Artrose-symptomen-Chiropractie-Tiel-Zutphen

Artrose klachten?

Houd je gewrichten soepel en verminder de pijn

Artrose symptomen

Hoe herken je artrose symptomen en wat kun je eraan doen? Wat is artrose? Wat zijn artrose symptomen? Is artrose hetzelfde als slijtage? Zomaar een paar vragen over artrose die cliënten in onze praktijk heel regelmatig stellen. Tijd dus voor een blogartikel! Met uitleg over wat artrose is, hoe artrose klachten ontstaan en hoe wij je kunnen helpen om de artrose pijn te verminderen.

Artrose, wat is dat?

Probleem in het kraakbeen

Artrose is een probleem wat zich voordoet in het kraakbeen in onze gewrichten. Kraakbeen is een dun, spiegelglad laagje op de uiteinden van je botten. Dit laagje kraakbeen zorgt ervoor dat we onze gewrichten soepel en pijnloos kunnen bewegen.

Bij artrose verslechtert de kwaliteit van het kraakbeen. Het wordt minder glad en er kunnen ontstekingsreacties ontstaan. Op den duur verdwijnt het soms helemaal en kunnen er zelfs veranderingen aan de botten zelf optreden. De belangrijkste artrose symptomen die zich dan voordoen zijn een vervelende pijn en stijfheid in de gewrichten. Bijvoorbeeld in de knie, hand, heup, rug, nek of voeten.

Artrose symptomen

De meest voorkomende artrose symptomen en klachten In onze chiropractiepraktijk behandelen we regelmatig klachten als gevolg van artrose in de knie, heup, nek, rug, handen en voeten. De meest voorkomende klachten zijn:
  • Gewrichtspijn tijdens het bewegen
  • Stijve gewrichten (’s ochtends of na een tijdje stilzitten)
  • Vochtophoping/ verdikkingen in het gewricht
In het beginstadium veroorzaakt artrose vooral pijnlijke gewrichten wanneer je beweegt. In een later stadium zie je soms ook een verandering in de stand van de botten ontstaan. Naarmate de artrose verergert, worden gewrichten stijver en neemt de pijn toe. Deze klachten zijn goed te behandelen, waardoor u vrijer kunt bewegen en makkelijker alle dingen kunt doen die u wilt in uw leven.
Wil je snel weten of jouw klachten het gevolg zijn van artrose in je knie, heup, rug, nek, handen of voeten? Ben je benieuwd wat je eraan kunt doen? Plan een afspraak met een van onze chiropractoren
Artrose klachten? Blijf er niet mee lopen

Is artrose hetzelfde als slijtage?

‘Leeftijdsgerelateerde slijtage’ Artrose is eigenlijk gewoon een duur woord voor slijtage. De term wordt gebruikt voor leeftijdgerelateerde veranderingen die zich in onze gewrichten voordoen. Net zoals ons lichaam aan de buitenkant verandert doordat we ouder worden, gebeurt dit aan de binnenkant ook. Zo wordt je haar grijzer, je huid slapper en het kraakbeen in je gewrichten dunner. Die veranderingen in je gewrichten – ook wel slijtage genoemd – zijn dus eigenlijk normaal. En ze veroorzaken gelukkig lang niet altijd klachten.

Hoe ontstaat artrose?

Artrose treedt op als gevolg van
  • Chronische belasting, bijvoorbeeld door een bepaalde lichaams- of werkhouding
  • De bouw van een gewricht, wat bij ieder mens iets anders kan zijn
  • Aanleg/ erfelijkheid
  • Ontstekingsreacties van het lichaam, die de afbraak van kraakbeen bevorderen

Artrose voorkomen

Bewegen beschermt je tegen gewrichtsslijtage en helpt artrose voorkomen

Bewegen beschermt je tegen gewrichtsslijtage en helpt artrose voorkomen
Artrose wordt vaak geweten aan overbelasting. Toch is dit lang niet altijd het geval. Voor de gezondheid van het kraakbeen is het juist belangrijk dat het regelmatig wordt belast. Gewrichten moeten bewegen om de gewrichtsvloeistof rond te pompen. Want de gewrichtsvloeistof transporteert zuurstof en voedingsstoffen naar het kraakbeen. En die zijn juist broodnodig om het kraakbeen gezond en sterk te houden.

