunnen uitrekken, verkorten en soepel langs spieren en botten kunnen glijden.

Een beklemde zenuw is vaak goed te behandelen. Naast onze behandeltechnieken gebruiken we specifieke oefeningen om de zenuwen te ‘flossen’ door de nauwe plekjes in het lichaam, waardoor verklevingen en beklemmingen worden opgelost. Slechts in een enkel geval is een doorverwijzing naar een specialist nodig. Wanneer dit het geval is, zullen we je met een begeleidende brief naar de huisarts terugverwijzen.

Chiropractiebehandelingen - blijven Chiropractie Tiel Zutphen

Ben je jouw rug- of nekklachten zat en wil je weer pijnvrij leven?
Plan een intakegesprek bij een van onze chiropractoren

Rug- of nekklachten
Blijf er niet mee lopen
Roel te Kolstee - Chiropractie Tiel Zutphen

Roel Te Kolstee

Roel is chiropractor en mede-eigenaar van chiropractiepraktijk Tiel Zutphen. Al meer dan 20 jaar werkt hij als chiropractor, zonder zich een dag te vervelen. De nieuwste inzichten en ontwikkelingen in het vak, de verschillende type klachten, de persoon achter de pijn, het blijft hem mateloos boeien. Misschien heeft dat iets te maken met zijn enorme leergierigheid en ambitie? Hoe dan ook is hij niet snel tevreden. Hij wil precies weten hoe dingen zitten, zoekt altijd naar de vraag achter de vraag en naar nóg betere manieren om patiënten te helpen. Blij wordt hij op het moment dat patiënten zich realiseren dat ze zelf weer grip krijgen op hun lichaam. Ook privé heeft Roel altijd volop plannen. Naast iedere dag sporten of bewegen, houdt hij van lekker koken, fotograferen, lezen en een gezellig feestje op z’n tijd.

LinkedIn

Ook interessant
Artrose in rug, nek of schouder?

Artrose in rug, nek of schouder?

Artrose in rug, schouder of nek? Voorkom pijn, stijfheid en beperkingendoor Ivar Schenk  |  leestijd: 3 minutenArtrose is een veelvoorkomende aandoening en gaat gepaard met pijnlijke gewrichten en verminderde mobiliteit. Artrose in je rug, schouder of nek kan je...

Wat is het verschil tussen chiropractie en manuele therapie?

Wat is het verschil tussen chiropractie en manuele therapie?

De verschillen en overeenkomsten tussen chiropractie en manuele therapiedoor Roel te Kolstee  |  leestijd: 5 minutenWat is het verschil tussen chiropractie en manuele therapie? Deze vraag komt bijna dagelijks voorbij in onze praktijk. Best begrijpelijk, want voor...