Artrose-symptomen-Chiropractie-Tiel-Zutphen

Artrose klachten?

Houd je gewrichten soepel en verminder de pijn
Roel te Kolstee - Chiropractie Tiel Zutphen

door Roel te Kolstee |  leestijd: 4 minuten

Artrose symptomen

Hoe herken je artrose symptomen en wat kun je eraan doen?

Wat is artrose? Wat zijn artrose symptomen? Is artrose hetzelfde als slijtage? Zomaar een paar vragen over artrose die cliënten in onze praktijk heel regelmatig stellen. Tijd dus voor een blogartikel! Met uitleg over wat artrose is, hoe artrose klachten ontstaan en hoe wij je kunnen helpen om de artrose pijn te verminderen.

Artrose, wat is dat?

Probleem in het kraakbeen

Artrose is een probleem wat zich voordoet in het kraakbeen in onze gewrichten. Kraakbeen is een dun, spiegelglad laagje op de uiteinden van je botten. Dit laagje kraakbeen zorgt ervoor dat we onze gewrichten soepel en pijnloos kunnen bewegen.

Bij artrose verslechtert de kwaliteit van het kraakbeen. Het wordt minder glad en er kunnen ontstekingsreacties ontstaan. Op den duur verdwijnt het soms helemaal en kunnen er zelfs veranderingen aan de botten zelf optreden. De belangrijkste artrose symptomen die zich dan voordoen zijn een vervelende pijn en stijfheid in de gewrichten. Bijvoorbeeld in de knie, hand, heup, rug, nek of voeten.

Artrose symptomen

De meest voorkomende artrose symptomen en klachten

In onze chiropractiepraktijk behandelen we regelmatig klachten als gevolg van artrose in de knie, heup, nek, rug, handen en voeten. De meest voorkomende klachten zijn:

  • Gewrichtspijn tijdens het bewegen
  • Stijve gewrichten (’s ochtends of na een tijdje stilzitten)
  • Vochtophoping/ verdikkingen in het gewricht

In het beginstadium veroorzaakt artrose vooral pijnlijke gewrichten wanneer je beweegt. In een later stadium zie je soms ook een verandering in de stand van de botten ontstaan.
Naarmate de artrose verergert, worden gewrichten stijver en neemt de pijn toe. Deze klachten zijn goed te behandelen, waardoor u vrijer kunt bewegen en makkelijker alle dingen kunt doen die u wilt in uw leven.

Wil je snel weten of jouw klachten het gevolg zijn van artrose in je knie, heup, rug, nek, handen of voeten?
Ben je benieuwd wat je eraan kunt doen?
Plan een afspraak met een van onze chiropractoren
Artrose klachten?
Blijf er niet mee lopen

Is artrose hetzelfde als slijtage?

‘Leeftijdsgerelateerde slijtage’
Artrose is eigenlijk gewoon een duur woord voor slijtage. De term wordt gebruikt voor leeftijdgerelateerde veranderingen die zich in onze gewrichten voordoen. Net zoals ons lichaam aan de buitenkant verandert doordat we ouder worden, gebeurt dit aan de binnenkant ook. Zo wordt je haar grijzer, je huid slapper en het kraakbeen in je gewrichten dunner. Die veranderingen in je gewrichten – ook wel slijtage genoemd – zijn dus eigenlijk normaal. En ze veroorzaken gelukkig lang niet altijd klachten.

Hoe ontstaat artrose?

Artrose treedt op als gevolg van

  • Chronische belasting, bijvoorbeeld door een bepaalde lichaams- of werkhouding
  • De bouw van een gewricht, wat bij ieder mens iets anders kan zijn
  • Aanleg/ erfelijkheid
  • Ontstekingsreacties van het lichaam, die de afbraak van kraakbeen bevorderen

Artrose voorkomen

Bewegen beschermt je tegen gewrichtsslijtage en helpt artrose voorkomen

Bewegen beschermt je tegen gewrichtsslijtage en helpt artrose voorkomen
Artrose wordt vaak geweten aan overbelasting. Toch is dit lang niet altijd het geval. Voor de gezondheid van het kraakbeen is het juist belangrijk dat het regelmatig wordt belast. Gewrichten moeten bewegen om de gewrichtsvloeistof rond te pompen. Want de gewrichtsvloeistof transporteert zuurstof en voedingsstoffen naar het kraakbeen. En die zijn juist broodnodig om het kraakbeen gezond en sterk te houden.

