Artrose symptomen
Hoe herken je artrose symptomen en wat kun je eraan doen?
Wat is artrose? Wat zijn artrose symptomen? Is artrose hetzelfde als slijtage? Zomaar een paar vragen over artrose die cliënten in onze praktijk heel regelmatig stellen. Tijd dus voor een blogartikel! Met uitleg over wat artrose is, hoe artrose klachten ontstaan en hoe wij je kunnen helpen om de artrose pijn te verminderen.
Artrose, wat is dat?
Probleem in het kraakbeen
Artrose is een probleem wat zich voordoet in het kraakbeen in onze gewrichten. Kraakbeen is een dun, spiegelglad laagje op de uiteinden van je botten. Dit laagje kraakbeen zorgt ervoor dat we onze gewrichten soepel en pijnloos kunnen bewegen.
Bij artrose verslechtert de kwaliteit van het kraakbeen. Het wordt minder glad en er kunnen ontstekingsreacties ontstaan. Op den duur verdwijnt het soms helemaal en kunnen er zelfs veranderingen aan de botten zelf optreden. De belangrijkste artrose symptomen die zich dan voordoen zijn een vervelende pijn en stijfheid in de gewrichten. Bijvoorbeeld in de knie, hand, heup, rug, nek of voeten.
Artrose symptomen
De meest voorkomende artrose symptomen en klachten
In onze chiropractiepraktijk behandelen we regelmatig klachten als gevolg van artrose in de knie, heup, nek, rug, handen en voeten. De meest voorkomende klachten zijn:
- Gewrichtspijn tijdens het bewegen
- Stijve gewrichten (’s ochtends of na een tijdje stilzitten)
- Vochtophoping/ verdikkingen in het gewricht
In het beginstadium veroorzaakt artrose vooral pijnlijke gewrichten wanneer je beweegt. In een later stadium zie je soms ook een verandering in de stand van de botten ontstaan.
Naarmate de artrose verergert, worden gewrichten stijver en neemt de pijn toe. Deze klachten zijn goed te behandelen, waardoor u vrijer kunt bewegen en makkelijker alle dingen kunt doen die u wilt in uw leven.
Ben je benieuwd wat je eraan kunt doen?
Plan een afspraak met een van onze chiropractoren
Blijf er niet mee lopen
Is artrose hetzelfde als slijtage?
‘Leeftijdsgerelateerde slijtage’
Artrose is eigenlijk gewoon een duur woord voor slijtage. De term wordt gebruikt voor leeftijdgerelateerde veranderingen die zich in onze gewrichten voordoen. Net zoals ons lichaam aan de buitenkant verandert doordat we ouder worden, gebeurt dit aan de binnenkant ook. Zo wordt je haar grijzer, je huid slapper en het kraakbeen in je gewrichten dunner. Die veranderingen in je gewrichten – ook wel slijtage genoemd – zijn dus eigenlijk normaal. En ze veroorzaken gelukkig lang niet altijd klachten.
Hoe ontstaat artrose?
Artrose treedt op als gevolg van
- Chronische belasting, bijvoorbeeld door een bepaalde lichaams- of werkhouding
- De bouw van een gewricht, wat bij ieder mens iets anders kan zijn
- Aanleg/ erfelijkheid
- Ontstekingsreacties van het lichaam, die de afbraak van kraakbeen bevorderen
Artrose voorkomen
Bewegen beschermt je tegen gewrichtsslijtage en helpt artrose voorkomen
Bewegen beschermt je tegen gewrichtsslijtage en helpt artrose voorkomen
Artrose wordt vaak geweten aan overbelasting. Toch is dit lang niet altijd het geval. Voor de gezondheid van het kraakbeen is het juist belangrijk dat het regelmatig wordt belast. Gewrichten moeten bewegen om de gewrichtsvloeistof rond te pompen. Want de gewrichtsvloeistof transporteert zuurstof en voedingsstoffen naar het kraakbeen. En die zijn juist broodnodig om het kraakbeen gezond en sterk te houden.
Te weinig bewegen is dus schadelijker dan te veel. Uit onderzoek`1 blijkt bijvoorbeeld dat recreatieve hardlopers minder snel gewrichtsslijtage ontwikkelen dan mensen die niet sporten. Matig intensief hardlopen heeft dus een beschermende werking tegen slijtage van het gewrichtskraakbeen in de knieën (versleten knieën)!
Artrose rug
Waarom heeft de een wel artrose pijn en de ander niet?
Waarom hebben we wel allemaal te maken met gewrichtsslijtage, maar niet met artrose pijn of andere artrose symptomen? Waarom zijn rugklachten soms een aantal weken heftig aanwezig, en verdwijnen ze daarna weer voor een lange tijd?
Het antwoord is dat we in de praktijk soms wel, maar soms ook helemaal niet duidelijk een verband kunnen aanwijzen tussen slijtage en artrose pijn en andere artrose symptomen.