Te weinig bewegen is dus schadelijker dan te veel. Uit onderzoek`1 blijkt bijvoorbeeld dat recreatieve hardlopers minder snel gewrichtsslijtage ontwikkelen dan mensen die niet sporten. Matig intensief hardlopen heeft dus een beschermende werking tegen slijtage van het gewrichtskraakbeen in de knieën (versleten knieën)!

Artrose rug

Waarom heeft de een wel artrose pijn en de ander niet?

Uit onderzoek weten we ook dat iedereen boven de 35 jaar in meer of mindere mate slijtage heeft in de wervelkolom. Artrose in de rug dus. Ook mensen die nog nooit in hun leven rugpijn hebben gehad. Heb je rugpijn als gevolg van artrose, dan krijg je niet zelden te horen dat er op je röntgenfoto of MRI-slijtage te zien is. En aangezien er aan slijtage niks te doen is, moet je maar ‘leren leven met rugpijn’. Waarom hebben we wel allemaal te maken met gewrichtsslijtage, maar niet met artrose pijn of andere artrose symptomen? Waarom zijn rugklachten soms een aantal weken heftig aanwezig, en verdwijnen ze daarna weer voor een lange tijd? Het antwoord is dat we in de praktijk soms wel, maar soms ook helemaal niet duidelijk een verband kunnen aanwijzen tussen slijtage en artrose pijn en andere artrose symptomen.
Artrose-wat-is-dat-Chiropractie-Tiel-Zutphen

Artrose oefeningen

Bewegen is het beste medicijn tegen artrose pijn Wel kun je stellen dat je gewrichten naarmate je ouder wordt een beetje verroesten, waardoor ze minder makkelijk bewegen. In plaats van rust nemen, is het dan juist heel belangrijk om de gewrichten soepel te houden. Bewegen is daarbij wederom het toverwoord. Op regelmatige basis en op een gezonde manier bewegen, helpt stijfheid en pijn verminderen. Met onze behandelingen, adviezen en artrose oefeningen kunnen we je daar in veel gevallen goed bij helpen. De artrose kunnen we niet genezen. De artrose pijn en andere artrose symptomen kunnen we met een behandeling en artrose oefeningen vaak wel goed verminderen!
Artrose-voorkomen-Chiropractie-Tiel-Zutphen
Wil je snel weten of jouw klachten het gevolg zijn van artrose in je knie, heup, rug, nek, handen of voeten? Ben je benieuwd wat je eraan kunt doen? Plan een afspraak met een van onze chiropractoren
Artrose klachten? Blijf er niet mee lopen
Ook interessant
Spanningshoofdpijn | Tips om klachten te verhelpen

Spanningshoofdpijn | Tips om klachten te verhelpen

Last van spanningshoofdpijn?Dit kun je doen!Spanningshoofdpijn Tips om de pijn te verhelpen Welke spanningshoofdpijn tips zijn er om zo snel mogelijk van je hoofdpijn af te komen? Wat is spanningshoofdpijn precies en hoe ontstaat het? Zomaar een kleine greep uit de...

Beknelde zenuw | Klachten, oorzaken en behandeling

Beknelde zenuw | Klachten, oorzaken en behandeling

Beknelde zenuwKlachten, oorzaken en behandelingBeknelde zenuw Hoe herken je een beknelde zenuw? Een beknelde zenuw is letterlijk een fysieke belemmering, ergens in je zenuwstelsel. Door de beknelling kunnen signalen via de zenuw niet meer goed doorgegeven worden aan...

Oefeningen lage rugpijn | Hoe sterker je rug, hoe minder pijn!

Oefeningen lage rugpijn | Hoe sterker je rug, hoe minder pijn!

Oefeningen lage rugpijnHoe sterker je rug, hoe minder pijn!Oefeningen lage rugpijn Eenvoudige manieren om pijn te verminderen Door het thuiswerken en de gesloten sportscholen en sportverenigingen, zien wij tot onze spijt een duidelijke toename van mensen met...