Te weinig bewegen is dus schadelijker dan te veel. Uit onderzoek`1 blijkt bijvoorbeeld dat recreatieve hardlopers minder snel gewrichtsslijtage ontwikkelen dan mensen die niet sporten. Matig intensief hardlopen heeft dus een beschermende werking tegen slijtage van het gewrichtskraakbeen in de knieën (versleten knieën)!

Artrose rug

Waarom heeft de een wel artrose pijn en de ander niet?

Uit onderzoek weten we ook dat iedereen boven de 35 jaar in meer of mindere mate slijtage heeft in de wervelkolom. Artrose in de rug dus. Ook mensen die nog nooit in hun leven rugpijn hebben gehad. Heb je rugpijn als gevolg van artrose, dan krijg je niet zelden te horen dat er op je röntgenfoto of MRI-slijtage te zien is. En aangezien er aan slijtage niks te doen is, moet je maar ‘leren leven met rugpijn’.

Waarom hebben we wel allemaal te maken met gewrichtsslijtage, maar niet met artrose pijn of andere artrose symptomen? Waarom zijn rugklachten soms een aantal weken heftig aanwezig, en verdwijnen ze daarna weer voor een lange tijd?
Het antwoord is dat we in de praktijk soms wel, maar soms ook helemaal niet duidelijk een verband kunnen aanwijzen tussen slijtage en artrose pijn en andere artrose symptomen.

Artrose-wat-is-dat-Chiropractie-Tiel-Zutphen

Artrose oefeningen

Bewegen is het beste medicijn tegen artrose pijn
Wel kun je stellen dat je gewrichten naarmate je ouder wordt een beetje verroesten, waardoor ze minder makkelijk bewegen. In plaats van rust nemen, is het dan juist heel belangrijk om de gewrichten soepel te houden. Bewegen is daarbij wederom het toverwoord. Op regelmatige basis en op een gezonde manier bewegen, helpt stijfheid en pijn verminderen.
Met onze behandelingen, adviezen en artrose oefeningen kunnen we je daar in veel gevallen goed bij helpen. De artrose kunnen we niet genezen. De artrose pijn en andere artrose symptomen kunnen we met een behandeling en artrose oefeningen vaak wel goed verminderen!
Artrose-voorkomen-Chiropractie-Tiel-Zutphen
Wil je snel weten of jouw klachten het gevolg zijn van artrose in je knie, heup, rug, nek, handen of voeten?
Ben je benieuwd wat je eraan kunt doen?
Plan een afspraak met een van onze chiropractoren
Artrose klachten?
Blijf er niet mee lopen
Roel te Kolstee - Chiropractie Tiel Zutphen

Roel Te Kolstee

Roel is chiropractor en mede-eigenaar van chiropractiepraktijk Tiel Zutphen. Al meer dan 20 jaar werkt hij als chiropractor, zonder zich een dag te vervelen. De nieuwste inzichten en ontwikkelingen in het vak, de verschillende type klachten, de persoon achter de pijn, het blijft hem mateloos boeien. Misschien heeft dat iets te maken met zijn enorme leergierigheid en ambitie? Hoe dan ook is hij niet snel tevreden. Hij wil precies weten hoe dingen zitten, zoekt altijd naar de vraag achter de vraag en naar nóg betere manieren om patiënten te helpen. Blij wordt hij op het moment dat patiënten zich realiseren dat ze zelf weer grip krijgen op hun lichaam. Ook privé heeft Roel altijd volop plannen. Naast iedere dag sporten of bewegen, houdt hij van lekker koken, fotograferen, lezen en een gezellig feestje op z’n tijd.

LinkedIn

Ook interessant
Artrose in rug, nek of schouder?

Artrose in rug, nek of schouder?

Artrose in rug, schouder of nek? Voorkom pijn, stijfheid en beperkingendoor Ivar Schenk  |  leestijd: 3 minutenArtrose is een veelvoorkomende aandoening en gaat gepaard met pijnlijke gewrichten en verminderde mobiliteit. Artrose in je rug, schouder of nek kan je...

Wat is het verschil tussen chiropractie en manuele therapie?

Wat is het verschil tussen chiropractie en manuele therapie?

De verschillen en overeenkomsten tussen chiropractie en manuele therapiedoor Roel te Kolstee  |  leestijd: 5 minutenWat is het verschil tussen chiropractie en manuele therapie? Deze vraag komt bijna dagelijks voorbij in onze praktijk. Best begrijpelijk, want voor...