Artrose oefeningen
Wel kun je stellen dat je gewrichten naarmate je ouder wordt een beetje verroesten, waardoor ze minder makkelijk bewegen. In plaats van rust nemen, is het dan juist heel belangrijk om de gewrichten soepel te houden. Bewegen is daarbij wederom het toverwoord. Op regelmatige basis en op een gezonde manier bewegen, helpt stijfheid en pijn verminderen.
Met onze behandelingen, adviezen en artrose oefeningen kunnen we je daar in veel gevallen goed bij helpen. De artrose kunnen we niet genezen. De artrose pijn en andere artrose symptomen kunnen we met een behandeling en artrose oefeningen vaak wel goed verminderen!

Ben je benieuwd wat je eraan kunt doen?
Plan een afspraak met een van onze chiropractoren
Blijf er niet mee lopen

Roel Te Kolstee
Roel is chiropractor en mede-eigenaar van chiropractiepraktijk Tiel Zutphen. Al meer dan 20 jaar werkt hij als chiropractor, zonder zich een dag te vervelen. De nieuwste inzichten en ontwikkelingen in het vak, de verschillende type klachten, de persoon achter de pijn, het blijft hem mateloos boeien. Misschien heeft dat iets te maken met zijn enorme leergierigheid en ambitie? Hoe dan ook is hij niet snel tevreden. Hij wil precies weten hoe dingen zitten, zoekt altijd naar de vraag achter de vraag en naar nóg betere manieren om patiënten te helpen. Blij wordt hij op het moment dat patiënten zich realiseren dat ze zelf weer grip krijgen op hun lichaam. Ook privé heeft Roel altijd volop plannen. Naast iedere dag sporten of bewegen, houdt hij van lekker koken, fotograferen, lezen en een gezellig feestje op z’n tijd.
Acute rugpijn en niet kunnen lopen – 3 Tips voor minder pijn
Acute rugpijn en niet meer kunnen lopen3 tips om snel weer op de been te zijndoor Ivar Schenk | leestijd: 4 minutenJe maakt één verkeerde beweging en… aij… het schiet in je rug. Je weet je geen raad van de pijn. Je kan – letterlijk- geen kant op. “Help, wat moet ik...
We zitten onszelf ziek! Het beste medicijn: beweeg je gezond!
We zitten onszelf ziek!Tips om iedere dag tenminste 25 minuten te bewegen door Ivar Schenk | leestijd: 5 minutenJe hoort het overal: bewegen is gezond. Dat weet ik nu wel, hoor ik je denken. Maar weet je ook waarom bewegen zo’n enorm positief effect heeft op je...
Wat is pijn? Iets fysieks of zit het gewoon tussen je oren?
Wat is pijn?Pijnbeleving: iets fysieks of zit het gewoon tussen je oren? door Roel te Kolstee | leestijd: 10 minutenAls je pijnklachten hebt, is het laatste wat je wilt horen: “Het zit tussen je oren”. Het suggereert dat de pijn niet echt is. Dat het probleem een...